search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:06
MENU CLOSE

Σωρός οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2195
16-9-2021
19.09.2021 07:00
logariasmoi-new

Τρία στα δέκα νοικοκυριά στη χώρα μας έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ενώ δύο στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν αδυναμία επαρκούς θέρμανσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της «διαΝΕΟσις».

Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες (κυρίως λιγνίτη), γεγονός που την καθιστά σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης το 66,5% της ενέργειας που προσφέρεται στη χώρα είναι από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει χρήσεις σε μεταφορές και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συμβολή του τομέα της ενέργειας στην ελληνική οικονομία εκτιμάται σε 6 δισ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ή 3,8% του ΑΕΠ, περίπου 50.000 άτομα απασχολούνται σε αυτόν, ενώ ο τομέας της ενέργειας είχε συγκρατημένες απώλειες στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο και τα προϊόντα μεταποίησής του αποτελούν το κύριο μέρος του διεθνούς εμπορίου αγαθών της χώρας. Το 27% των εισαγωγών προϊόντων της χώρας είναι ενεργειακά προϊόντα, κυρίως αργό πετρέλαιο, που επεξεργάζεται στα ελληνικά διυλιστήρια και εξάγεται, ενώ περίπου το 1/3 των εξαγωγών είναι ενεργειακά προϊόντα. Γενικά, η αξία των ενεργειακών προϊόντων που εισάγουμε είναι μεγαλύτερη από αυτών που εξάγουμε (15 δισ. ευρώ, έναντι 10,6 δισ. το 2019).

Έτσι τα φορολογικά έσοδα από την ενέργεια στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε., όχι μόνο ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ, αλλά και ως μερίδιο στα συνολικά φορολογικά έσοδα (7,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 4,7% του μ.ό. της Ε.Ε.).

Ενδιαφέρον έχει να δει κάποιος πως από την τελική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης που πληρώνει ο καταναλωτής, περίπου 1,65 ευρώ / λίτρο, τα 0,7 ευρώ πηγαίνουν στο κράτος ως έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ενέργεια. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν, σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος όλων των μορφών ενέργειας το 2021 σημειώνει δραματικές αυξήσεις, ύστερα από ένα έτος που λόγω της πανδημίας είχε καταγράψει ιστορικά χαμηλά.

Ειδικά η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών συνιστούν σημαντική πίεση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, με την τιμή της χονδρικής στην Ελλάδα να αυξάνεται κατά 119% στους πρώτους οκτώ μήνες. Η μελέτη καταλήγει σε προτάσεις πολιτικής με μια προτεραιότητα σε πέντε άξονες: εξοικονόμηση ενέργειας, αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακές υποδομές και ηλεκτρικό δίκτυο, δίκαιη μετάβαση και κοινωνική προστασία.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματική η απαλλαγή από τα θρησκευτικά για τη χρονιά 2020-2021

efood: «Συγγνώμη λάθος» λέει για τους διανομείς αλλά δεν τους ανανεώνει τη σύμβαση

EUMED9: Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:06