search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 20:33
MENU CLOSE

Πατρίτσια Ρεζιάνι: Η ιστορία της «μαύρης χήρας» του Μαουρίτσιο Γκούτσι – Πώς έδωσε εντολή να τον δολοφονήσουν (Video/Photos)

25.11.2021 13:20
guzzi new

Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, υποβασταζόμενη από δύο άτομα δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της. Είναι πλέον 72 ετών, αλλά φορά ένα στενό λουλουδάτο τζιν, ένα μπουφάν κροκό, και τεράστια γυαλιά ηλίου σαν πραγματική σταρ.

Αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην εμφάνισή της τώρα που η Lady Gaga, η τραγουδίστρια των 12 Grammy Awards την υποδύεται στην ταινία «House of Gucci», ένα από τα πλέον αναμενόμενα φιλμ της χρονιάς, από τον σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ.

Η Πατρίτσια αποφυλακίστηκε το 2014, σε ηλικία 65 ετών, έχοντας εκτίσει 16 χρόνια φυλακή για τη δολοφονία του συζύγου της Μαουρίτσιο Γκούτσι.

Η Lady Gaga δήλωσε ότι προσέγγισε το ρόλο αποφεύγοντας τα κλισέ: «Πολλοί θα την ερμήνευαν μέσα από τα διάφορα κλισέ, ως μια φιλοχρήματη γυναίκα, που σπέρνει το χάος και διαλύει τις ζωές των ανθρώπων. Όμως, εγώ, είπα ‘’γιατί να μην την αναπαραστήσω σαν μια γυναίκα με σάρκα και οστά, που μπορεί να συναντήσει καθένας από μας;’’».

Έτσι, πίσω από την γυναίκα που ξόδευε ασύστολα, πίσω από την σνομπ και την δολοφόνο, προσπάθησε να ανακαλύψει την ερωτευμένη Πατρίτσια.

Η προσέγγιση του ρόλου έγινε δυνατή χάρη στην εκτεταμένη έρευνα της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σάρα Γκέι Φόρντεν, η οποία εκδόθηκε το 2000, και πρόσφατα μεταφράστηκε και στα γαλλικά.

Κεραυνοβόλος έρωτας

Το αφήγημα μπορούμε να πούμε πως αρχίζει με την ίδρυση του οίκου μόδας, από τον Guccio Gucci, το μακρινό 1921.

Όμως η ταινία αρχίζει από το 1970, με την συνάντηση του εγγονού, Μαουρίτσιο Γκούτσι, με την Πατρίτσια που ήταν κόρη του συνιδρυτή μιας επιτυχημένης μεταφορικής εταιρείας. Μια κοπέλα που δεν της έλειψε τίποτε, αλλά τα ήθελε όλα. Μια κοπέλα 21 ετών, με όμορφες καμπύλες που φορώντας ένα στενό κόκκινο φόρεμα πήγε σε κάποια βαρετή δεξίωση.

Ο ντροπαλός Μαουρίτσιο Γκούτσι, συνομήλικός της, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Την πλησίασε, ήδη γοητευμένος, λέγοντάς της: «Μοιάζετε στη Λιζ Τέιλορ». Η Πατρίτσια, τον κοίταξε και του είπε: «Είμαι πολύ καλύτερη από κείνη!»

Ο Μαουρίτσιο Γκούτσι, ο κληρονόμος της μεγάλης εταιρείας, σπούδαζε νομικά. Είχε λάβει από τον χήρο πατέρα του μια αυστηρή ανατροφή και παιδεία.

Η Πατρίτσια, μιλούσε αγγλικά και γαλλικά, και ήταν γνωστή στους high κύκλους του Μιλάνου, για τους προκλητικούς της τρόπους και το επιτηδευμένο γούστο της. Όλοι στην παρέα ήξεραν τον άστατο χαρακτήρα της, αλλά ο Μαουρίτσιο την ερωτεύτηκε αμέσως.

Έγιναν ζευγάρι και της έκανε πρόταση γάμου στο δεύτερο κιόλας ραντεβού.

Όταν όμως το ανακοίνωσε στην οικογένεια, ο πατέρας του Ροντόλφο Γκούτσι που κατείχε το 50%, τον άφησε άφραγκο και του μπλόκαρε την πρόσβαση στην οικογενειακή περιουσία. Ο πατέρας Γκούτσι, από ένστικτο, ποτέ δεν συμπάθησε εκείνη την κοπέλα με τα αμέτρητα κοσμήματα και τις γούνες που ερωτεύτηκε ο γιος του.

