search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:58
MENU CLOSE

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Εισαγγελέα ζητά η Κεραμέως – Καμία αναφορά σε ακροδεξιούς, παρά τους ναζιστικούς χαιρετισμούς (photos/video)

29.09.2021 12:11
EPALI_STAYROPOULIS78

Την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες και βίντεο από μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν ακροδεξιά συνθήματα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τα έκτροπα, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στο ιδεολογικό πρόσημο των μαθητών που έσπειραν το χάος, τραμπούκισαν και ξυλοκόπησαν συμμαθητές τους και αντιφασίστες φοιτητές.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο περιορίζεται σε… αφηρημένη καταδίκη σε μεμονωμένες ομάδες, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στις εικόνες δείχνουν τους τραμπούκους μαθητές να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Σαπούνι και νερό σε κάθε αναρχικό» και «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η Γη δεν σας  ανήκει».

Υπενθυμίζεται ότι το «Μέτωπο Νεολαίας» της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικροτούσε τους μαθητές που επιτέθηκαν με μαχαίρια και καδρόνια, σε φοιτητές, έξω από το 1ο – 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Στο παρακάτω βίντεο μετά το 0.55 διακρίνονται οι τραμπούκοι μαθητές να χαιρετούν ναζιστικά…

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ανακοινώνει: «Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης. Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Συλλήψεις και τραυματισμοί

Νωρίτερα σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία κοντά στο σημείο όπου έγιναν τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι φαίνεται να κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Πάνω τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και γι’ αυτόν τον λόγο συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στο μεταξύ, μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τραυματίστηκαν ελαφρά μετά τα σημερινά επεισόδια και δύο απ’ αυτούς τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Οι μαθητές, βγαίνοντας από τον χώρο του σχολείου, δεν θέλησαν να μιλήσουν για τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ενώ μαθήτρια πρόσφυγας από τη Συρία ζήτησε να έλθουν να την παραλάβουν καθώς η ένταση τής ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες. Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν φασίστες τους επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

«Εθνικιστές…»

Το Thestival μίλησε με καθηγητή του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ο οποίος δήλωσε σχετικά με την ταυτότητα των ταραξιών: «Πρόκειται για μαθητές των δύο σχολείων που δηλώνουν εθνικιστές. Είναι οπαδοί συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας και έχουν εμπειρία από επεισόδια και πορείες. Μας λένε ότι δεν ανέχονται να έρχονται έξω από το σχολείο υποστηρικτές αντίθετης ιδεολογίας και να διαδηλώνουν. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει κάτι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να έρθει στο σχολείο για να μορφωθεί και όχι να μαλώνει για τις ιδεολογικές διαφορές».

Μαθητής που συμμετείχε στα επεισόδια μίλησε στο thestival για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο του. «Πριν από λίγες μέρες ήρθαν κάτι κομμουνιστές να μοιράσουν φυλλάδια και τους διώξαμε με τις κλωτσιές. Χθες ήρθαν έξω από το σχολείο και μας φώναζαν να βγούμε έξω. Μας έλεγαν φασίστες και τέτοια. Τους κάναμε ντου. Χτυπήθηκαν και κάποιοι από εμάς. Καταρχάς αυτοί είναι μεγαλύτεροι από εμάς και έρχονται να μας κάνουν μαγκιά. Εμείς δεν φωνάξαμε μεγαλύτερους» δήλωσε ο μαθητής. Ερωτώμενος για το τι κοινό έχουν οι μαθητές που προκαλούν τα επεισόδια απάντησε: «Είμαστε εθνικιστές και δεν έχει σχέση αυτό με ομάδες και συνδέσμους. Οι συμμαθητές μας μας λένε ότι καλά κάνουμε. Κάποιοι συμμαθητές μας κράζουν γιατί είναι αριστεροί».

«Μαζεύτηκε όλη η Χρυσή Αυγή της Θεσσαλονίκης»

«Έχουν μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε χθες η Χρυσή Αυγή για την επίθεση στους φοιτητές. Είναι πολύ επικίνδυνη και δυσάρεστη η κατάσταση και κάτι πρέπει να γίνει». Αυτό τόνισε η Πόπη Σαραϊδάρη, μέλος του Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Ολα ξεκίνησαν όταν μαθητές και εξωσχολικού επιτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε φοιτητές που μοίραζαν έξω από το ΕΠΑΛ ανακοίνωση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και χθες υπήρχε – ως απάντηση – συγκέντρωση φοιτητών στο σημείο.

Η εκπαιδευτικός μίλησε για τρομακτικές εικόνες με δράστες που σχετίζονται με φασιστικές ομάδες και οι οποίοι είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς και φορούν μαύρα ρούχα και κουκούλες, σημειώνοντας ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη δρουν πολλές φασιστικές ομάδες, πέρα από τη Χρυσή Αυγή. Επισήμανε, δε, ότι η συγκέντρωση των φοιτητών ήταν ειρηνική με αντιφασιστικά πανό. «Πετούσαν πέτρες στους φοιτητές μέσα από το σχολείο. Δεν φτάνει η επέμβαση της αστυνομίας. Θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, και γενικότερα η Πολιτεία. Οι ιδέες και οι πρακτικές του φασισμού δεν είναι ανεκτές, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση από τον κόσμο για να σταματήσει αυτό αμέσως», υπογράμμισε η κυρία Σαραϊδάρη.

Ηλιόπουλος: Νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης

Ανάρτηση για τα έκτροπα στο ΕΠΑΛ με πρωταγωνιστές τους νεοναζί μαθητές έκανε και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Εδώ και δύο μέρες, με την κάλυψη της Χρυσής Αυγής, νεοναζί έχουν μετατρέψει Λύκειο στη Σταυρούπολη σε πεδίο μάχης. Σήμερα ανενόχλητοι κατάφεραν να εκτοξεύουν ακόμα και μολότοφ εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα διμοιρίας των ΜΑΤ. Η ηγεσία των νεοναζί μπορεί να είναι φυλακή, το δηλητήριο όμως του ρατσισμού και του φασισμού είναι ακόμα εδώ. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή έκρηξη νεοναζιστικής βίας. Η αναβάθμιση της ακροδεξιάς της πτέρυγας και η ανοχή ακόμα και της δημοσιοποίησης ονομάτων νηπίων, με μεταναστευτική καταγωγή από βουλευτή της, δίνει χώρο στους νεοναζί και ανοίγει το δρόμο για πιο επιθετικές ενέργειες από τη μεριά τους. Τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη απλά παρακολουθούν τους νεοναζί να μετατρέπουν ένα σχολείο σε ορμητήριο. Η κοινωνία θα παλέψει και θα νικήσει ξανά τους νεοναζί, ούτε βήμα πίσω!»

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Κρήτη: «Μαντινάδες» παραπόνων προς Μητσοτάκη – «Πάλι η ευθύνη στον κόσμο» (Video)

Λέκκας για σεισμούς: Επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν και να ασφαλίσουν τα σχολεία

Τα σενάρια για το 5ο κύμα της πανδημίας τα Χριστούγεννα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:57