Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κρέας και πολλά άλλα.
Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ένα άλλο κλειδί για την καλή υγεία σας είναι ο ασφαλής διαχωρισμός αυτών των τροφίμων, έτσι ώστε να μην μολύνουν το ένα το άλλο και να μην αναπτύξουν επιβλαβή βακτήρια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο κάθε φορά που βάζετε κάποιες συγκεκριμένες τροφές στο επάνω ράφι του ψυγείου σας. Λένε ότι κάνοντας αυτό το απλό λάθος στην συντήρηση των τροφών αυτών, μπορεί να εξαπλωθούν επικίνδυνα βακτήρια, που προκαλούν σοβαρές τροφικές ασθένειες.
Το ωμό κρέας είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες μόλυνσης των τροφίμων, οπότε οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν το αποθηκεύετε στο ψυγείο σας. «Αποθηκεύστε φρούτα και λαχανικά μακριά και ποτέ δίπλα, ή κάτω από ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Από αυτές οι τροφές στάζουν χυμοί, που μπορεί να έχουν μικρόβια”, προειδοποιούν τα CDC.
Αυτή η προειδοποίηση συνοδεύεται από μια εικόνα-παράδειγμα ενός ασφαλώς οργανωμένου ψυγείου
Είναι επίσης σώφρον να διατηρείτε πάντοτε το κρέας στην αρχική του συσκευασία μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Επιπροσθέτως μπορείτε να το τυλίξετε σε μια πρόσθετη πλαστική σακούλα ή να το έχετε μέσα σε κάποιο δοχείο, για να αποφύγετε τις διαρροές των χυμών και τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης.
Εάν έχετε συνηθίσει να αποθηκεύετε στο ψυγείο όλα τα τρόφιμα μαζί, κινδυνεύετε από σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες. Αυτό συμβαίνει επειδή το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά μπορούν, μεταξύ άλλων, να περιέχουν τα επικίνδυνα βακτήρια:
–E. coli
–Listeria
–Clostridium Perfringens
–Campylobacter
Αυτά μπορεί να προκαλέσουν εξουθενωτικά συμπτώματα, όπως κράμπες στο στομάχι, πυρετό, ναυτία, έμετο, διάρροια και άλλα.
Το CDC εκτιμά ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τροφική δηλητηρίαση ετησίως. Περίπου 128.000 από αυτούς τους ασθενείς νοσηλεύονται και πάνω από 3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο.
Αν και ο διαχωρισμός των τροφίμων στο ψυγείο είναι απαραίτητος, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι, για να διασφαλίσετε τον ασφαλή χειρισμό των ζωικών προϊόντων:
-Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ξεχωριστές σανίδες κοπής για ωμά κρέατα και λαχανικά
-Μην επιστρέφετε ποτέ το μαγειρεμένο κρέας σε μια πιατέλα που είχε προηγουμένως ωμό κρέας
-Φροντίστε να πλένετε και να απολυμαίνετε τις σανίδες κοπής, τους πάγκους και τα σκεύη σας μετά τον χειρισμό του κρέατος
–Μην πλένετε ποτέ το ωμό κρέας πριν το μαγειρέψετε: «Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να εξαπλώσει μικρόβια στον νεροχύτη, τους πάγκους και άλλες επιφάνειες», σύμφωνα με τα CDC.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
«Βόμβα» Μπουρλά: «Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία»
Υπουργείο Υγείας: Από την Δευτέρα 300 κλίνες Covid-19 του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας
Μετάλλαξη Όμικρον – Τα 21 συμπτώματα που έχουν επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.