search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:28
MENU CLOSE

EUMED 9: Όλα τα βλέμματα στη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα στη σκιά της AUKUS

16.09.2021 16:02
mitsotakis-macron-new (2)

Στη Σύνοδο Κορυφής κρατών-μελών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Αθήνα αναμένονται μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με τη Σύνοδο να αποκτά νέα γεωπολιτική διάσταση, μετά την τριμερή σύμπραξη ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS).

Οι ΗΠΑ οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού και περιλαμβάνει την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας τον θυμό του Παρισιού, το οποίο κατήγγειλε «μια πισώπλατη μαχαιριά».

Έτσι, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών του Νότου αποκτά ξαφνικά αναβαθμισμένο ρόλο, καθώς αναμένεται και η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν στην τριμερή σύμπραξη.

Άλλωστε, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα συμμετέχει, προανήγγειλε χθες τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον και στη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί η συμφωνία ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανέφερε νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η κλιματική αλλαγή και η πολιτική προστασία καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται πως στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Σύνοδο, ανέφερε μεταξύ άλλων, «κάθε χρόνο βρίσκονται σε διαφορετική χώρα οι ηγέτες των επτά πλέον μεσογειακών χωρών, εμείς διευρύναμε τη σύνθεση. Συμπεριλάβαμε και την Κροατία και τη Σλοβενία ως μεσογειακές χώρες. Η μεν Κροατία εμφανώς χώρα στην Αδριατική. Η Σλοβενία με μικρότερη ακτή, αλλά τυπικά λογίζεται ως μεσογειακή χώρα. Άρα θα είμαστε εδώ εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο και τα γεωπολιτικά ζητήματα. Όπως κάναμε και πέρυσι, θέλω να θυμίσω, όταν βρεθήκαμε στην Κορσική. Αλλά και σε μία έκτακτη Σύνοδο την οποία κάνουμε για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για την αντιμετώπισή τους. Θα έλεγα ότι είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και της συζήτησης που, ήδη, σας ανέπτυξα για τη δυνατότητα και την ανάγκη να συνεργαστούμε καλύτερα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Άρα, θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα. Τυχαίνει να είναι φέτος η σειρά μας να οργανώσουμε αυτή τη συζήτηση. Και φυσικά πάντα αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Πού απαγορεύονται οι συναθροίσεις

Με αποφάσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από 6:00 έως 24:00 αύριο (Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021), σε περιοχές της Αθήνας.

Ειδικότερα, απαγορεύονται, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, οι συναθροίσεις στις εξής περιοχές:

«Α. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Αμαλίας και Λ. Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Όλγας – αριστερά Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου (έως τη συμβολή της με τη Χατζηγιάννη Μέξη) – αριστερά Χατζηγιάννη Μέξη – αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας – δεξιά Σέκερη – Σόλωνος – αριστερά Λυκαβηττού – Αμερικής – Κολοκοτρώνη – αριστερά Βουλής – δεξιά Ναυάρχου Νικοδήμου – Φλέσσα – αριστερά Τριπόδων – Λυσικράτους – Πύλη Ανδριανού.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στην Αθήνα της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων επισκέψεων, κινήσεων και διαμονής επισήμων προσώπων στην χώρα μας για να συμμετάσχουν σε αυτή, λαμβάνοντας υπόψη και την εξαγγελθείσα συνάθροιση για την 17/09/2021 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Συντάγματος ενάντια στην προαναφερόμενη διάσκεψη από διάφορους φορείς /οργανώσεις.

Β. Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Λ. Συγγρού (στο ύψος Λ. Αμφιθέας και Λ. Κατσώνη) – Λ. Κατσώνη – Επαμεινώνδα – Λ. Ποσειδώνος (ρεύμα προς Γλυφάδα) – Λ. Απόλλωνος – Ηχούς – Λ. Αμφιθέας (έως στο ύψος της Λ. Συγγρού).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της διάσκεψης κορυφής EuroMed9 και των προγραμματισμένων συμμετοχών σε αυτή επισήμων προσώπων».

Διαβάστε επίσης:

AUKUS: Ο στόχος του «τραστ» ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου κόντρα στην Κίνα (Video)

Κίνα: Τρεις νεκροί από σεισμό στην επαρχία Σιτσουάν – Φόβοι για αύξηση των θυμάτων (Video)

Βρετανία: Ανασχηματισμός με «έξοδο» Ράαμπ από το Φόρεϊν Όφις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:26