search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:15
MENU CLOSE

Θέρμανση με κλιματιστικό: Τα 10 tips για να ζεσταθείτε ακόμα και στις πιο παγωμένες μέρες και… νύχτες

28.01.2022 07:00
Οδηγίες του ΙΣΑ για τη σωστή χρήση των κλιματιστικών  - Media

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κλιματιστικό είναι μία συσκευή που αφορά μόνο τη ψύξη και όχι τη θέρμανση ενός χώρου καθώς στη δεύτερη περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζέστη που παρέχουν άλλες μορφές όπως είναι για παράδειγμα τα καλοριφέρ πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι σόμπες και άλλες παρόμοιες συσκευές.

Αυτό είναι αληθές σε μεγάλο βαθμό όμως όλοι γνωρίζουμε ότι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία της Ελλάδας των τελευταίων 15 ετών με την παρατεταμένη κρίση και το πρόσφατο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και το ρεύμα, το κλιματιστικό έχει απομείνει για πολλά νοικοκυριά ως η μοναδική επιλογή όχι μόνο για την ψύξη αλλά και τη θέρμανση.

Κι αυτό γιατί οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν σταματήσει ή ελαχιστοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης λόγω της ακρίβειας στο πετρέλαιο, ενώ και οι λύσεις της σόμπας και των θερμοπομπών ηλεκτρικού ρεύματος έχουν γίνει απαγορευτικές καθώς εκτοξεύουν «στο θεό» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Έτσι πολλά νοικοκυριά έχουν αναγκαστεί να λειτουργούν εκτεταμένα τα κλιματιστικά και το χειμώνα, κάτι που παλιότερα δεν έκαναν καθώς χρησιμοποιούσαν άλλες μορφές θέρμανσης και άφηναν το αιρκοντίσιον αποκλειστικά για τη δροσιά το καλοκαίρι.

Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι δεν έχουμε την εμπειρία της σωστής χρήσης του κλιματιστικού για θέρμανση ο τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης – αερισμού – κλιματισμού Κώστας Ζαρκάδας μας αναλύει τα10 βασικά tips για τημεγιστοποίηση της απόδοση του.

1_Επιλέξτε κλιματιστικό με συμπιεστή Inverter

Τα παλαιότερα «συμβατικά» κλιματιστικά λειτουργούν μέχρι να πιάσει ο χώρος τη θερμοκρασία που έχετε θέσει και όταν αυτό συμβεί σταματάνε και ξαναξεκινούν όταν πέσει πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό το συνεχόμενο σταμάτα/ξεκίνα τα κάνει περισσότερο ενεργοβόρα και λιγότερο αποδοτικά. Αντίθετα το κλιματιστικό inverter δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την απόδοση του κλιματιστικού σας, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του χώρου παραμένει σταθερή, χωρίς τα συνεχή σταματήματα/ ξεκινήματα των συμβατικών συμπιεστών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης ένα καλό κλιματιστικό Inverter δεν επηρεάζεται ακόμα και αν η εξωτερική θερμοκρασία πιάσει ακραίες για την Ελλάδα τιμές πολύ κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου

2_Κάντε σωστή και έγκαιρη συντήρηση του κλιματιστικού

Η συντήρηση μιας κλιματιστικής μονάδας έχει διπλό σκοπό. Την εξασφάλιση της λειτουργίας της όσον αφορά στην απόδοση, αλλά και στον καθαρισμό, ώστε οποιοιδήποτε μικρο-οργανισμοί αναπτύσσονται στο περιβάλλον που υπάρχει εντός της μονάδας να εξουδετερωθούν με τη χρήση κατάλληλων χημικών. Επιπλέον, η τακτική συντήρηση βελτιώνει την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση ενέργειας.

Η συντήρηση αυτή πρέπει ιδανικά να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο

3_Αγοράστε κλιματιστικό με τα σωστά BTU

Πολλοί κάνουν το λάθος να αγοράζουν κλιματιστικό με λιγότερα BTU, επειδή είναι φθηνότερο, από αυτό που απαιτεί ο χώρος που θέλουν να θερμάνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπερλειτουργεί η μονάδα και έτσι και περισσότερο θόρυβο να κάνει, και άσκοπη ενέργεια να καταναλώνει και τελικά να μην καταφέρνει να θερμάνει το χώρο σωστά.

Το πόσα BTU χρειάζεται ένας χώρος δεν εξαρτάται μόνο από το εμβαδόν του, αλλά από το πόσο ψηλοτάβανος είναι ο χώρος, τη μόνωση του, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και πολλά άλλα.

4_Υπολογίστε τον συντελεστή απόδοσης COP

O συντελεστής απόδοσης (EER για τη ψύξη/COP για τη θέρμανση) είναι ένας καθαρός αριθμός (για παράδειγμα 2,3,4 κλπ), ο οποίος μας επιτρέπει να συγκρίνουμε διαφορετικές κλιματιστικές μονάδες, ώστε να αποφασίσουμε ποιά είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο αριθμός προκύπτει, εάν διαιρέσουμε την ποσότητα ενέργειας που μας «δίνει» η κλιματιστική μονάδα με την ποσότητα ενέργειας που «παίρνει» η κλιματιστική μονάδα (την κατανάλωσή της σε ηλεκτρικό ρεύμα). Όσο πιο μεγάλος είναι ο συγκεκριμένος αριθμός, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία ενός κλιματιστικού. Επιπλέον τόσο λιγότερο ρεύμα χρειάζεται να καταναλώσει, ώστε να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο μας.

