search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:16
MENU CLOSE

Euronews: Καμπανάκι κινδύνου για την ελληνική υπηρεσία του

28.09.2021 16:24
euronews-logo

Σε κρίσιμη περίοδο, για την υπόσταση του επι ελληνικού εδάφους, εισέρχεται το Euronews. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε σαφές ότι η στρόφιγγα χρηματοδότησης του ειδησεογραφικού οργανισμού περιορίζει την ροή ρευστότητας στη μητρική εταιρεία.

Η κίνηση αυτή αντανακλάται και στην ελληνική υπηρεσία του Euronews στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται δηλαδή το γραφείο στην ελληνική πρωτεύουσα  να αναστείλει τη λειτουργία του περι τα μέσα Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα στις 15 του μήνα.

Με άλλα λόγια η ελληνική υπηρεσία του Euronews έχει ορίζοντα 70 ημερών!

Από τότε που η διοίκηση της Κομισιόν πέρασε σε γερμανικά χέρια, έχει αναπτυχθεί ένας σκεπτικισμός που εκφράζεται κυρίως από ισχυρές «φωνές» στις επιτροπές Πολιτισμού και Προϋπολογισμού της Ε.Ε., από Γερμανούς ευρωβουλευτές και άλλους γερμανοτραφείς ευρωβουλευτές, οι οποίοι πιέζουν ώστε να διοχετευθούν ποσά σε άλλα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα με διεθνή χαρακτηριστικά όπως οι δημόσιες τηλεοράσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.ά..

Αφορμή για την άποψη αυτή η αλλαγή του οικονομικού σχήματος του Euronews τα τελευταία χρόνια αλλά και η αλλαγή στην πυραμίδα της Κομισιον.

Ο ευρωπαϊκός ειδησεογραφικός οργανισμός με έδρα τη Λυών, ιδρύθηκε από τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις των Αγγλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας , Πορτογαλίας και την Ε.Ε.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε να χρηματοδοτεί τον Οργανισμό ως και με 32 εκατ. ετησίως (μέχρι το 2015) ενώ οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί των χωρών- μελών της με πέντε εκατ. ευρώ καθένας.

Από το 2015 η Ε.Ε. άρχισε να μειώνει το ποσό συμμετοχής της, την ίδια χρονιά με  53% «μπήκε» στο Euronews ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις και το 2017 με ποσοστό 25% «μπήκε» το NBC Universal συμφωνώντας να έχει και τον έλεγχο του περιεχομένου.

Το 2020 αποχώρησε από το εταιρικό σχήμα το αμερικανικό δίκτυο και το ποσοστό του πέρασε στον Σαουίρις. Ταυτόχρονα η Ε.Ε. άρχισε να μειώνει το ποσό χρηματοδότησης, απόρροια της αλλαγής πολιτικής στους κόλπους της.

Η αλλαγή πολιτικής- διαφορετική από την «ανοιχτόμυαλη» που είχε εκφραστεί επί Γιουνκέρ, δεδηλωμένου φιλέλληνα- επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά δεδομένα και την βιωσιμότητα του γραφείου του Euronews στην Αθήνα (αλλά και εκείνου στην Κύπρο).

Το κονδύλι για την τρέχουσα χρονιά περιορίστηκε στα 16 εκατ. ευρώ και για την ελληνική υπηρεσία του ευρωπαϊκού οργανισμού ειδήσεων, με περεταίρω βαθμιαία μείωση τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε στο τέλος της τριετίας να κλείσει οριστικά η στρόφιγγα χρηματοδότησης.

Από τους ευρωπαίους σκεπτικιστές προτάσσεται μάλιστα το επιχείρημα ότι βασικός μέτοχος του Euronews είναι ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Σαουίρις  και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να χρηματοδοτεί έναν ιδιωτικό οργανισμό, ο οποίος ανήκει σε άραβα.

Πλέον η βιωσιμότητα του ελληνικού σκέλους του Euronews φαίνεται να μπαίνει σε περίοδο επισφάλειας εκτός κι αν βρεθεί ιδιώτης για να αναλάβει τη χρηματοδότηση του. «Αλλιώς θα κλείσει», είπε ορθά- κοφτά στο «Ποντίκι» πηγή του ελληνικού τμήματος του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού.

Μάλιστα στην αρχή της ημέρας (Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου) ειδοποιήθηκαν οι τέσσερις εξωτερικοί συνεργάτες– επαγγελματίες δημοσιογράφοι της υπηρεσίας ότι δεν θα συνεχίσουν από την 1η Οκτωβρίου να προσφέρουν άλλο τις υπηρεσίες του, παρά και το γεγονός ότι «κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο εξετάζεται από τα κεντρικά στη Λυών, κατόπιν επισήμανσης από την Αθήνα, να λάβουν αποζημίωση.

Νωρίτερα το μεσημέρι στα γραφεία της Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζόμενων ενώ έχει κληθεί στην ΕΣΗΕΑ και παρείχε ενημέρωση και εξηγήσεις ο διευθυντής του γραφείου της ελληνικής υπηρεσίας, Βασίλης Μπίτσης.

Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ θα έχει επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης, των κομμάτων και θα έχει επικοινωνία άμεσα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Το κλίμα αβεβαιότητας, πάντως, για τους περίπου 30 εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς του ελληνικού τμήματος, εντείνεται παρά το γεγονός ότι και η μητρική εταιρεία αλλά και η Ε.Ε. κάνουν επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες που να ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη χρηματοδότηση ώστε να διατηρηθεί η υπηρεσία του Euronews στην Αθήνα, πλέον με μορφή θυγατρικής εταιρείας.

Σε μια τέτοια εξέλιξη οι θέσεις εργασίας θα είναι διασφαλισμένες, σημειώνουν από το Euronews και η λύση βιωσιμότητας του θα έχει ορίζοντα δεκαετίας.

Σε αντίθετη περίπτωση το ελληνικό Euronews θα πάψει να λειτουργεί και μάλιστα- σαν τραγικό παιχνίδι της μοίρας- πάνω που θα συμπληρώνονται εννέα χρόνια λειτουργίας του, αφού εξέπεμψε για πρώτη φορά πρόγραμμα στις 18 Δεκεμβρίου 20212.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Σκληρή «μάχη» στην πρωινή ζώνη – Ποιος επικράτησε

Mel Thompson: Νεκρή στα 35 της η διάσημη YouTuber (photos/video)

Άγριες Μέλισσες: Τι τηλεθέαση έκανε η σειρά στην πρεμιέρα της – Η… αναμέτρηση με τον «Σασμό»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:15