search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:21
MENU CLOSE

Σουηδία: Έρχεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας

08.11.2021 09:04
aderson new

Γυναίκα για πρώτη φορά στην ιστορία της Σουηδίας θα αντικαταστήσει τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν, που αναμένεται να παραιτηθεί.

Μια εκπρόσωπος του κ. Λεβέν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ενημερώσει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αντρέας Νορλέν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά το πότε ακριβώς είναι ακόμη ανοικτό.

Ο κ. Λεβέν είχε αναγγείλει τον Αύγουστο πως είχε την πρόθεση να αποσυρθεί αρχικά από το αξίωμα του επικεφαλής του κόμματος και κατόπιν από την ηγεσία της κυβέρνησης.

Με την πρωτοβουλία του αυτή θέλει να δώσει στη διάδοχό του την ευκαιρία να προετοιμαστεί ευχερέστερα ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στη σκανδιναβική χώρα στα τέλη του καλοκαιριού του 2022.

Η υπουργός Οικονομικών Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον εξελέγη νέα επικεφαλής του κόμματος την Πέμπτη. Η νέα αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών θα διαδεχθεί επίσης τον Στέφαν Λεβέν στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει η παράταξή της στο σουηδικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να πείσει άλλα κόμματα να μην της εναντιωθούν, να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν τη Σουηδία εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με τους Πράσινους, με τους οποίους έχει σχηματίσει μειοψηφική κυβέρνηση συμμαχίας.

Ο κ. Λεβέν υπηρετεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού από τον Οκτώβριο του 2015.

Η κυρία Άντερσον θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας, παρότι η Σουηδία είναι κατά τα λοιπά μια από τις πιο προχωρημένες χώρες σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πώς θα μπαίνουμε από σήμερα σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες

Κορωνοϊός: Δύο απόψεις στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Παπανδρέου: «Να ξανακάνουμε μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:18