search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 18:58
MENU CLOSE

Οι «δέκα εντολές» του BBC για ακόμη περισσότερη αμεροληψία

03.11.2021 15:22
Λογοκρισία: Το Πεκίνο απαγόρευσε στο BBC World να εκπέμπει πρόγραμμα στην Κίνα - Media

Σε μία εποχή κατά την οποία  η Ενημέρωση δέχεται αδιάκοπα πλήγματα για την αξιοπιστίας από την επέλαση της meta αλήθειας το BBC προχώρησε σε κατάρτιση λίστας δέκα σημείων για ακόμα περισσότερη αμεροληψία.

Βέβαια αυτό δεν γίνεται τυχαία. Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, τελευταία δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις και κατηγορείται συχνά ότι έχει απωλέσει την επαφή με την αγγλική κοινωνία και ότι δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία της χώρας.

Πριν από μερικούς μήνες προκλήθηκε ντόρος με αφορμή την υπόθεση εξαπάτησης της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα με πλαστά τραπεζικά έγγραφα  και άλλες ανήθικες μεθόδους από τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ το 1995 προκειμένου να εξασφαλίσει την πολύκροτη εκείνη συνέντευξη.

Και εν τέλει το BBC ζήτησε συγγνώμη από τον αδερφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ο οποίος αποκάλυψε τα αποδεικτικά στοιχεία.

Στο μεταξύ ο  οργανισμός ενημέρωσης είχε στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση του Μπορις Τζόνσον.

Ο οπτικοακουστικός γίγαντας της Βρετανίας κατηγορήθηκε για μεροληψία, για παράδειγμα στην κάλυψη των εξελίξεων του Brexit, καθώς και για λονδρέζικο ελιτισμό.

Αντιμέτωπο με αυτές τις κατηγορίες, το BBC προσπαθεί να μεταφέρει ορισμένες υπηρεσίες του στην επαρχία και αυστηροποίησε τους κανόνες όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Για τους λόγους αυτούς,  παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες μια λίστα δέκα σημείων με σκοπό να ανακτήσει την αξιοπιστία και την αμεροληψία του.

Οι… δέκα εντολές εστιάζουν στην εκπαίδευση του προσωπικού του, τη συχνή ανασκόπηση του περιεχομένου του, την ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ περιλαμβάνουν πολιτική προστασίας μαρτύρων και ελέγχου πηγών πληροφορησης.

Τα δέκα σημεία είναι:

Ανασκοπήσεις: Νέες θεματικές ανασκοπήσεις που θα καλύπτουν αποτελεσματικότερα βασικούς τομείς του δημόσιου διαλόγου ώστε να διασφαλιστεί η δέουσα αμεροληψία και να υπάρχει πολυμέρεια και πολυφωνία. Η πρώτη ανασκόπηση αφορά στις δημόσιες δαπάνες και την φορολογία στο «νησί» θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2022 και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Εποπτεία: Η ομάδα Συντακτικής πολιτικής του BBC θα ενισχυθεί και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες ώστε να υποστηρίζει τους δημιουργούς περιεχομένου του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Στέλεχος του θα προΐσταται ελέγχων περιεχομένου, θα κάνει αξιολογήσεις ώστε να διαπιστώνεται αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι ποιοτικές προδιαγραφές  στα κείμενα.

Έρευνες: Θα δημοσιοποιηθεί μπούσουλας απλών διαδικασιών για εσωτερικούς ελέγχους από συγκεκριμένη ομάδα του Οργανισμού που θα επεμβαίνει για να επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης και αντιμετώπισης παραπόνων που αφορούν στο παραγόμενο περιεχόμενο.

