search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:17
MENU CLOSE

Τα δύο είδη προπόνησης που ταιριάζουν σε ηλικίες 60 ετών και άνω (video)

13.10.2021 21:14
Ηράκλειο: Γυμναστήριο λειτούργησε παράνομα – Πρόστιμο σε ιδιοκτήτη και αθλούμενους - Media

Η λειτουργική προπόνηση και οι ασκήσεις κινητικότητας είναι απαραίτητες για άτομα άνω των 60 ετών που θέλουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν καθημερινές κινήσεις χωρίς κόπο και πόνο.

Η αλλαγή του προγράμματος προπόνησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όποιον θέλει να παραμείνει δυνατός και ισορροπημένος καθώς μεγαλώνει.

Επομένως, αν στα 20 και στα 30 σου τα πάντα έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και το χτίσιμο όγκου, από τη στιγμή που θα φτάσεις το 60ο έτος της ηλικίας σου πρέπει να επικεντρωθείς σε 2 στόχους: Τη λειτουργική προπόνηση και την κινητικότητα.

Καθώς μεγαλώνεις, τα οστά και η μυϊκή πυκνότητα μειώνονται. Αυτές οι σωματικές αλλαγές αποτελούν προκλήσεις για τις καθημερινές σου κινήσεις που παλιά σου έμοιαζαν δεδομένες (π.χ. να κατέβεις σκαλιά ή να σηκωθείς από τον καναπέ).

Που αποσκοπεί η λειτουργική προπόνηση

Γι΄αυτό το λόγο η λειτουργική προπόνηση – που εστιάζει στο χτίσιμο δύναμης και κινητικότητας για να μπορείς να πραγματοποιείς καθημερινές κινήσεις – είναι το κλειδί.

Η λειτουργική προπόνηση είναι ένα είδος εκγύμνασης χωρίς πληθώρα μηχανημάτων και γενικά εξοπλισμού. Αυτού του είδους η γυμναστική χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ενός μυϊκού ιστού μετά από ένα τραυματισμό ή/και για έναν αθλητή που έχει τραυματιστεί ούτως ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Η λειτουργική προπόνηση περιλαμβάνει τα πιο αξιόπιστα προγράμματα γυμναστικής αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα χωρίς να έχει σχέση η ηλικία, το βάρος, το φύλο κ.ο.κ., χωρίς να διατρέχει κίνδυνο τραυματισμού.

«Καθώς προχωράς σε ένα διαφορετικό στυλ γυμναστικής συνδυάζοντας λειτουργική προπόνηση με κινητικότητα, αποκτάς μία τέλεια ισορροπία για να παραμείνεις δυνατός και ισορροπημένος. Η λειτουργική προπόνηση βοηθάει στο χτίσιμο των βασικών που χρειάζονται για να σπρώξεις, να τραβήξεις και να λυγίσεις σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, η κινητικότητα σε βοηθάει να μεγιστοποιήσεις το εύρος κίνησης για την απόδοση αυτών των κινήσεων» εξηγεί ο γυμναστής, Anthony Crouchelli.

Επομένως, Anthony Crouchelli, προτείνει να μία ισορροπημένη γυμναστική που θα περιλαμβάνει λειτουργική προπόνηση και ασκήσεις κινητικότητας (όπως Γιόγκα και πιλάτες) 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Άκου το σώμα σου και τροποποίησε τις κινήσεις για να κινείσαι καλύτερα σε όλη τη ζωή σου.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να βρεις ένα χαρακτηριστικό πρόγραμμα που συνδυάζει λειτουργική προπόνηση με ασκήσεις κινητικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική: Τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά την άσκηση

Ομορφιά: Τα 8 λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε όταν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας

Κορωνοϊός- Μόσιαλος: Η αβεβαιότητα οδήγησε στα lockdown-Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:12