search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:19
MENU CLOSE

Πορτογαλία: Απορρίφθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού – Ελλοχεύουν οι πρόωρες εκλογές

27.10.2021 22:21
Antonio-kosta

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκεται η Πορτογαλία, καθώς απορρίφθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού της μειοψηφικής κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα.

Η ριζοσπαστική αριστερά στήριξε τη συντηρητική αντιπολίτευση, σε μια εξέλιξη, που πιθανόν οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες.

Οι βουλευτές ψήφισαν 117-108 με 5 αποχές, απορρίπτοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προέβλεπε περικοπές στον φόρο εισοδήματος για τη μεσαία τάξη και αυξημένες δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά και μείωση του ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ από 4,3% το 2021.

Οι πρώην αριστεροί σύμμαχοι του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, είχαν ζητήσει περισσότερες παροχές και προστασίες για τους εργαζόμενους, βελτιώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και περισσότερες επενδύσεις στο σύστημα υγείας, αιτήματα που ο Κόστα αγνόησε καθώς ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένος στη μείωση του ελλείμματος.

Ο Κόστα απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το ενδεχόμενο να πληγεί η διεθνής αξιοπιστία σε μια χώρα με μία από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις δημοσίου χρέους στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι χωρίς έναν προϋπολογισμό, που θα βασίζεται σε μεγάλο μέρος στους πόρους της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία, δεν θα είχε άλλη εναλλακτική από το να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Ανήκουστο! Περίπου 400 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 13 χρόνια για μια…selfie

ΗΠΑ: Άνδρας βουτά σε πλημμύρα και σώζει γατάκι (Video)

Ρωσία κατά Τουρκίας: «Τα αεροσκάφη σας αποσταθεροποιούν την Ουκρανία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:18