search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:50
MENU CLOSE

Κακοκαιρία: Νέα έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας – Πώς αναμένεται να κινηθεί

29.01.2022 15:36
Xionia_new

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η τελική αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατόπιν πρόσκλησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η σύσκεψη διεξήχθη παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα «εξπρές» κακοκαιρία, η οποία έφθασε στη χώρα, λίγο μετά την «Ελπίδα» και καθώς τα προβλήματα από το σαρωτικό πέρασμά της, δεν έχουν επιλυθεί εξ ολοκλήρου.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας, σημειώνονται ήδη χιονοπτώσεις, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές και η Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπέιου Αθηνών/meteo.gr, τα φαινόμενα στα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (29/01) θα επηρεάσουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, με βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30/01).

Έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, ενώ συνιστάται προσοχή για τις μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν σε κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη.

Πού πέφτει ξανά χιόνι

Σύμφωνα με το lamianow.gr, από τα ξημερώματα του Σαββάτου χιόνι ρίχνει στα ορεινα χωριά του Δήμου Λαμιέων (Νεοχώρι, Καστανιά, Παύλιανη, Πύργος, Καλαμάκι κ.ά.) αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, εν τω μεταξύ, η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των χιονοπτώσεων και της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, όπως ανακοινώνουν οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ειδικότερα, στην Ημαθία απαιτούνται αλυσίδες από το 94ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς επίσης στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδίων.

Στην Πέλλα, οι οδηγοί θα πρέπει να τοποθετήσουν αλυσίδες στα οχήματα τους από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ενώ στη Χαλκιδική τα σημεία που ανακοινώνονται από την αστυνομία είναι: Από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από το 4ο έως το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας – Ολυμπιάδας και από το 4ο έως το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου.

Στη Καστοριά, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων: Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 16ο χλμ. έως το 58ο χλμ, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Νεστορίου και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Άργους Ορεστικού.

Στην Κοζάνη, επίσης απαιτούνται χιονολάστιχα ή αλυσίδες στην εθνική οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, από το 29ο χλμ. έως το 39ο χλμ, ενώ στη Φλώρινα τα σημεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία είναι: εθνική Οδός Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ., επαρχιακή οδός Αετού – Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στο ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.

Προσοχή στις μετακινήσεις συνιστά η Πολιτική Προστασία

Ειδικά για την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και παραμένουν σημαντικές συγκεντρώσεις χιονιού, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχει επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη επιτάχυνσης του αποχιονισμού και λήψης προληπτικών μέτρων καθαρισμού φρεατίων και απομάκρυνσης πεσμένων κλαδιών και δέντρων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Διαβάστε επίσης:

Άνδρος: «Ήταν η χειρότερη χιονόπτωση από το 1987» – Το χιόνι έφτασε τα 3 μέτρα (Photo | Video)

Ντράφι: 80χρονη επιτέθηκε σε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ – «Τι αύριο; Σήμερα θα το φτιάξεις» (Video)

Θρίλερ με τα ονόματα που χάραξε ο Γάλλος χορευτής στη δεξαμενή ενώ αργοπέθαινε – Είναι των δολοφόνων του; (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:49