search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:54
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Όχι» στα πιστοποιητικά νόσησης με επαναμόλυνση – «Δεν μπορούμε να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα»

17.02.2022 19:19
pistopoiitiko_emvoliasmou_new

«Φρένο» στην χορήγηση πιστοποιητικού νόσησης σε περίπτωση δεύτερης νόσησης έβαλε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας. Βάσει των όσων ίσχυαν , όσοι μολύνονταν με κορωνοϊό και δεν είχαν εμβολιαστεί λάμβαναν πιστοποιητικό νόσησης που τους εξασφάλιζε τα ίδια δικαιώματα με τους πλήρως εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής, εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις και λίγο πριν την αναμνηστική βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον κορωνοϊό.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης  ότι σήμερα η θετικότητα είναι στο 6,4% .  Στο 96% των κρουσμάτων η μετάλλαξη Όμικρον, στο 2,2% η Δέλτα. «Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Όμικρον παραμένει σταθερό ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες . Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε. 
Παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με τις νέες εισαγωγές να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα κατά 13%, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.
Η κ. Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε επίσης ότι Τζιά, Κάρπαθος, Θάσος και Σύρος, Κιλκίς και ΠΕ Φωκίδας, παρουσίασαν αύξηση κρουσμάτων.

Γκάγκα: Μέχρι τέλος Μαρτίου θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας. Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 1957 συσκευασίες αντιικών χαπιών και είναι πολύ σημαντικό πλέον ότι την επόμενη εβδομάδα  θα φτάσει το νέο εμβόλιο της Novavax  ενώ στο τέλος Μαρτίου αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi. Η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε επίσης ότι 322 ασθενείς  ακύρωσαν την παραλαβή του αντιικού φαρμάκου καθώς δεν ήθελαν να υπογράψουν για την λήψη του.


Η κ. Γκάγκα είπε ότι η διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά και μέχρι τώρα υπάρχει θετική εικόνα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Τις επόμενες εβδομάδες, είπε, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι «μέχρι τις 31 Μαρτίου θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών».

Μαγιορκίνης: Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους

Το κύμα της Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα, η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων βαίνουν μειούμενοι, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο φαίνεται να κινείται η εξέλιξη της επιδημίας και λογικά, επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. «Εάν συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση, που είναι λογικό να το περιμένουμε, είναι και λογικό να θεωρούμε αναλόγως ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας», τόνισε ο καθηγητής.

Η πορεία της πανδημίας σε αριθμούς

Σταθερός παρέμεινε ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική πτώση της τάξης του 20%. Σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες δείχνει η πίεση στο ΕΣΥ.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 7%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να υποχωρεί σημαντικά, όπως και οι ασθενείς σε απλές κλίνες.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Τα ερωτήματα που θέτουν οι γιατροί για τους θανάτους των τριών παιδιών (Video)

Μένιος Φουρθιώτης: Πήρε εξιτήριο από το ΚΑΤ και μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου (Video)

Κορωνοϊός: Άλλοι 93 νεκροί και 19.504 νέα κρούσματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:51