search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:00
MENU CLOSE

Μετάλλαξη Όμικρον: Πληροφορίες για δύο νέα ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα (Video)

04.12.2021 11:08
Covid-19_new

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη, ακόμη δύο κρούσματα κορωνοϊού εξετάζονται ως ύποπτα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως πρόκειται για τουλάχιστον ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα, τα οποία είναι ανεξάρτητα από το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα της Κρήτης.

«Είναι από συμπολίτες μας που είναι σε άλλες περιοχές και ήρθαν από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με Όμικρον ή είναι η Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έρχονται αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης

Ο υπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για την τρίτη δόση του εμβολίου, τα διοικητικά πρόστιμα για τους άνω των 60 και τις αλλαγές που αναμένονται στο πιστοποιητικό νόσησης.

Όπως είπε, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 3 μηνών από την δεύτερη δόση άνοιξε αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τις 10:00 του Σαββάτου είχαν κλειστεί σχεδόν 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ χθες κλείστηκαν ακόμη 8.300 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου σε πολίτες 60 ετών και άνω.

«Στο  πιστοποιητικό νόσησης θα υπάρξουν αλλαγές, με προσαρμογή στα νέα δεδομένα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν για κάποιον που είναι στο 4μηνο, 5μηνο και θα πρέπει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του», είπε ο κ. Πλεύρης.

Παράλληλα, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανέφερε ότι «θα μας απασχολήσει στο Συμβούλιο των Υπ. Υγείας της ΕΕ τις επόμενες ημέρες το εάν θα θεωρείται ως πλήρως εμβολιασμένος αυτός που έχει κάνει την τρίτη δόση και όχι αυτός που θα έχει κάνει τις δύο δόσεις. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε παράλληλα ό,τι αν αλλάξει ο χρόνος του πιστοποιητικού νόσησης και να ακολουθήσει το τρίμηνο για την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχει τον χρόνο ο πολίτης, με βάση και τα διαθέσιμα ραντεβού να κάνει το εμβόλιο και να μην έχει πρόβλημα».

Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους για εμβολιασμό.

Self test για όλους πριν από τα Χριστούγεννα

«Από την Δευτέρα και όλη την άλλη εβδομάδα, όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, μπορούν να πάρουν δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία, τους παρακαλούμε να το κάνουν και οι ανεμβολίαστοι, για να δούμε στο τέλος της εβδομάδας αυτής, που θα μένουν 15 ημέρες για τα Χριστούγεννα, μια εικόνα κοντά στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία, αυξάνοντας από 600.000 σε αρκετά εκατομμύρια τα test. Στόχος είναι και να προλάβουν να κάνουν την καραντίνα τους όσοι είναι θετικοί και να κάνουν Χριστούγεννα, αλλά και να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα», είπε ο κ. Πλεύρης.

Όπως προσέθεσε, «συστήνουμε πριν τα ρεβεγιόν να κάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι ένα τεστ, σε κλειστούς χώρους άλλωστε δεν μπορούν να μπουν ανεμβολίαστοι. Αλλά και πάλι μετά τις Εορτές πάλι θα υπάρχει ένα δωρεάν self test για όλους, εμβολιασμένους και μη, για να δούμε την εικόνα μετά την εορταστική περίοδο».

Αναφερόμενος σε ασθενείς με κορωνοϊό που παραμένουν εκτός ΜΕΘ σημείωσε: «Η πανδημία δημιουργεί ανάλογες ανάγκες στα νοσοκομεία. Πιεζόμαστε. Έχουμε πρόβλημα στις ΜΕΘ ακόμα και μετά την επίταξη γιατρών. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ λαμβάνουν την ανάλογη φροντίδα. Όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «το 50% των παιδιών 15-17 ετών έχει εμβολιαστεί».

Διαβάστε επίσης:

ΣΕΗ κατά Σταμάτη: «Πολύ επικίνδυνη και οργανωμένη πρακτική που δεν είναι ανεκτή»

Πάπας Φραγκίσκος: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και πότε – Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης

Πιερρακάκης: Στο κινητό μας το δίπλωμα οδήγησης, το βιβλιάριο υγείας και η ταυτότητα


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:59