search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:47
MENU CLOSE

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μαζικές διαδηλώσεις, επεισόδια σε Εξάρχεια-Θεσσαλονίκη (Photos/Videos)

06.12.2021 20:04
exarvheia-new

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την επέτειο της συμπλήρωσης 13 ετών από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκέμβρη του 2008.

Στην Αθήνα, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια και λίγο πριν τις 19:00 ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή. Μέρος των διαδηλωτών προτού ολοκληρωθεί η πορεία κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια όπου είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Ένταση στα Εξάρχεια

Ένταση επικράτησε το βράδυ στα Εξάρχεια, καθώς οι νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο έχουν στήσει οδοφράγματα κοντά στην πλατεία και πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στην οδό Μπενάκη ενώ επίσης έστησαν οδοφράγματα στους γύρω δρόμους.

Σύμφωνα με την αστυνομία βρίσκονται πάνω από 500 άτομα στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην συμβολή των οδών Τσαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται συγκέντρωση, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο δεν γίνονται επεισόδια.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομίας είχε προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις και πέντε προσαγωγές στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ένας έχει συλληφθεί για κατοχή φωτοβολίδας, ο δεύτερος για κατοχή σπρέι και ο τρίτος για κατοχή σφυριού, ενώ ο τέταρτος συνελήφθη γιατί πετούσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Επεισόδια στη Θεσσαλονικη

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση πορείας, στο κέντρο τς Θεσσαλονίκης. Μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από την πορεία, στην οδό Εγνατία, και εκτόξευσε φωτοβολίδες, πέτρες, κ.α. αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι είχαν σχηματίσει φραγμό,στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου, προκειμένου να τους εμποδίσει να κινηθούν προς τα πανεπιστήμια.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κάνοντας χρήση χημικών απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς την περιοχή της Ροτόντας, ενώ δεν έγινε άμεσα γνωστό αν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, καθώς μικρές ομάδες κουκουλοφόρων, κατά διαστήματα έβγαιναν από κάθετους στην οδό Μελενίκου δρόμους και εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι τους καταδίωκαν.

Κλειστή παρέμεινε και η οδός Εγνατία, από το ύψος της οδού Ιασωνίδου μέχρι την οδό Αγγελάκη. Κάτω από ισχυρή βροχόπτωση οι αστυνομικές δυνάμεις τους απομάκρυναν από την περιοχή.

Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 35 προσαγωγές και 5 συλλήψεις.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κινήθηκαν μέσω των οδών Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία.

Φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, την ίδια περίπου ώρα, συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου και μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή η δεύτερη αυτή πορεία κατέληξε στο σημείο όπου ξεκίνησε, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Μαζικές διαδηλώσεις σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, για να διαδηλώσουν ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Μαζική συμμετοχή στις πορείες μαθητών-φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το μεσημέρι, μαθητική-φοιτητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή μολότοφ και σε έντεκα προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους συνολικά τέσσερις μολότοφ και ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, μετά την πορεία στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές χωρίστηκαν σε αυτούς που κατέβηκαν την Πανεπιστημίου και κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια και σε όσους πήγαν στην Ομόνοια, όπου και διαλύθηκαν.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Με σύνθημα «τσακίστε την κανονικότητα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, των εργατικών δολοφονιών, των γυναικός τίμιων, των 18.000 νεκρών της πανδημίας και της κρατικής καταστολής» μαθητικές συλλογικότητες και φοιτητικοί σύλλογοι διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 13 χρόνια (στις 6 Δεκεμβρίου του 2008) από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Η πορεία μαθητών και φοιτητών ξεκίνησε από την Καμάρα, και μέσω της Εγνατίας οδού έκανε στάση έξω από το ΥΜΑΘ.

Φορώντας μάσκες και κρατώντας πανό οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ της νεολαίας και κατά της κρατικής καταστολής.

Οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες επισημαίνουν πως από τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στον Νίκο Σαμπάνη, τίποτα δεν έχει αλλάξει και ακόμα η αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει νέους ανθρώπους.

Λίγο μετά τις 2 η πορεία ολοκληρώθηκε, επιστρέφοντας στην Καμάρα.

Διαβάστε επίσης:
Ρόδος: Ποινή κάθειρξης 8 ετών σε Σουηδό παίκτη ριάλιτι για ομαδικούς βιασμούς

Χειμερινός τουρισμός: «Απογοητευτική η πληρότητα», λένε οι ξενοδόχοι

Κορωνοϊός-«Πόλεμος» φαρμακευτικών: Η Merck αμφισβητεί το χάπι της Pfizer

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:46