Παρακολούθηση: Το Συμβούλιο του βρετανικού οργανισμού ενημέρωσης (με σκοπό να διασφαλίζει ότι το BBC επιτελεί την αποστολή του και το δημόσιο ρόλο του)θα παρακολουθεί μετρήσεις αμεροληψίας που θα αφορούν σε: παράπονα ως προς το δημοσιογραφικό περιεχόμενο, αντιδράσεις της κοινής γνώμης, δημογραφικά στοιχεία, ενώ θα εποπτεύει τις ενέργειες του που γίνονται στο πλαίσιο των «δέκα εντολών».

Συντακτικές αξίες και κουλτούρα: Οι αξίες και οι οδηγίες που διέπουν το BBC είναι προαπαιτούμενο ανεξαιρέτως από όλους όσοι απασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή εργασίας στον ενημερωτικό οργανισμό. Εκούσια ή ακούσια παραβίαση αξιών και κανονισμών θα σημάνει αυτομάτως πειθαρχικές κυρώσεις ή και απόλυση αδιακρίτως.

Ενίσχυση της διακυβέρνησης: Η επιτροπή οδηγιών και προτύπων Σύνταξης- η οποία αξιολογεί το περιεχόμενο μετά την δημοσιοποίηση του- θα ενισχυθεί με δύο ειδικούς υψηλής κατάρτισης σε θέματα σύνταξης ειδήσεων από την ελεύθερη αγορά επιφορτισμένοι κι εκείνοι για την τήρηση της αντικειμενικότητας.

Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση για αμεροληψία που είναι ήδη σε εξέλιξη εντός του BBC θα επεκταθεί και στους εξωτερικούς συνεργάτες του.

Διαφάνεια: Θα υιοθετηθούν νέα μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας, εντός και εκτός BBC, και σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας ενημέρωσης.

Διαχείριση πληροφοριών: Νέα πολιτική στην διαχείριση πηγών εφαρμόζεται και η διασταύρωση τους θα γίνεται από επικεφαλείς του δημοσιογραφικού οργανισμού.

«Φωνές» και απόψεις: Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σε όλη τη χώρα» του οργανισμού, υψηλόβαθμα στελέχη του BBC θα εκπροσωπούν την κοινή γνώμη εντός και εκτός ειδησεογραφικού δικτύου, αφού προηγουμένως έχουν έρθει σε επαφή με τους πολίτες, μέσα από έρευνες γνώμης σε εξέλιξη.

«Οι δημοσιογραφικές αξίες της αμεροληψίας, της εγκυρότητας και της εμπιστοσύνης είναι τα θεμέλια της σχέσης μας με το κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι. «Οι αλλαγές που ανακοινώσαμε, επιτρέπουν όχι μόνο να διασφαλίσουμε ότι μάθαμε από τα διδάγματα του παρελθόντος αλλά επίσης και ότι θα προστατεύσουμε αυτές τις αξίες στο μέλλον», πρόσθεσε.

Οι… δέκα εντολές ενσωματώνουν συστάσεις προηγούμενης έκθεσης που έγινε έπειτα από τον σάλο που προκάλεσε το σκάνδαλο με την περιβόητη συνέντευξη της Νταϊάνα.

Η πολιτική πίεση που δεχόταν το BBC εντάθηκε πρόσφατα με τον διορισμό της νέας υπουργού Πολιτισμού, της Ναντίν Ντόρις, η οποία θεωρείται πολύ επικριτική απέναντί του.

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Ντόρις είπε ότι επιδιώκει «μια πραγματική αλλαγή», κατηγορώντας τους εργαζομένους του BBC ότι έχουν «όλοι τις ίδιες πολιτικές προκαταλήψεις» και ότι «μιλούν πολύ για τη διαφορετικότητα, χωρίς να μιλούν για τα παιδιά λαϊκής καταγωγής».

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Νύχτα πάθους για Μαθιό και Βασιλική

Netflix: «Κίνηση ματ» από την εταιρία- Θα διαθέτει και βιντεοπαιχνίδια

Νέα μέτρα: Και ο διευθυντής του Βήματος «σφάζει» την κυβέρνηση για τις εκκλησίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 18:58