search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:31
MENU CLOSE

Επικίνδυνες αιτιάσεις Eurostat … ζητά να μπουν στο χρέος οι εγγυήσεις Ηρακλή

28.10.2021 07:00
COMISSION-new (2)

Στο χρέος να εγγραφούν και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 23 δισ. ευρώ για τα σχέδια «Ηρακλής 1 και 2», ζητά αιφνιδιαστικά η Eurostat!

Η πρόταση της αυτή βασίζεται σε δυο πεδία: το κατά πόσο ήταν επαρκής η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συναλλαγή, θεωρώντας ότι είναι πολύ μικρή η ιδιωτική συμμετοχή, και, το δεύτερο, η απόδοση της τιτλοποίησης, δηλαδή οι ανακτήσεις δανείων, που υστερούν σε σχέση με τους στόχους του business plan. Οι τεχνοκράτες της Eurostat θεωρούν ότι τα δυο αυτά προβλήματα υπαγορεύουν την καταγραφή των εγγυήσεων που έχει δώσει η Ελληνική Δημοκρατία στο δημόσιο χρέος.

Ένα τέτοιο σενάριο όπως καταλαβαίνει κανείς θα εκτίνασσε από τη μια στιγμή στην άλλη το χρέος της χώρας κατά επιπλέον 13% του ΑΕΠ και από τα 354 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, θα αυξηθεί στα 377 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από το 207% του ΑΕΠ που βρισκόταν στις αρχές του καλοκαιριού!

Το αποτέλεσμα θα ήταν, η Ελλάδα να οδηγηθεί σε νέο κύκλο ισχυρής λιτότητας με ασφυκτικούς στόχους από τους δανειστές της, ώστε να λάβει άμεσα μέτρα για να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα .

Ωστόσο η κυβέρνηση αντικρούει το ενδεχόμενο εγγραφής των εγγυήσεων στο χρέος επισημαίνοντας ότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει λάβει την έγκριση τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGComp) όσο και του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SSM. Συμπληρώνουν δε πως η Eurostat, δεν είχε προβάλει ενστάσεις για το ελληνικό σχέδιο στην εσωτερική διαβούλευση που υπήρξε εντός της Κομισιόν συμμετείχε και η ίδια!

Άλλωστε υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά δεδομένα για το πώς έχει δομηθεί ο «Ηρακλής» δεν οδηγούν σε ανησυχία για την εγγραφή των εγγυήσεων που τον συνοδεύουν στο δημόσιο χρέος. Για την ακρίβεια, η λειτουργία του «Ηρακλή» και η έγκριση – ενθάρρυνση που έλαβε από όλες τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές το 2019 για να προχωρήσει και το 2021 για να παραταθεί, βασίζονται ακριβώς στο ότι ο μηχανισμός δεν επιβαρύνει καθόλου το δημόσιο χρέος.

Η κρατική εγγύηση στον «Ηρακλή» έχει εγκριθεί ως contingent liability δηλ. που δεν γράφεται στο δημόσιο χρέος, παρά μόνο αν υπάρξει κατάπτωση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ζητημα για το σχέδιο Ηρακλής είχε θέσει και η ΕΚΤ τα οποία ξεπεράστηκαν με την ελαστικοποίηση των κανόνων λόγω πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: Το Bitcoin πέφτει, το Shiba Inu «απογειώνεται»

28η Οκτωβρίου: Μαζική «απόδραση» το 4ήμερο – Βουλιάζουν οι χειμερινοί προορισμοί (πίνακας-τιμές)

Επίδομα παιδιού: Από σήμερα μέσω ΑΤΜ η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:31