search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:51
MENU CLOSE

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2021: Το doodle της Google καλωσορίζει τον χειμώνα

21.12.2021 08:29
xeimonas_doodle-1200×653

Στο χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αστρονομικός όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει τη στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Τον ίδιο όρο χρησιμοποιούμε και για να ορίσουμε το σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής από τον ουράνιο ισημερινό. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε και παρατηρείται η μικρότερη μέρα του χρόνου. Έτσι καθορίζεται η έναρξη του χειμώνα.

Σήμερα, το απόγευμα ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο προσφέροντας τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Μάλιστα φέτος συμπίπτει και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», έως ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Διαβάστε επίσης:

The Bachelor: Αλέξης Παππάς και Αθηνά New York στην πρώτη κοινή συνέντευξη ως ζευγάρι (Video)

Η ομάδα «Διάσημων» του «Survivor» έτοιμη προς αναχώρηση

Τουρκία: Δημοσιογράφος χαστούκισε on air τον ηχολήπτη – Σάλος στα Social Media

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 20:50