search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 05:07
MENU CLOSE

Αναπτυξιακός νόμος: Μέχρι 10 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2213
20/01/2022
23.01.2022 07:00
anaptixi_new

Κατατέθηκε στις Επιτροπές της Βουλής προς επεξεργασία πριν από την τελική του ψήφιση το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται, είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με τη χορήγηση κινήτρων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και κλάδους, προκειμένου να επιτευχθούν

● ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων,

● η πράσινη μετάβαση,

● η δημιουργία οικονομιών κλίμακας,

● η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων και όσων επιδιώκουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης,

● η ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό,

● η στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας,

● η ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ),

● η περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού

● και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ενισχύσεις και προϋποθέσεις

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί τα 10.000.000 ευρώ. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20.000.000 ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30.000.000 ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του.

Ως ποσό ενίσχυσης, ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής. Τα ανώτατα όρια προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση δίνεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Για την υπαγωγή στα καθεστώτα απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται:

● σε 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,

● σε 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,

● σε 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,

● σε 150.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,

● σε 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

13 θεματικά καθεστώτα

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να επιτευχθούν

● ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ακολουθώντας τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0),

η πράσινη μετάβαση,

● η δημιουργία οικονομιών κλίμακας

● και η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων.

Επιπρόσθετα ενισχύονται οι τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές απολιγνιτοποίησης. Ειδικότερα θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα:

1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων.

2. Πράσινη μετάβαση – περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων.

3. Νέο επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών που θέλουν να υλοποιήσουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες.

4. Καθεστώς δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξης αυτών των περιοχών.

5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία.

6. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία.

7. Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα.

8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια.

9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων.

10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

11. Μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.

12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

Έμφαση στην επιτάχυνση

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εισάγει σημαντικές καινοτομίες που προσφέρουν σαφή επιτάχυνση σε όλες τις διαδικασίες του «κύκλου ζωής» ενός επενδυτικού σχεδίου (διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, υπαγωγής και ελέγχου), προκειμένου να καταστούν δυνατές οι άμεσες ωφέλειες από τη χορήγηση ελκυστικών κινήτρων στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η αξιοποίηση των πιστοποιημένων ορκωτών ελεγκτών και το νέο σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα θα συνδράμουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 προβλέπει υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στην πλειονότητα των περιφερειών της χώρας (30% – 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% – 60% για τις μεσαίες και 50% – 70% για τις μικρές επιχειρήσεις) με επιπλέον προσαύξηση 10% για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου, παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

1. Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.

Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος αποκτάται με leasing και συνιστά ισόποσο αποθεματικό, το οποίο τηρείται σε διακριτό λογαριασμό στις οικονομικές τους καταστάσεις.

2. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.

3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησής τους και εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη και η προθεσμία άρχεται από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.

4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.

5. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν», που συνίσταται στην επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου που καταβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα που τα χορηγούν.

Αυτοτελής υπαγωγή σχεδίων

Σημειώνεται ότι πρώτη φορά αξιοποιούνται δυνατότητες που παρέχει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός 651/2014 και αφορούν την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων αυτοτελώς, πέραν των ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι ενισχύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και οι κοινωνικού προσήμου ενισχύσεις (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση εργαζόμενων σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία), μπορούν πλέον να αποτελούν ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη θα αποτελέσει την απαρχή ενός μεγάλου επενδυτικού κύκλου, με σημαντικά οφέλη τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την εθνική οικονομία. Κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και η ευρωστία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Πώς ορίζεται η νέα επιδότηση για τα νοικοκυριά με τα νέα μέτρα

Φωτιά έχουν πάρει οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμά τα νοικοκυριά να βρίσκονται αντιμέτωπα με όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις. Ήδη εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ευρώπη έχουν έρθει αντιμέτωπα με λογαριασμούς ρεύματος που κινούνται σε επίπεδα ακόμη και τριπλάσια σε σχέση με τα περσινά.

Η πυρκαγιά που έχει πάρει η κιλοβατώρα δεν αναμένεται να σβήσει, καθώς και στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων οι τιμές θα είναι ακόμη πιο αυξημένες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, τον Ιανουάριο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh, στα 211,4 ευρώ ανά MWh, υποχωρώντας σε σχέση με τα 235,38 ευρώ ανά MWh που ήταν η μέση τιμή τον Δεκέμβριο αλλά και σε σχέση με τα 228,87 ευρώ ανά MWh που ήταν τον Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 ήταν στα 132,075 ευρώ ανά MWh, ενώ το 2020 η αντίστοιχη τιμή ήταν 58,099 ευρώ ανά MWh.

Το κόστος της χονδρικής του ρεύματος τον τρέχοντα μήνα βρίσκεται στο «κόκκινο», κάτι που σηματοδοτεί και προαναγγέλλει μία περαιτέρω αύξηση στο κόστος ρεύματος στη λιανική, μέσω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς όλων των παρόχων.

Για τον Ιανουάριο το επιπλέον κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής που προστίθεται στο κόστος κιλοβατώρας (6 έως 12 σεντς / KWh) υπολογίζεται στα επίπεδα των 20-22 σεντς ανά KWh.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο της Βουλής προβλέπει η διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αυτήν, πλέον θα περιλαμβάνονται όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης – συμπεριλαμβανομένων και των καταναλωτών αγροτικής χρήσης, για τους οποίους περιορίζεται η κατανάλωση από την 1.8.2021 έως και 31.12.2021 – καθώς και όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για παραγωγή θερμικής ενέργειας.

(Κατά τα ισχύοντα δικαιούχοι επιδότησης είναι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης και οι καταναλωτές αγροτικής χρήσης μέσης τάσης για την περίοδο από 1.8.2021 έως 31.12.2021, καθώς και οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η επιδότηση για τα νοικοκυριά ορίζεται ως εξής:

● Για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες, επιδοτείται το 80% με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

● Για κατανάλωση 151-300 κιλοβατώρες επιδοτείται το 60% με 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh.

Το μέτρο αφορά σε 4.200.000 παροχές και ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου αγγίζει τα 157 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τα νοικοκυριά με κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης και η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh.

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.λπ.), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ ανά MWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: Οι 10 περιπτώσεις που πρέπει να δηλώσετε την ακινησία του αυτοκινήτου σας

Αττική Οδός: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την 25ετή παραχώρηση

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για επικουρική σύνταξη – Δείτε τη διαδικασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06