search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:17
MENU CLOSE

Πάτρα-καρτ: «Δεν υπήρξε καμία προστασία από τα κιγκλιδώματα» – Τι λέει ειδικός πραγματογνώμονας

20.09.2021 15:58
kart_new

Σταθερή συνεχίζει να παραμένει η κατάσταση της υγείας του 6χρονου Φώτη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του το μεσημέρι της Κυριακής κατά την διάρκεια του 13ου Patras International Circuit for Kart.

Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με το ατύχημα στο οποίο φαίνεται πως το επίπεδο ασφάλειας ήταν ελλιπές.

Ο πραγματογνώμονας Αντώνης Κουνζελάς, μίλησε στο protothema.gr αναφορικά με το ατύχημα και τα μέτρα ασφαλείας κάτω από τα οποία πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση.

Όπως σημειώνει, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν τα θραύσματα από τα πλαστικά κιγκλιδώματα εκσφενδονίζονταν και έπεφταν στο κοινό.

«Έγιναν πολλά λάθη στη συγκεκριμένη διοργάνωση δυστυχώς. Το βασικότερο είναι τα πλαστικά φράγματα “ζέρσεϊ”, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως προστατευτικά. Αυτά δεν δίνουν καμία προστασία γιατί δεν είναι γι’ αυτή την χρήση. Αυτά είναι για να κάνεις μια αλλαγή ροής των αυτοκινήτων στο δρόμο, για να εργοτάξια και τέτοια. Είναι φτιαγμένα από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας και δεν κάνουν για αυτή την δουλειά. Τα θραύσματα ευτυχώς που δεν πήγαν πάνω στον κόσμο. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα θρηνούσαμε θύματα αυτή την στιγμή, διότι θα λειτουργούσαν ως γκιλοτίνα» αναφέρει και προσθέτει:

«Όποια κι αν ήταν η ταχύτητα των οχημάτων αυτών δεν έπρεπε οι διοργανωτές να είχαν χρησιμοποιήσει αυτά τα φράγματα. Αυτά γεμίζουν συνήθως με νερό ή άμμο αλλά γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα έτσι, διότι στην περίπτωση που πέσει επάνω τους το καρτ είναι σαν να έπεσε πάνω σε τσιμέντο. Αν είχαν νερό σε μια τέτοια περίπτωση τα επόμενα αυτοκίνητα θα είχαν τον κίνδυνο να γλιστρήσουν και θα είχαμε χειρότερα αποτελέσματα».

Σύμφωνα όμως με τον κ. Κουνζελά, δεν ήταν πρόβλημα μόνο τα πλαστικά «φράγματα» ζέρσει, αλλά έλειπε και ένα ειδικό πλέγμα τουλάχιστον τριών μέτρων, που μπαίνει μπροστά από τους θεατές σε τέτοιες διοργανώσεις.

«Για αυτές τις περιπτώσεις συνιστώνται ειδικά στρώματα, ελάσματα ή μεγάλα λάστιχα δεμένα μεταξύ τους με πλέγματα, τα οποία απορροφούν όλους τους κραδασμούς, όχι αυτά. Επίσης αυτό που έλειπε είναι το ειδικό πλέγμα τουλάχιστον τριών μέτρων για την προστασία του κόσμου. Εδώ το μόνο που είχαν βάλει πίσω από τα ζέρσεϊ είναι τα σιδερένια κιγκλιδώματα, που είναι για να σταματάς την ροή του κόσμου. Αγώνες στην πόλη φυσικά και μπορούν να γίνουν, αλλά με προδιαγραφές όχι έτσι. Υπάρχουν ειδικοί φράχτες απορρόφησης των κραδασμών από πολυουρεθάνη και όχι από πολυαιθυλένιο, ενώ μπαίνουν και τα πλέγματα μπροστά σε ειδικό ύψος από το σημείο, όπου στέκεται το κοινό για τα θραύσματα. Αν υπήρχε πλέγμα πίσω από το ζέρσεϊ το παιδάκι δεν θα χτυπούσε. Έχουν γίνει λάθη ξεκάθαρα», αναφέρει συγκεκριμένα.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Pfizer: Ασφαλές για παιδιά 5-11 ετών λέει η εταιρία

Παγώνη: Η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά – 1 στα 3 νοσούν με κορωνοϊό

Γερμανία όπως Ελλάδα: Στο 62% «κόλλησε η βελόνα» των εμβολιασμών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:16