search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:35
MENU CLOSE

Νέα Δημοκρατία: Με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2200
21-10-2021
23.10.2021 07:00
nea_dimokratia-new

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Κίνημα Αλλαγής, μετά και την αιφνιδιαστική ασθένεια της Φώφης Γεννηματά και την «επιστροφή» του Γιώργου Παπανδρέου στην πολιτική ζωή, έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένου ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί σε ένα κόμμα το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.


Η ανάδειξη του πρώην πρωθυπουργού ως ρυθμιστικού παράγοντα στις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛΛ έχει προβληματίσει όχι μόνο τους συνυποψηφίους του, αλλά και τους υποστηρικτές τους.
Ιδιαίτερα οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι έχουν σοβαρά στηρίγματα σε άλλα κόμματα και σε κοινωνικές ομάδες, αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα απεγκλωβιστούν απ’ αυτή την ιστορία.


Με βάση μάλιστα το ότι ο Παπανδρέου ενεργοποιήθηκε, σύμφωνα με το περιβάλλον του, για να μην χάσει το ΚΙΝΑΛΛ το κεντροαριστερό προφίλ το οποίο κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί μια μάχη χαρακωμάτων στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και που σήμερα εμφανίζεται να αναζητά την ιδεολογική του ταυτότητα.

Καλοβλέπουν τον Λοβέρδο

Κοινό μυστικό είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος φλερτάρει έντονα με τη Ν.Δ. και η Ν.Δ. με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Όσοι ξέρουν λένε μάλιστα ότι το ενδεχόμενο της εκλογής του ως νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ έχει δημιουργήσει πολλά σενάρια, τα οποία συνδέονται με το κυβερνών κόμμα.
Πολλοί στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι ο Λοβέρδος μπορεί να συσπειρώσει γύρω του τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούν ότι το στέλεχος του ΚΙΝΑΛΛ είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός με τις ίδιες απόψεις και αντιλήψεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Δεδομένου μάλιστα ότι ένα ποσοστό ψηφοφόρων της Ν.Δ. εμφανίζεται ενοχλημένο από την κυβερνητική πολιτική, οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν συμφέρει το κυβερνών κόμμα ο Ανδρέας Λοβέρδος να αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής.
Το συμπέρασμα αυτό, ωστόσο, δεν είναι απολύτως ακριβές, αφού, όπως λένε άλλα στελέχη, η επιλογή του στην αρχηγία του ΚΙΝΑΛΛ θα έφερνε έναν συμβατό και σταθερό κυβερνητικό συνεργάτη, χρήσιμο για τις δύσκολες ώρες που ενδέχεται να έρθουν το επόμενο διάστημα για τη Ν.Δ.

Αποφεύγουν τον Βελόπουλο

Καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει από τώρα το ενδεχόμενο ότι, όταν έρθει η ώρα των πρόωρων εκλογών, οι εξελίξεις δεν θα είναι οι επιθυμητές για τη Ν.Δ., τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σκέπτονται από τώρα την επόμενη μέρα μετά την απλή αναλογική. Στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να αποσπάσει μια νίκη με αυτοδυναμία, τότε όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί τη συνδρομή κάποιου άλλου κόμματος.


Η Ελληνική Λύση με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα ήταν μια λύση. Ωστόσο στη Ν.Δ. θεωρούν ότι μια τέτοια συνεργασία θα τους ταύτιζε πλήρως όχι μόνο με τους αντιεμβολιαστές, αλλά και με ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική Δεξιά.
Επομένως το ΚΙΝΑΛΛ με πρόεδρο τον Ανδρέα Λοβέρδο θα αποτελούσε την καλύτερη λύση, καθώς η κυβερνητική συνεργασία θα γινόταν με ένα κόμμα που κινείται στον όμορο χώρο του ευρύτερου Κέντρου, με ισχυρή μάλιστα ιδεολογική και πολιτική συγγένεια με τον χώρο της Κεντροδεξιάς.


Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι αυτό το σενάριο βρίσκει σύμφωνο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αν και κάποιες άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά για να αποτελέσουν αυτοί την εναλλακτική λύση στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης δεν κατορθώσει να φέρει ένα αποτέλεσμα που θα δρομολογήσει θετικές για τη Ν.Δ. εξελίξεις.

Οι ανεπιθύμητοι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας για τη Ν.Δ. Το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος πρόεδρός του κινείται πάντα επάνω σε μια λεπτή γραμμή, χωρίς να εκδηλώνει κάποια προτίμηση για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κάνει απρόβλεπτο παίκτη, αν και στην Πειραιώς θεωρούν ότι τελικά μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή μιας κυβέρνησης συνεργασίας πιεζόμενος από ισχυρούς παράγοντες του τόπου.


Το χειρότερο σενάριο για το κυβερνών κόμμα είναι η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και, όπως λένε, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού θα κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ – αποδυναμώνοντας την εκλογική δυναμική του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα –, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ., ενώ αντίθετα δεν αποκλείεται να συμπορευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα τα συστημικά ΜΜΕ ξεκίνησαν το ροκάνισμα της υποψηφιότητάς του λέγοντας ότι είναι μεγάλος στην ηλικία (69 ετών), ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται εκεί κοντά, δηλαδή στα 65.


Παράλληλα επιχειρείται να λανσαριστεί το σενάριο περί ανανέωσης του κόμματος, τη στιγμή πάντως που το ΚΙΝΑΛΛ εμφανίζεται να μην έχει κάποια πολύ σαφή ιδεολογική ταυτότητα, καθώς στην πραγματικότητα το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία χρόνια είναι μια ομπρέλα για… περιφερόμενα στελέχη όχι μόνο της Κεντροαριστεράς, αλλά και της Κεντροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ζητεί κοινή αγορά φυσικού αερίου από την EE

«Πυρά» Πλεύρη σε Πολάκη για εμβόλια και Τσιόδρα

Διπλώματα οδήγησης: Πώς θα διεξάγονται οι εξετάσεις – Στο τιμόνι από τα 17

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15