search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:36
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Από τον Σημίτη στον ΓΑΠ και τον Βενιζέλο – Οι εσωκομματικές εκλογές μέσα από πρωτοσέλιδα του «Ποντικιού» (Photos)

05.12.2021 07:00
pasokk

Οι σημερινές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ μας έδωσαν την αφορμή να θυμηθούμε περασμένες εποχές και παλαιότερες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τον πολικό φορέα που έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της χώρας μετά την Μεταπολίτευση.

Η ιστορία μας ξεκινά με τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και και ιστορική προσωπικότητα της Μεταπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου. Το «Ποντίκι» τον αποχαιρετά.

Κώστα Σημίτης

Μετά τον θάνατο του φυσικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 1996, ακολουθεί το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με σκοπό την εκλογή νέου προέδρου. Υποψήφιοι ήταν ο πρωθυπουργός (είχε εκλεγεί από την Κ.Ο. του κόμματος πέντε μήνες νωρίτερα) Κώστας Σημίτης και ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Τελικά πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Σημίτης με 53,77% έναντι 46,23% του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το «Ποντίκι» τον… καλωσορίζει:

Από το έντονο… παρασκήνιο του Συνεδρίου

Γιώργος Παπανδρέου

Χρονικό άλμα στο 2004 και στο περίφημο «δαχτυλίδι» που έδωσε ο Κώστας Σημίτης στον Γιώργο Παπανδρέου, μαζί με το κόμμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές και αφού καταφέρνει να κερδίσει πανηγυρικά τον…εαυτό του εκλέγεται πρόεδρος.

Βαγγέλης Βενιζέλος

Το 2012 το ΠΑΣΟΚ πιά έχει σταματήσει να είναι πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων. Αυτού του κόμματος την αρχηγία αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος επίσης ως μοναδικός υποψήφιος που κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές.

«Στιγμιότυπα» από την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά που χαρακτήρισε την προεδρεία Βενιζέλου και καταβαράθρωσε το ΠΑΣΟΚ στα όρια της πολιτικής εξαφάνισης.

Φώφη Γεννηματά

Στο 10ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον Ιούνιο του 2015 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρατώντας του Ανδρέα Λοβέρδου, με 51,69%.

Στις 25 Οκτωβρίου του 2021 η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή αφήνοντας παρακαταθήκη στους συντρόφους και το κόμμα, το ήθος και την γενναιότητά της. Το «Ποντίκι» αποχαιρετά την αγωνίστρια της ζωής.

Επιμέλεια: Μάρκος Μαλλιάρης

Διαβάστε επίσης:

Ντιμπέιτ ΚΙΝΑΛ: Δεν έλειψαν οι «αιχμές» και οι διαφωνίες

Στέφανος Κασιμάτης: Καμία συγγνώμη και μισόλογα για τη Φώφη Γεννηματά

Αθηνά Λινού: Με σημαίες στη συγκέντρωση του Παπανδρέου – «Εγώ είμαι Γιώργος, δεν είμαι γενικώς ΠΑΣΟΚ» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33