search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:17
MENU CLOSE

Τουρκία: Έρευνα για χειραγώγηση της τούρκικης λίρας διέταξε ο Ερντογάν (Video)

27.11.2021 20:38
erdogan

Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση του νομίσματος της Τουρκίας διέταξε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού η τούρκικη λίρα κατέγραψε πτώση ρεκόρ έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, μια ελεγκτική υπηρεσία η οποία δίνει αναφορά στην προεδρία, να εντοπίσει θεσμούς που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει γίνει καποιο είδος χειραγώγησης.

Η λίρα υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, αφού ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει μέχρι και το 45% της αξίας της με τις μισές από αυτές τις απώλειες να έχουν καταγραγεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Την Τρίτη, μετά την ομιλία του Ερντογάν κατά την οποία υπερασπίστηκε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 15%, μολονότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%, η λίρα κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 13,45 έναντι του δολαρίου.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του. «Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση», είπε.

Σύμφωνα με το Anadolu, το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από οργανισμούς να παράσχουν έγγραφα και πληροφορίες και στη συνέχεια θα προωθήσει τα ευρήματά του στις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: «Ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας έκαναν μικροδιαχείριση της κρίσης»

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 641 διασωληνωμένους – 5.870 κρούσματα, 82 θάνατοι

Γρηγόρης Γκουντάρας: Λύγισε στον αέρα – Το ατύχημα του γιου τους και η αποχώρηση της Κάκκαβα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03