Ο απαγορευμένος γάμος και η χλιδάτη ζωή

Ο Μαουρίτσιο έκανε τότε την μοναδική του επαναστατική πράξη κόντρα στη θέληση του πατέρα του. Βρήκε καταφύγιο στο πατρικό της αρραβωνιαστικιάς του. Τέλειωσε τις σπουδές του εργαζόμενος στην επιχείρηση του μέλλοντα πεθερού του. Όταν ο Μαουρίτσιο και η Πατρίτσια παντρεύτηκαν το 1972, δεν παραβρέθηκε κανείς από την οικογένεια Γκούτσι.

Ο πατέρας Ροντόλφο λέγεται πως προσπάθησε να τον ματαιώσει. Ο μόνος που διατήρησε επαφή με το ζευγάρι, ήταν ο θείος Άλντο Γκούτσι, ο οποίος πρότεινε στον Μαουρίτσιο και τη σύζυγό του, να αναλάβουν δράση στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη.

Τα χρόνια που ακολουθούν είναι τα καλύτερα. Ζουν σε ένα μεγάλο πολυτελές διαμέρισμα που βλέπει στο Μανχάταν, και ο Μαουρίτσιο με την Πατρίτσια γίνονται ένα από τα πιο hot ζευγάρια του τέλους της δεκαετίας του 1970.

Κάνουν δύο κόρες την Αλεσάντρα και την Αλέγκρα, και περνούν το χρόνο τους ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο, τη βίλα στο Ακαπούλκο, το σαλέ στο Σεντ Μόριτζ, τη φάρμα τους στο Κονέκτικατ, ή κάνοντας βόλτες με το τεράστιο και πολυτελές γιοτ «Creole».

Είναι το τρικάταρτο σκάφος που είχε κάποτε ο Σταύρος Νιάρχος, πριν το πουλήσει στο πολεμικό ναυτικό της Δανίας.

H Πατρίτσια, είναι εξωστρεφής, και συμμετέχει στην κοινωνική ζωή αντιπροσωπεύοντας τη φίρμα, ενώ ο Μαουρίτσιο κλείνεται συχνά στον εαυτό του. Είναι η εποχή που η νεαρή Πατρίτσια δηλώνει: «Καλύτερα να κλαίω μέσα σε μια Ρολς Ρόις, παρά να γελάω πάνω σ’ ένα ποδήλατο».

Η ανατροπή έρχεται το 1983, όταν πεθαίνει ο πατέρας Ροντόλφο Γκούτσι, και πλέον ο Μαουρίτσιο αναλαμβάνει ξανά το 50% της εταιρείας Gucci. Τότε σταδιακά αλλάζει, καθώς δεν μπορεί πια να υποφέρει την Πατρίτσια και τις δολοπλοκίες της.

Οι κρίσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, μέχρι την τραγική όξυνση που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου του 1985, στο σπίτι τους στο Σεντ Μόριτζ.

O Ρίντλεϊ Σκοτ, παρακολουθεί την ακολουθία των γεγονότων.  Όπως περιγράφει η ερευνήτρια δημοσιογράφος Σάρα Γκέι Φόρντεν, εκείνο το βράδυ το ζευγάρι θα πήγαινε σε κάποια δεξίωση. Όμως ο Μαουρίτσιο δήλωσε ότι δεν ήθελε να πάει.

Η Πατρίτσια είχε μάθει ότι ο σύζυγός της θα την εγκατέλειπε μετά από δύο μέρες. Άρχισε να του καταλογίζει διάφορες ευθύνες, να τον βρίζει και να τον κατηγορεί, και αυτός αντέδρασε αρπάζοντάς την από το λαιμό. Τη σήκωσε λίγα εκατοστά από το πάτωμα. Τα δυο τους κορίτσια, κρυμμένα πίσω από την πόρτα παρακολουθούσαν έντρομα τον τσακωμό των γονιών τους.

Δυο μέρες αργότερα ο Μαουρίτσιο έφευγε για Γενεύη. Μην έχοντας ο ίδιος το κουράγιο, στέλνει το γιατρό του να ανακοινώσει στην Πατρίτσια, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει.

Μετά από χρόνιους νομικούς αγώνες για την επιμέλεια των κοριτσιών και το μοίρασμα της περιουσίας, η ζήλια έρχεται να τυφλώσει την Πατρίτσια. Η καταστροφή έρχεται το 1993, όταν ο Μαουρίτσιο χάνει τον έλεγχο της Gucci και πουλά το μερίδιό του στην εταιρεία Investcorp, για 120 εκατομμύρια δολάρια.

