search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:40
MENU CLOSE

Καζακστάν: Λουτρό αίματος με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες – Όλες οι εξελίξεις (Videos)

06.01.2022 17:57
kazakstan-new

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες διαδηλωτές είναι ο πρώτος απολογισμός της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι νεκροί διαδηλωτές ανέρχονται σε «δεκάδες» ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1000.

Από πλευράς των δυνάμεων καταστολής, τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλέστηκαν το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα, που τροφοδοτούνται από την οργή σχετικά με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το μέτρο αυτό, που εξηγείται λεπτομερώς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού της χώρας, στοχεύει να «σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση» σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

ΕΕ: Η ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία σήμερα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, την ώρα που η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

«Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα», τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαβουλευτεί με το Καζακστάν και άλλους συμμάχους σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον κινήσεων για να στηρίξει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση εκεί και να απελευθερώσει κρίσιμες υποδομές.

Συνεχίζονται κανονικά η παραγωγή και οι εξαγωγές ουρανίου

Η Kazatomprom , η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, ανέφερε σήμερα ότι λειτουργεί κανονικά με κανέναν αντίκτυπο στην παραγωγή ή τις εξαγωγές.

«Η εξόρυξη ουρανίου συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο να μην υπάρξουν διακοπές. Η εταιρεία τηρεί τα συμβόλαιά της εξαγωγών», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Kazatomprom.

Βρετανία και Γαλλία εκφράζουν την ανησυχία τους

Η Βρετανία απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στο Καζακστάν, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

«Ανησυχούμε για τις βίαιες συγκρούσεις και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά. Προτρέπουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και θέλουμε να δούμε μια ειρηνική επίλυση», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στο Καζακστάν, μεταξύ αυτών τη Ρωσία και τις συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που κλήθηκαν για να σώσουν αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

«Τα γεγονότα της νύχτας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά (…). Καταδικάζουμε προφανώς τις βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, ενώπιον Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Καλούμε όλα τα μέρη, είτε βρίσκονται στο Καζακστάν είτε στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο», τόνισε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, προσθέτοντας πως θα συζητήσει το θέμα αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που βρίσκεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε την Πέμπτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων“, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Καζακστάν: Η Μόσχα αντιμετωπίζει τα γεγονότα ως υποκινούμενη επιχείρηση για την υπονόμευση της ασφάλειας και της ακεραιότητάς του

Reuters: Ρώσοι αλεξιπτωτιστές μπήκαν στο Καζακστάν – «Εξαλείφθηκαν» δεκάδες ταραξίες, λέει η αστυνομία (Videos)

Ιταλία: Η πρώτη χώρα στην ΕΕ που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 50

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:37