search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:00
MENU CLOSE

Επιδότηση λογαριασμών: Διπλασιάζεται στο ρεύμα, αυξάνεται στο αέριο – Πιο «χαλαρά» και τα εισοδηματικά

07.10.2021 20:10
maximou_new

Σε δραστική αύξηση του ποσοστού επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης με παράλληλη χαλάρωση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να λάβουν ακόμα περισσότεροι την επιδότηση αυτή προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο, μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το πρωί στις 11.00. Τις ανακοινώσεις θα κάνουν σε Συνέντευξη Τύπου οι κύριοι Σταϊκούρας και Σκρέκας.

Πάνρως σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση της επιδότησης δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και το 40%-50%. δηλαδή να ανέβει στα 40-45 ευρώ/MWh από 30 ευρώ που έχει ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα το μηνιαίο όφελος για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως παρόχου, να φτάνει στα 14-15 ευρώ, αντί για 9 ευρώ.

Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Το κονδύλι για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει, πλέον, στα 280 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό, έρχεται να προστεθεί στην προαναγγελθείσα από το οικονομικό επιτελείο επιδότηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και στη δραστική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Το κονδύλι που θα διατεθεί για το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια… Στο πρώτο σενάριο, η επιδότηση φυσικού αερίου -η οποία προβλέφθηκε με σχετική τροπολογία- θα τεθεί υπό την «ομπρέλα» του επιδόματος θέρμανσης, που θα έχει αυξημένα (20%-30%) εισοδηματικά όρια, έτσι ώστε να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Στο δεύτερο σενάριο, η επιδότηση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, όπως ακριβώς ισχύει για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό της έκπτωσης θα περάσει στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου είτε των πολυκατοικιών για τη θέρμανση είτε και των οικιακών καταναλωτών.
Πάντως πληροφορίες λένε ότι στους δικαιούχους επιδότησης θέρμανσης η απορρόφηση θα φτάσει το 43% των ανατιμήσεων ενώ και στους μη δικαιούχους η απορρόφηση θα φτάσει το 25%

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αυξήθηκε ήδη κατά 20% (στα 100 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται και συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Αύξηση και στα εισοδηματικά κριτήρια

Η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα είναι κατά 20% -30% σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη η οποία εφόσον «κλειδώσει» θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τα 12.000 ευρώ στα 15.000-16.000 ευρώ για άγαμους, στα 24.000-26.000 ευρώ για ζευγάρια και στα 26.000-28.000 ευρώ (από 22.000 ευρώ) για μονογονεϊκές οικογένειες.

Αύξηση και για την προσαύξηση τέκνων από τα 2.000 στα 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Πάντως, οι μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων- εάν επιδεινωθούν τα προβλήματα- που εισηγούνται ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν φαίνεται να προχωρούν, όπως άφησε να εννοηθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Διαβάστε επίσης:

Η πανδημία «ξύπνησε» κατοχικά σύνδρομα: 6 στους 10 Έλληνες φοβήθηκαν ότι δεν θα έχουν αρκετό φαγητό

Eκρηκτικές οι αυξήσεις στο ρεύμα – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις (Video)

Συντάξεις-Αναδρομικά: Πληρωμή σε 4 ακόμη κατηγορίες δικαιούχων τους επόμενους μήνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:00