search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:40
MENU CLOSE

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής οι Times του Λονδίνου – «Ανήκουν στην Αθήνα»

12.01.2022 10:47
elgineia_new

Θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα παίρνου σήμερα, με άρθρο τους, οι Times του Λονδίνου.

Η βρετανική εφημερίδα τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας αναφέροντας ότι επί 50 χρόνια στήριζε την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής και σήμερα ανακοινώνουν ότι αλλάζουν γνώμη.

«Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο σχετικό τους άρθρο με τίτλο: «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά».

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα απεικονίζουν υπέροχα την ανθρώπινη μορφή και την αίσθηση της κίνησης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα. Αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για τα ομορφότερα όλων των αποκτημάτων του», σημειώνει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδα Times, αντιστάθηκαν σε αυτήν την πίεση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ η γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Κοτγούιν, «αυτή η παρέμβαση θα συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο του μακροχρόνιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα».

Μητσοτάκης: «Είναι καιρός το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα»

Μόλις την Δευτέρα, κατά την εκδήλωση για την παράδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου «θραύσματος Fagan» στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει το Βρετανικό Μουσείο να αλλάξει στάση και να επιστρέψει τα μάρμαρα.

«Το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,

«Η προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί η μόνιμη επανένωση όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζεται αμείωτη», είχε προσθέσει η πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η λύση η οποία βρέθηκε στην περίπτωση του παρθενώνειου «θραύσματος Fagan» «αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ των μουσείων, μεταξύ των πολιτιστικών αρχών δύο χωρών, μπορεί να βρεθεί μία λύση η οποία είναι αμοιβαία αποδεκτή».

Διαβάστε επίσης:

Ακρόπολη: Σάλος για ταινία με σκηνές σεξ στον Ιερό Βράχο – Για ασέβεια μιλάει το Υπουργείο Πολιτισμού

Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Ανήκω στη γενιά του πολέμου σε αντίθεση με τους Ελλαδίτες» (Video)

Αρχαία Επίδαυρος: Εντυπωσιακό άγαλμα γυναίκας αποκάλυψαν οι τελευταίες βροχές (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:38