search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:20
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: «Πολύ μεταδοτική» αλλά χωρίς λόγο πανικού λέει ο ΠΟΥ – Πιθανόν να μην προήλθε από την Αφρική λένε οι αρχές της Μποτσουάνα

03.12.2021 17:46
test-koronoios-new

«Πόσο ανήσυχοι θα πρέπει να είμαστε; Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, να μην πανικοβαλλόμαστε, γιατί είμαστε σε διαφορετική κατάσταση απ΄ό,τι πριν από έναν χρόνο» δήλωσε στο συνέδριο Reuters Next η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν, παρόλο που όπως τόνισε φαίνεται να είναι «πολύ μεταδοτική».

Παρ΄όλο που η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανεπιθύμητη, είπε πως ο κόσμος είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος δεδομένης της ανάπτυξης των εμβολίων από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.

«Πρέπει να περιμένουμε, ας ελπίσουμε ότι είναι πιο ήπια... αλλά είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για την παραλλαγή ως σύνολο», είπε η Σουαμινάθαν.

«Η Δέλτα ευθύνεται για το 99% των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεταδοτική για να γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί».

Η Σουαμινάθαν είπε πως η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί τριπλάσιες μολύνσεις απ΄ό,τι προηγουμένως στη Νότια Αφρική, κάτι που σημαίνει ότι «όντως φαίνεται να μπορεί να υπερβεί κάποια φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση».

Τα εμβόλια φαίνεται όντως να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

«Το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν… σημαίνει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία και ελπίζουμε ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία», τόνισε η επιστήμονας του ΠΟΥ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αναμνηστική δόση εμβολίου κάθε χρόνο, είπε «ο Π.Ο. Υ. ετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επιπλέον δόση, ιδιαίτερα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες ή ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, ή ένα τροποποιημένο εμβόλιο.

Η φυσική λοίμωξη δρα ως ενισχυτική δόση», είπε η Σουαμινάθαν και πρόσθεσε πως ενώ η νέα παραλλαγή «θα μπορούσε να έχει προέλθει από μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλληλούχησης του γονιδιώματος», η προέλευσή της δεν είναι γνωστή. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ» κατέληξε η κ. η Σουαμινάθαν.

Να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ζήτησε ο πρόεδρος της Μποτσουάνας

Εν τω μεταξύ, κάποιοι από τους τέσσερις διπλωμάτες που αρχικά βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα είχαν έλθει από την Ευρώπη, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Μποτσουάνας Μογκουέτσι Μασίσι ζητώντας παράλληλα να ανακληθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε βάρος χωρών της νότιας Αφρικής.

Η Όμικρον, που έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να επιβάλουν περιορισμούς στα ταξίδια από τις χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής και να λάβουν και άλλα μέτρα για να την περιορίσουν.

Ενώ δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πού εμφανίστηκε αρχικά η Όμικρον, η Νότια Αφρική στις 25 Νοεμβρίου και η Μποτσουάνα μια ημέρα αργότερα ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει μια νέα παραλλαγή της οποίας οι μεταλλάξεις ήταν διαφορετικές από το κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα.

Η Νότια Αφρική έχει επίσης παραπονεθεί ότι τιμωρείται επειδή εντόπισε έγκαιρα το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

«Είναι περιττό και, εάν με ρωτήσετε, για λόγους έλλειψης καλύτερης έκφρασης, ανεύθυνο», δήλωσε ο Μασίσι αναφορικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μιλώντας σε συνέντευξη στο CNN το βράδυ της Πέμπτης. «Οι διπλωμάτες ήλθαν από έναν αριθμό χωρών…. και πέρασαν από έναν αριθμό χωρών για να φθάσουν στην Μποτσουάνα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις εθνικότητές τους, λέγοντας απλά ότι «κάποιοι ήταν στην Ευρώπη και κάποιοι αλλού». Ερωτηθείς εάν κάποιοι είχαν έλθει από την Ευρώπη στην Μποτσουάνα, απάντησε «Πράγματι».

Η Μποτσουάνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ερευνά ορισμένες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Η Όμικρον εντοπίστηκε σε διπλωμάτες που ταξίδεψαν στη χώρα στις 7 Νοεμβρίου και έφυγαν στις 11 Νοεμβρίου.

Η χώρα έχει έως τώρα ανακοινώσει πάνω από 20 περιπτώσεις της νέας μετάλλαξης.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μπατχαλεφί Λεαγκατζάνγκ δήλωσε στο Reuters ότι ο Μασίσι δεν θα αποκαλύψει τις χώρες από τις οποίες πέρασαν οι διπλωμάτες, ή τις χώρες προέλευσής τους, διότι «ο ιός δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικής».

Πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει κρούσματα Όμικρον.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσκληση Τατάρ σε Πάπα για επίσκεψη στο ψευδοκράτος

Ο «σκληρός», πρώην στρατιωτικός Καρλ Νεχάμερ στο τιμόνι της Αυστρίας

Πρίγκιπας Χάρι και πρίγκιπας Κάρολος μίλησαν ξανά μετά τη διαμάχη στη βασιλική οικογένεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:19