search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:28
MENU CLOSE

Συνταξιούχοι: Λάθος επανυπολογισμός

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2196
23-9-2021
26.09.2021 07:00
atm_syntaksiouxoi-new

Έγινε λάθος ο πρώτος επανυπολογισμός του 2019 σε περίπου 600.000 κύριες συντάξεις, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απευθυνόμενο στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.


Το Δίκτυο τονίζει ότι «για πολλοστή φορά επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα του λάθος επανυπολογισμού στις κύριες συντάξεις σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, που πραγματοποιήθηκε το 2019 σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016 (γνωστό ως νόμο Κατρούγκαλου).
Είχαμε επισημάνει και στον τότε υπουργό, αλλά έχουμε τονίσει και στον σημερινό υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον σημερινό διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παν. Δουφεξή το θέμα το οποίο έχει προκύψει. Έπειτα από ερμηνεία του νόμου διαπιστώσαμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό
».


Ο επανυπολογισμός του 2019, σύμφωνα με το Δίκτυο, δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:
● Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.
● Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
● Παράλληλη ασφάλιση: Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
● Συντάξεις χηρείας: Δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας.
Σημειωτέον ότι για τα προαναφερόμενα έχουν κρατηθεί εισφορές!

Το Δίκτυο ζητεί άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθεί ο επανυπολογισμός αυτεπαγγέλτως σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Πληροφορεί δε ότι «έχει κατατεθεί και εξώδικη δήλωση προς τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ από μέλη του Δικτύου με αριθμό έκθεσης επίδοσης 932/30-7-2021, το οποίο σας επισυνάπτουμε» και συνεχίζει:
«Την Κυριακή 12.9.2021 σε πρωινή εκπομπή ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ 1891/2019 προχωρά σε δεύτερο επανυπολογισμό με τον Ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση) δίνοντας και κάποια αναδρομικά τα οποία προκύπτουν από τον επανυπολογισμό και τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Οκτώβριο
».


Εν τω μεταξύ αυξήσεις και αναδρομικά για 415.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους περιλαμβάνει το τελικό πακέτο του επανυπολογισμού συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Οι αυξημένες συντάξεις θα πληρωθούν σταδιακά από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα πάρουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι που προέρχονται από ταμεία του ιδιωτικού τομέα και τον Οκτώβριο θα πληρωθούν τις αυξήσεις. Αντίστοιχα, για το Δημόσιο, θα πληρωθούν πρώτα οι αυξήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτώβριο τα αναδρομικά.


Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει στο «παρά πέντε» των πληρωμών, όπως λένε αρμόδια στελέχη του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στον επανυπολογισμό και λάθη στις πληρωμές. Σε μια τέτοια περίπτωση το εναλλακτικό σχέδιο είναι να πληρωθούν μόνον αναδρομικά

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης χαρίζει τη ΔΕΗ, θα αναζητηθούν ευθύνες – Κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ

«Μπλακ άουτ» στο Χρηματιστήριο προκάλεσε η ΔΕΗ

«Αυτόχθων ιθαγενής» πατέρας-αρνητής ζητούσε 2,7 εκατ. ευρώ, αλλά «έφαγε» 15 μήνες με αναστολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:27