Η Πατρίτσια, που παρά το διαζύγιο περίμενε τη στιγμή που ο Μαουρίτσιο θα έμενε μόνος κυρίαρχος της εταιρείας, αυτού του χρυσωρυχείου, αυτού του πακτωλού χρημάτων που θα χρύσωνε τις ζωές των κοριτσιών της, αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα.

Για την Πατρίτσια, ο οίκος Gucci ήταν τα πάντα, αντιπροσώπευε την εξουσία και το χρήμα, αποτελούσε γι’ αυτήν μια ταυτότητα. Η Πατρίτσια φοβόταν ότι ο Μαουρίτσιο θα παντρευόταν την Πάολα Φράνκι, το πρώην μανεκέν που τώρα έκανε καριέρα σαν διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Φοβόταν ότι η Πάολα Φράνκι θα του έκανε έναν γιο, ένα νέο κληρονόμο.

Τυφλωμένη από τη ζήλια, νιώθοντας την απόρριψη, η Πατρίτσια θα συλλάβει το «ασύλληπτο». Αναζητεί κάποιον που να μπορεί να δολοφονήσει τον Μαουρίτσιο.

Τελικά απευθύνεται σε μια παλιά της φίλη, την Πίνα Αουριέμα, ένα μέντιουμ από τη Νάπολη. Αυτή θα της συστήσει κάποιον κατάλληλο για τη δουλειά. Όλα έχουν πλέον δρομολογηθεί. Έτσι, στις 27 Μαρτίου του 1995, ο Μαουρίτσιο Γκούτσι, πέφτει νεκρός έχοντας δεχτεί 4 σφαίρες καθώς ανέβαινε τα σκαλοπάτια για το γραφείο του.

Μετά από δύο χρόνια ερευνών, ο Φίλιπο Νίνι, αρχηγός της αστυνομίας του Μιλάνου, συλλαμβάνει την Πατρίτσια για τον φόνο του συζύγου της. Η Πατρίτσια έφτασε στο αστυνομικό τμήμα, με τις γούνες και τα κοσμήματά της. Ο Νίνι θυμάται: «Είχα μπροστά μου μια ματεριαλίστρια, μια γυναίκα που καθοριζόταν από τον πλούτο και τα υλικά αγαθά, και που πίστευε ότι με το χρήμα μπορείς να αγοράσεις τα πάντα».

Η Πατρίτσια δήλωσε απογοητευμένη που η Lady Gaga ενώ την ενσαρκώνει δεν επιχείρησε να την συναντήσει. Η Lady Gaga από τη μεριά της δήλωσε ότι: «Δεν θέλησα να γνωρίσω την Πατρίτσια Ρετζιάνι. Κανένας, ούτε αυτή η ίδια, δεν θα μπορούσε να μου πει ποια ήταν. Μέσα απ’ αυτόν το ρόλο, προσπάθησα να καταλάβω πώς ήταν δυνατόν να γίνει ένας τέτοιος φόνος».

Τον Απρίλιο του 2021, ενώ η ταινία ολοκληρωνόταν, μια απόγονος της οικογένειας Γκούτσι, δήλωσε ότι η οικογένεια δεν ενέκρινε αυτή τη νέα «ανάγνωση» της ιστορίας: «Είμαστε απογοητευμένοι. Μας έκλεψαν την ταυτότητά μας, προκειμένου να βγάλουν κέρδη, και να πλουτίσει το χολιγουντιανό σύστημα. Είναι ντροπή! Νιώθω πραγματικά προσβεβλημένη!»

Μέσα στους δρόμους του Μιλάνου, η αποφυλακισμένη «μαύρη χήρα» δεν επιζητά πλέον να περάσει απαρατήρητη. Στο τέλος της γραφής, μέσα από αυτή την χολιγουντιανή υπερπαραγωγή βρήκε ξανά τη θέση που πάντα πίστευε πως άξιζε: στα πρώτα ονόματα της μαρκίζας.

Διαβάστε επίσης

Τζο Μπάιντεν: Τι έδειξε η βιοψία του Προέδρου των ΗΠΑ

Γερμανία: Η Μέρκελ ήθελε γενικευμένο lockdown – Η νέα κυβέρνηση το απέρριψε

Τουρκία: Συλλήψεις σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας, ουρές στα βενζινάδικα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42