search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:36
MENU CLOSE

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία: Πολλά κράτη καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα

11.02.2022 21:23
Oukrania98-new

Η κατάσταση στην Ουκρανία οδήγησε πολλά κράτη να καλέσουν σήμερα το βράδυ τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Έκτακτη ανακοίνωση για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου: «Συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: [email protected]

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev ».

Επίσης, εκδόθηκε οδηγία του Φόρεϊν Όφις  για όλους τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ενώ υπάρχει οδηγία και εναντίον κάθε ταξιδιού προς Ουκρανία.

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα» τόνισε ο εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ.

Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν απόψε στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα, η Βόρεια Μακεδονία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν, εφ’ όσον έχουν τη δυνατότητα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους Ολλανδους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό ραδιοφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.

Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Μπάιντεν :«Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας στο NBC News, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για τη διάσωση Αμερικανών που προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε έντονο ύφος.

«Δεν υπάρχει [σχέδιο διάσωσης]. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που βρισκόμασταν».

Ανά πάσα στιγμή, ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.

«Δεν λέμε ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε απόψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H EE δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σημειώνοντας ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό» συμπληρώνει.

Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν – Πούτιν το Σάββατο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει το μεσημέρι του Σαββατου τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή οι Δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

3000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπε ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του πρακτορείου Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».

Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Ξύπνησε η Αίτνα – Έβαψε με κόκκινο τον ουρανό (Video)

ΠΟΥ: Η οξεία φάση της πανδημίας μπορεί να τερματιστεί φέτος αν εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

Twitter: «Έπεσε» για μερικά λεπτά, δεν μπορούσαν να συνδεθούν οι χρήστες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28