search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:42
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ποια οριζόντια μέτρα θα φέρει η κυβέρνηση – Στον «αέρα» οι γιορτές των Χριστουγέννων

15.11.2021 07:00
KORONOIOS_METALLAKSI_NEW

Με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα κινείται πλέον η κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αλλά και οι θάνατοι έχουν τρομοκρατήσει τo Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι αναζητά μέτρα που θα εφαρμοστούν οριζόντια και θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν το νέο κύμα της πανδημίας.

Όλα δείχνουν μάλιστα ότι παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις θα υπάρξουν και οριζόντια μέτρα -για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Το Σάββατο που μας πέρασε υπήρξε άλλωστε εντελώς αιφνιδιαστικά, επαναφορά στα σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα τροφίμων του κανόνα ένας καταναλωτής ανά 9 τετραγωνικά αντί των 2 τετραγωνικών που ίσχυε το τελευταίο διάστημα.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν και άλλα οριζόντια μέτρα πάνω στο τραπέζι και το πιθανότερο είναι να εξαγγελθούν στα μέσα της εβδομάδας. Η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια μορφής υποχρεωτικότητας για την τρίτη δόση του εμβολίου για ορισμένες κατηγορίες πολιτών .

Ιδιαίτερα για το τελευταίο μέτρο η κυβέρνηση μελετά και τα μοντέλα που ήδη υιοθετούν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και το Ισραήλ. Έτσι δεν αποκλείεται να συνδεθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους πολίτες άνω των 65 ετών, με την τρίτη δόση.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εισηγούνται το μέτρο της τηλεργασίας αν και για την ώρα δεν φαίνεται να προχωράει . Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να αποδώσει, χωρίς ιδιαίτερο κόστος ωστόσο το υπουργείο Εργασίας, έχει αντιρρήσεις για μία σειρά από λόγους, με σημαντικότερο ότι θα δημιουργήσει «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων».

Αλλαγές δεν φαίνεται να υπάρχουν στην εστίαση καθώς οι έλεγχοι που γίνονται δείχνουν ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα τηρούνται με ευλάβεια. Καμία αλλαγή για την ώρα δεν προκύπτει και στα σχολεία καθώς η επαναφορά της τηλεκπάιδευσης θα σήμαινε αυτόματα lockdown δεδομένου ότι οι γονείς θα έπρεπε να παραμείνουν ξανά στα σπίτια .

Το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να λέει «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Η επέκταση σε ευρεία κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα συνταγματικότητας, δεν αποτελεί την προτιμητέα λύση για τη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό διότι, είναι αμφίβολο το ουσιαστικό πρόσθετο όφελος που θα έφερε για τη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό, ενώ πάντοτε θα αφήνει σημαντικά μέρη του πληθυσμού εκτός της υποχρέωσης. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο ότι καμία χώρα του κόσμου δεν είχε επιβάλει γενικά το μέτρο αυτό», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης.

Η εισαγγελική παρέμβαση που υπήρξε πάντως μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά απ όσα είπε πριν από μερικές ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος περί αύξησης της θνητότητας, κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, λόγω μη σωστής στελέχωσης των πέντε ΜΕΘ που είχαν δημιουργηθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο έχει θορυβήσει τα στελέχη της κυβέρνησης .

Η προκαταρκτική εξέταση, που θα διενεργηθεί από την Εισαγγελέα, έχει αρχικά στόχο να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του Καθηγητή και εν συνεχεία να διερευνηθεί αν στην υπόθεση προκύπτει ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει επικοινωνιακά όλο το τελευταίο διάστημα στην δημιουργία ΜΕΘ η ανάδειξη τυχών ευθυνών αναμένεται να επιφέρει ένα σημαντικό χτύπημα στην αξιοπιστία του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Ένταση σε πορεία αντιεμβολιαστών στο κέντρο της πόλης (Vid)

Κορωνοϊός: Σκέψεις για υποχρεωτική 3η δόση εμβολίου στους άνω των 65 – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται (Videos)

Κορωνοϊός: 3.869 νέα κρούσματα, 80 θάνατοι και 536 διασωληνωμένοι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09