search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:22
MENU CLOSE

Προϋπολογισμός 2022 – Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές» (Video)

18.12.2021 14:31
tsipras-vouli-new (3)

Με μια ιστορική φράση του Χαρίλαου Τρικούπη ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

«Κύριε Μητσοτάκη, δυστυχώς επτωχεύσατε. Και δεν επτωχεύσατε οικονομικά, αλλά πάθατε κάτι χειρότερο: πτωχεύσατε ηθικά κύριε Μητσοτάκη», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για «σκληρό ροκ» κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

«(…)Το πρόβλημά σας δεν είναι μόνο αυτό, ότι το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ανεπαρκές, οι άριστοι άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά την ώρα της κρίσης και της υγειονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να στήσετε μία μαγική εικόνα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για έναν ψεύτικο θρίαμβο εν ώρα τραγωδίας.

«Επιμένετε στις χρεοκοπημένες συνταγές του χθες» είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε σε μία σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης που έπληξαν τον λαό. «Εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα» τόνισε και κατήγγειλε πως το ταλέντο του πρωθυπουργού είναι να «ντιλάρει», ενώ είπε πως το μοντέλο που χρησιμοποιείται «θα μας οδηγήσει σε χρεοκοπία, αν δεν το αλλάξουμε».

Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αδιαφορεί για την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του κοινωνικού κράτους… Σημείωσε πως στον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «εικονικό» και «εκτός πραγματικότητας» φαίνεται σαν να μην υπάρχει πανδημία και αύξηση τιμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προχώρησε και σε ένα δηκτικό σχόλιο, αναφέροντας πως «νίκησε τρεις φορές την πανδημία», άρα «δεν υπάρχει ανάγκη για δαπάνες στο ΕΣΥ».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη στρατηγικής» και «προχειρότητα» και διερωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις κατά την ομιλία του, όπως έχει προαναγγέλλει, ενώ ο προϋπολογισμός έχει συζητηθεί αναλυτικά στη Βουλή.

«Για να δώσετε κάτι στα δελτία. Ό,τι ανακοινώσετε θα έχει εξανεμιστεί σε 20 μέρες» απάντησε.«Γιατί κόβετε εν μέσω πανδημίας 800 εκατομμύρια από το υπουργείο Υγείας;», ρώτησε, καταγγέλλοντας σχέδιο για να έρθουν στη συνέχεια στο ΕΣΥ «κερδοσκόποι» και να κλείσουν τις τρύπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν μετρά τις ανθρώπινες ζωές το ίδιο, «φτωχοί και πλούσιοι εννοώ».

Υπό δυνατά χειροκροτήματα, δήλωσε περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και προειδοποίησε πως η κυβέρνηση μάς οδηγεί και πάλι σε αυτά.

«Γιατί δεν υιοθετείτε την πρότασή μας για διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους;» διερωτήθηκε σε άλλο σημείο και σχολιάζοντας την αντίδραση του πρωθυπουργού είπε: «Γελάτε ε, αλλά αυτοί είστε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, παράλληλα, λόγο για «μισθούς πείνας» και αναρωτήθηκε πού είναι οι «καλύτερες δουλειές» που είχε προαναγγέλλει η κυβέρνηση.

«Ιδού η Ρόδος, μας λέτε ότι έχουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό από 1/1;» ρώτησε και αναφέρθηκε σε «δεσμεύσεις με τα μεγάλα συμφέροντα», που θέλουν «καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η «προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα» θα είναι η «αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στα κονδύλια για τα εξοπλιστικά, κρίνοντας πως υπάρχει μία σπατάλη «χωρίς σχέδιο», «χωρίς πρόβλεψη συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δίνετε την αίσθηση ότι σαν να θέλετε όλες οι αγορές της επόμενης δεκαετίας να θέλετε να γίνουν όσο είτε πρωθυπουργός και σαν μην έχετε μάθει τίποτα από το παρελθόν» είπε, απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: «Πολική» εισβολή σε εξέλιξη – Σε ποιες περιοχές της χώρας χιονίζει – Που έχουν κλείσει δρόμοι (Photo | Video)

Μετάλλαξη «Όμικρον» – Ολλανδία: Χριστούγεννα με σκληρό lockdown – Η πρόταση των ειδικών

Στάθης Παναγιωτόπουλος: «Αυτοί που σήμερα τον κατηγορούν είναι όσοι απολάμβαναν ιδιωτικά τα πορνό», λέει ο θείος του (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42