search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:48
MENU CLOSE

Το αποξηραμένο φρούτο που προστατεύει τα οστά και καταπολεμά τη φλεγμονή

16.02.2022 09:00
apoksiramena-froyta-new

Ένα δημοφιλές αποξηραμένο φρούτο, που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνήθως το καταναλώνουμε ως σνακ, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή να καθυστερεί την απώλεια οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State).

Πρόκειται για τα δαμάσκηνα που, εκτός από τη φλεγμονή, καταπολεμούν επίσης το οξειδωτικό στρες. Και τα δύο συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας και στην οστεοπόρωση.

«Στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εξασθένησης των οστών, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Connie Rogers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών & Φυσιολογίας στο Penn State.

Και συνέχισε: «Η ενσωμάτωση των αποξηραμένων δαμάσκηνων στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει τα οστά, επιβραδύνοντας ή αντιστρέφοντας αυτή τη διαδικασία».

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, είτε αυτή έχει επέλθει φυσικά είτε για ιατρικούς λόγους. Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν πολλά φάρμακα, αλλά οι ερευνητές λένε ο ρόλος της διατροφής επίσης είναι σημαντικός.

Βιοδραστικά συστατικά

«Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά, όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή. Όλα μπορεί να προστατεύουν από την οστεοπόρωση», πρόσθεσε η  Dr. Mary Jane De Souza, καθηγήτρια Κινησιολογίας & Φυσιολογίας στο Penn State. «Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά την ενηλικίωση τα οστά διατηρούνται γερά με συνεχή αντικατάσταση των παλαιών οστικών κυττάρων με νέα (οστική εναλλαγή). Μετά την ηλικία των 40 ετών, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης νέων κυττάρων υστερεί από τον ρυθμό γήρανσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Κ, φαινολικές ενώσεις και φυτικές (διαιτητικές) ίνες. Τα συστατικά αυτά μπορεί να καταπολεμούν τις προαναφερθείσες διεργασίες.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση διατροφής Advances in Nutrition. Βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση 26 προκλινικών μελετών και δύο κλινικών (σε ανθρώπους). Όλες έδειξαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ευνοούν την υγεία των οστών.

Οι κλινικές μελέτες, λ.χ., έδειξαν ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων την ημέρα επί ένα χρόνο:

  • Βελτιώνει την οστική μάζα στο βραχιόνιο οστό και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση)
  • Μειώνει τις ενδείξεις οστικής εναλλαγής

Οι μελέτες έδειξαν ακόμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 50-100 γραμμαρίων επί έξι μήνες προστατεύει από την συνολική απώλεια οστικής μάζας. Τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε περίπου 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα.

«Τα ευρήματα όλων των μελετών  συνδυαστικά υποδηλώνουν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να μειώνουν την απώλεια οστικής μάζας», είπε η Dr. Rogers. «Αυτό ίσως επιτυγχάνεται με τις αλλαγές που επιφέρουν στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι αλλαγές αυτές ελαττώνουν τη φλεγμονή στο παχύ έντερο και έτσι τα επίπεδα των φλεγμονωδών ουσιών σε όλο τον οργανισμό».

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Μήπως είναι κατάθλιψη; 6 συμπτώματα που μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα

Οστεοπόρωση: Τα 2 εύκολα τεστ που αποκαλύπτουν αν κινδυνεύετε από κάταγμα

Γυναίκα θεραπεύεται από τον HIV με νέα μέθοδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:46