search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:05
MENU CLOSE

Τατάρ: Τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα φύγουν ποτέ από την Κύπρο

22.11.2021 16:54
tatar_new

Στην σκληρή του στάση για το Κυπριακό, επιμένει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά «όνειρο θερινής νυκτός» την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, απαντώντας στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία ουδέποτε θέλησε την άρση των εγγυήσεων και ότι είναι αδιάλλακτη, καταφέρθηκε λέγοντας πως «αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να δει ποιος φταίει, ας κοιτάξει στον καθρέφτη».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως «από τα πρακτικά των συναντήσεων στο Κραν Μοντανά φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν συνεπέστατη και υπέβαλε επί του συνόλου του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ γραπτές προτάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ουδεμία πρόθεση είχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΓΓ, κ. Γκουτέρες».

Ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αντιτάχθηκαν σε αυτό το αίτημα και είπαν ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι εγγυήσεις. «Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτεί την κατάργηση των εγγυήσεων και την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Αυτό είναι ένα όνειρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία και το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθενται σε αυτό. Παράδειγμα γι’ αυτό είδαμε στο Κραν Μοντανά. Δόθηκε η απάντηση που χρειαζόταν στον Πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη, ο οποίος είπε μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος προσπάθησε να παραποιήσει τις πραγματικότητες και τα γεγονότα, προσπαθεί να κρύψει την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς και να φορτώσει την ευθύνη για τη μη λύση στην Τουρκία και στον τουρκοκυπριακό λαό, λέγοντας ότι η Τουρκία ουδέποτε θέλησε την κατάργηση των εγγυήσεων. Και αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια», είπε ο Τατάρ.

Ενώ απαντώντας στη δήλωση του κ. Αναστασιάδη, πως η Τουρκία δεν είχε ουδεμία πρόθεση να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Τατάρ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Για να δούμε ποιος είναι ένοχος ας κοιτάξουμε την ιστορία», «αν κοιτάξουμε την ιστορική διαδικασία ο τουρκοκυπριακός «λαός» εκδιώχθηκε με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία ήταν ίσος ιδρυτικός εταίρος και υπέστη δολοφονίες».

«Ιδού γι’ αυτούς τους λόγους το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθεται στην κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και στην επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο. Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να πάψει να τρέχει ξοπίσω από όνειρα κενά. Συμβουλή μου στον πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδη είναι να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, την πρότασή μας για λύση που περιέχει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο και τη συνέχιση της ειρήνης που επιτεύχθηκε το 1974 στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών ίσων κυρίαρχων κρατών που είναι προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής και αν θέλει να δει κάποιον ένοχο να κοιτάξει στον καθρέφτη», είπε ο κ. Τατάρ.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Προανήγγειλε lockdown η Μέρκελ – «Τα περιοριστικά μέτρα δεν επαρκούν»

Βρετανία: Φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα διαθέτουν υποχρεωτικά τα νέα κτίρια από την 1η Ιανουαρίου

Κορωνοϊός: Ισχυρή προστασία στους εφήβους από το εμβόλιο της Pfizer

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:03