5_Βάλτε το θερμοστάτη στη σωστή θερμοκρασία και ένταση αέρα

Πολλοί κάνουν το λάθος να βάζουν το κλιματιστικό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και στη μέγιστη ένταση τον ανεμιστήρα προκειμένου να ζεστάνουν όσο πιο γρήγορα το δωμάτιο

Αυτό είναι λάθος καθώς όταν η διαφορά μεταξύ εξωτερικής θερμοκρασίας και κλιματιστικού είναι μεγάλη αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη λειτουργία του ενώ και ο ανεμιστήρας στο high ξηραίνει υπερβολικά τον αέρα και δημιουργεί δυσάρεστη ατμόσφαιρα στο χώρο.

Όαν έχει πολύ κρύο η ιδανιkή θερμοκρασία του κλιματιστικού για να παράγει ζέστη είναι στους 21-23 βαθμούς ενώ η ένταση ανεμιστήρα το καλύτερο είναι να μπαίνει στη λειτουργία Auto.

6_Να ανανεώνεται τακτικά ο αέρας στους χώρους σας

Είναι σημαντικό ακόμα και στη λειτουργία θέρμανσης να υπάρχει ένα έστω μικρό άνοιγμα σε κάποιο παράθυρο ώστε να ανανεώνεται ο αέρας. Αν και όταν κάνει κρύο αυτό είναι πιο δύσκολο για κάποιον να το πράξει παρόλα αυτά κάνει τη διαφορά στην ποιότητα της ατμόσφαιρας στο χώρο σας. Δεν πρέπει φυσικά να το παρακάνουμε, αφήνοντας όλα τα παράθυρα ενός χώρου ανοιχτά, καθώς έτσι η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.

7_Κάντε τη σωστή εγκατάσταση

Όταν η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού δεν γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιτάσσει ο χώρος σας (σωστό ύψος, σημείο του δωματίου, μήκος σωληνώσεων κλπ) τότε όσο ακριβό κλιματιστικό και να βάλετε και όσο σωστά να το «δουλεύετε» αυτό δεν πρόκειται να πιάσει τη μέγιστη αποδοτικότητα του.

Είναι σημαντικό η εγκατάσταση να γίνει από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία που θα λάβει υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά του σπιτιού και θα το τοποθετήσει με όλες τις προδιαγραφές στο καλύτερο δυνατό σημείο.

8_Πώς θα διατηρήσετε ένα υγιεινό περιβάλλον

Οι κλιματιστικές μονάδες, εφόσον χρησιμοποιούνται με γνώμονα τις οδηγίες των ειδικών όπως είναι η ορθή τοποθέτηση από εξειδικευμένο συνεργείο, η αποφυγή απ’ ευθείας έκθεσης σε ρεύμα αέρα, ο τακτικός καθαρισμός & συντήρηση, δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την υγεία. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα σε χώρους που κλιματίζονται, όπως και να φροντίζουμε να μην υπάρχει συσσωρευμένη σκόνη στο δωμάτιο ή να μην γίνονται εργασίες που δημιουργούν σωματίδια.

9_Βεβαιωθείτε πως το κλιματιστικό σας θα βγάζει τον λιγότερο δυνατό θόρυβο

Πρώτο βήμα αποτελεί η καλή συνεννόηση με το συνεργείο εγκατάστασης, το οποίο διαθέτει την ανάλογη εμπειρία, ώστε να γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη θέση για την αποφυγή θορύβων και κραδασμών. Επιπλέον, όλες οι μονάδες διαθέτουν λειτουργία χαμηλής ταχύτητας ανεμιστήρα που μειώνει το θόρυβο στο εσωτερικό κατά τη λειτουργία τους.

10_Προσοχή στην αφύγρανση του αέρα

Όταν μια κλιματιστική μονάδα λειτουργεί ο αέρας που περνά μέσα από την μονάδα ψύχεται ή θερμαίνεται, και οι υδρατμοί υγροποιούνται και απομακρύνονται μέσω της αποχέτευσης. Αν η θέρμανση είναι έντονη συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ξηρότητας του αέρα του χώρου, όπως συχνά μπορεί να συμβεί το χειμώνα. Οι περισσότερες απλές κλιματιστικές συσκευές δεν έχουν δυνατότητα να προσθέσουν υγρασία στον αέρα, οπότε για την αποφυγή της δυσάρεστης αίσθησης του ξηρού αέρα φροντίζουμε να μην επιλέγουμε ακραίες θερμοκρασίες (ιδανικά περίπου 26 οC το καλοκαίρι και 21 οC το χειμώνα).

Διαβάστε επίσης:

Οι μασίστες της Αθήνας: Από τον Κουταλιανό στον Γιώργο Τρομάρα (Videos/Photos)

Οι ανατιμήσεις αδειάζουν τις (άδειες) τσέπες των νοικοκυριών

Πλήρωσαν με τη ζωή τους την «τρέλα» των supercars: Τα τροχαία που συγκλόνισαν το πανελλήνιο (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:14