search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:24
MENU CLOSE

Ποιον καλώ αν θέλω να μιλήσω για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής;

19.10.2021 07:00
Xatzigiannakis-new

«Ποιον καλώ αν θέλω να μιλήσω για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής»; Παραφράζοντας τη μυθική δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, η οποία αποσκοπούσε να σχολιάσει την επιτομή της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δίνει ενιαίες απαντήσεις και λύσεις, έρχεται στο επίκεντρο η επιτελική ανικανότητα του κράτους στη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και των πυρκαγιών του καλοκαιριού που κατέστρεψαν 1,3 εκατ. στρέμματα στη χώρα μας, εκ των οποίων τα μισά περίπου βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια.

Μετά τις μεγάλες φωτιές που κατέκαψαν τη χώρα πριν από δυο μήνες, τα όσα ακολούθησαν στην πρώτη βροχή ήταν περίπου γνωστά. Τον νόμο της φύσης ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές, τον διδαχθήκαμε στο δημοτικό σχολείο. Η κυβέρνηση, όμως, τα έχει ξεχάσει και παρότι έγκαιρα της τα θυμίσαμε όλοι οι φορείς, δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Ήδη από την πρώτη ημέρα που έσβησαν οι φωτιές σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εφιστήσουν την προσοχή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτική είναι η επιστολή από τις 9.9.2021 των Δημάρχων Πειραιά, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Μοσχάτου-Ταύρου στα αρμόδια Υπουργεία με την οποία είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής δεν διαθέτει ικανοποιητική αντιπλημμυρική θωράκιση.

Οι πλημμύρες ήρθαν, οι καταστροφές είναι πρωτόγνωρες, οι καταστάσεις που βίωσε ο κόσμος είναι τραγικές και οι απαντήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν πραγματικά χαρακτηριστικές του επιτελικού μπάχαλου που διατρέχει όλον τον κρατικό μηχανισμό και του επικοινωνιακού μανδύα, με τον οποίο προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα, εσωτερικά και μη, της συντηρητικής παράταξης. Αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης της ΝΔ τέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος, δυστυχώς, αντί να σταθεί στο ύψος των αναγκών των πολιτών, επέλεξε να τα βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών δεν έχει σταματήσει να πετιέται όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ξεκινήσει ως κυβέρνηση να βάζουμε τις βάσεις για μια εκ βάθρων αλλαγή στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και γι΄ αυτόν τον λόγο συστήσαμε την επιτροπή Goldammer, της οποία το πόρισμα έτυχε διακομματικής αποδοχής. Ξεκινήσαμε να τα αλλάζουμε όλα βήμα – βήμα και μόλις, όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την εξουσία, διατήρησε τη σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων Υπουργείων και φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην οποία αναφερόταν ως κύριο ζήτημα του το πόρισμα της επιτροπής. Υπάρχουν σαράντα πέντε συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς και δεκαεπτά φορείς και έξι Υπουργεία για την καταστολή. «Ποιον, οπότε, να καλέσει κάποιος για την αντιμετώπισή της»;

Ο επικοινωνιακός παροξυσμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκρύψει τις ευθύνες της. Το ποτάμι της αγανάκτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά μετά το καλοκαίρι, δεν γυρίζει. Ούτε τα περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος που έχουν ήδη δοθεί από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στα ελληνικά ΜΜΕ γίνεται να αποκρύψουν την αλήθεια από τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν και είναι στο πλευρό των πολιτών, που βλέπουν να πλήττονται από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, με λύσεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης της χώρας. Μία προοδευτική διακυβέρνηση στον αντίποδα της δεξιάς λογικής του κράτους – φέουδου, με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών και στα χρήματα του κράτους. Γεμάτα ταμεία με 42 δισ. παραδώσαμε, άδεια θα τα βρούμε, αλλά και πάλι θα μπορέσουμε να αναστηλώσουμε τη χώρα. Οι πολίτες πλέον ξέρουν ποιον να καλέσουν για την αντιμετώπιση της νέας κοινωνικής κρίσης που προκαλεί η Νέα Δημοκρατία. Το έκαναν στο παρελθόν και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και θα το ξανακάνουν για να βάλουμε τα θεμέλια της αλλαγής της Ελλάδας.

Η καταρχήν συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων με σκοπό τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τον ευτελισμό των θεσμών και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει τον δρόμο. Ο προοδευτικός κόσμος γνωρίζει ότι δεν αντέχει η χώρα μας να παραμένει στη συντήρηση με πολιτικές που ευνοούν έναν μικρό κύκλο στα πέριξ του πρωθυπουργικού γραφείου.

*Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διαβάστε επίσης:

«Άστο για αργότερα…»

Η Τουρκία απειλεί, η Ελλάδα θωρακίζεται!

Πώς «βλέπει» ένας τυφλός την Ελλάδα του 2021

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:24