search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:42
MENU CLOSE

Ουκρανία: Σενάρια αποκλιμάκωσης μετά την επίσκεψη Μακρόν στη Μόσχα – Στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή

09.02.2022 18:52
Oukrania98-new

Ένα ιδιότυπο γεωπολιτικό σκάκι παίζεται στην Ουκρανία με εκατέρωθεν στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ρωσία πιστεύει ότι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και η απομάκρυνση από το έδαφός της των στρατιωτικών συμβούλων της Δύσης θα συμβάλλει πολύ σύντομα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ενώ κάλεσε την Δύση να επισκεφθεί και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής στον Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, για την οποία τόσο πολύ μιλάνε και γράφουν οι δυτικοί μας εταίροι, μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα. Για να γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων προς την Ουκρανία και να ανακληθούν από το έδαφός της οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι, να σταματήσουν οι κοινές ασκήσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν οι εξοπλισμοί που είχαν δοθεί νωρίτερα στο Κίεβο εκτός της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις 7-8 Φεβρουαρίου στην γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, είπε ότι «μοιάζει με μια ‘ευγενική αποστολή’, ‘αλλά υπάρχει και άλλη πτυχή: (επισκέφθηκαν) μόνο τη μία πλευρά, την πλευρά που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Για κάποιο λόγο δεν προχώρησαν περαιτέρω».

Παρίσι: Η περιοδεία του Μακρόν “πέτυχε τον στόχο της” αλλά “χρειάζεται χρόνος” για να ξεπεραστεί η κρίση

Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζει το Παρίσι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».

«Ο στόχος επιτεύχθηκε» συνόψισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Η ανάλυσή μας είναι παρόμοια με εκείνη του Κρεμλίνου» που νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις» μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την Δευτέρα. «Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε το Ελιζέ. Όμως «για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέσουμε νέες προθεσμίες και να δώσουμε χρόνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε όλα αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Το Παρίσι θεωρεί «πολύ σημαντικό» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μια νέα σύνοδος της τετραμερούς είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή διαπραγματευτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Μακρόν, ο Ζελένσκι «επανέλαβε ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι Παρίσι και Βερολίνο παρεμβαίνουν «ως εταίροι καλής θέλησης» σε αυτήν την πολιτικά ευαίσθητη διαδικασία.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν συνομίλησε με τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. «Πολύ σύντομα», σύμφωνα με το Ελιζέ, θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όμως προς το παρόν δεν προβλέπεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Κρεμλίνο: «Θετικά σημάδια» στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης μετά την επίσκεψη του Μακρόν

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για πρώτα «θετικά σημάδια» μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ουκρανία με στόχο την επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, μια διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και χρόνια.

«Υπήρξαν θετικά σημάδια μετά την απόφαση της Ουκρανίας να δράσει αποκλειστικά στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, είναι κάτι θετικό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όμως δεν ακούσαμε τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί γρήγορα με το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά απαντώντας στις δηλώσεις του Ζελένσκι, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Μακρόν την Τρίτη. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που είχε τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση γύρω από την Ουκρανία.

Οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο προκειμένου να βρουν τρόπους να επανεκκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης στο Ντονμπάς και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών των τεσσάρων χωρών.

Κίεβο: Ζητεί την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Η Ουκρανία εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθεί η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία μέσω της διπλωματίας μετά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ευρωπαίοι τις τελευταίες ημέρες, όμως σημειώνει ότι υφίστανται ήδη λόγοι για να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Σήμερα υπάρχει πραγματικά πιθανότητα για μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης», εκτίμησε ο Κουλέμπα μιλώντας στο πλευρό του Ισπανού ομολόγου του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «είναι τεταμένη αλλά υπό έλεγχο».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία αν επιτεθεί στην Ουκρανία, αφού έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα των δύο χωρών. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει μια εισβολή.

«Οι κυρώσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβληθούν σε περίπτωση περαιτέρω ή ενός νέου κύματος στρατιωτικής κλιμάκωσης, της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας», σημείωσε ο Κουλέμπα, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «πρωτόγνωρες αποφάσεις, πολύ επώδυνες για τη Ρωσία», οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέσο αποτροπής για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, η Ρωσία προκαλεί τις τρέχουσες εντάσεις διότι «προσπαθεί να πάρει εκδίκηση μετά την ήττα της ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο».

Πλέον ο Ουκρανός υπουργός εκτίμησε ότι «στόχος είναι να διατηρηθεί το σύνολο της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη», η οποία χτίστηκε πριν 30 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επισημάνει πως το Κίεβο έχει ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας, προτού αυτή εξαπολύσει κάποια επίθεση.

Λιθουανία:  Ο πρόεδρος ζητεί μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων των ΗΠΑ – Ενισχύονται οι ολλανδικές δυνάμεις

Η Ολλανδία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία από 270 σε 350, δήλωσε σήμερα η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Καΐσα Ολόνγκρεν.

Τα ολλανδικά στρατεύματα στη Λιθουανία είναι μέρος μιας διεθνούς ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκε το 2017 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην Enhanced Forward Presence και θα αυξήσουμε το μέγεθος της στρατιωτικής συνεισφοράς μας από 270 σε 350 μέλη στρατιωτικού προσωπικού», δήλωσε η Ολόνγκρεν σε ομιλία της σε στρατιώτες στη στρατιωτική βάση Rukia στη Λιθουανία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε πως η χώρα του θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθμεύσουν μόνιμα στρατεύματα στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια.

Από το 2019 οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στη Λιθουανία.

«Βέβαια θα μιλήσουμε με τις ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι εναλλασσόμενες δυνάμεις των ΗΠΑ θα βρίσκονται μόνιμα στη Λιθουανία», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω εντάσεων εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Τα πρώτα ισπανικά Eurofighter αναμένεται να προσγειωθούν στη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για καθήκοντα προστασίας του εναέριου χώρου από κοινού με τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο.

«Η αποστολή εφαρμόζει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο περιστατικό στη Βραζιλία: Έδεσε τον άνδρα της και τον πήγε σηκωτό στο εμβολιαστικό κέντρο (Video)

Βρετανία: «Παιχνίδια» Τζόνσον με τη δημόσια υγεία με το βλέμμα στο Partygate

OnlyFans: Πρώην Υπολοχαγός της Πολεμικής Αεροπορίας σαρώνει με τις hot φωτογραφίες της – Πάνω από 19.000 followers

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06