search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:54
MENU CLOSE

Τρεις σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2217
17/02/2022
19.02.2022 07:00
THEATRE NEW

Τις επόμενες μέρες οι φίλοι της όπερας, του θεάτρου αλλά και της κλασσικής μουσικής θα απολαύσουν τρεις σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Αφενός ο Μπομπ Ουίλσον σκηνοθετεί την όπερα «Οθέλλος» του Τζουζέππε Βέρντι στο ΚΠΙΣΝ, αφετέρου ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής ερμηνεύει την «Ενάτη» του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής και, τέλος, ο Θόδωρος Τερζόπουλος επαναλαμβάνει την εξαιρετική παράστασή του «Alarme».

Στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (23,27 Φεβρουαρίου και 2,5,8 Μαρτίου), λοιπόν, σε συμπαραγωγή με το φημισμένο Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν – Μπάντεν, το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο παρουσιάζει τον τετράπρακτο «Οθέλλο» του Βέρντι που στηρίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ και σκιαγραφεί με ακρίβεια το ψυχικό τοπίο του κεντρικού ήρωα, ο οποίος, παραδομένος στη ζήλεια του, καταστρέφεται.

Πρόκειται για τον μαύρο κυβερνήτη της Κύπρου και στρατηγό της Δημοκρατίας της Βενετίας που ξύπνησε άσβεστο μίσος στον Ιάγο, καθώς τον παρέκαμψε δίνοντας προαγωγή στον Κάσσιο. Κατ’ επέκταση, ο Ιάγος πείθει τον Οθέλλο ότι η σύζυγός του Δυσδαιμόνα τον απατά με τον Κάσσιο. Ως αποτέλεσμα ο Οθέλλος στραγγαλίζει τη γυναίκα του και, όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια, αυτοκτονεί.

Ο πολυβραβευμένος, αβανγκάρντ σκηνοθέτης, που επιμελείται ταυτόχρονα τα σκηνικά και τους φωτισμούς, δίνει τον πρώτο λόγο στη μουσική, ενώ δημιουργεί έναν μινιμαλιστικό εικαστικό χώρο, με αισθητικά εντυπωσιακές εικόνες, στιλιζαρισμένη κινησιολογία, ιδιαίτερα κοστούμια και μακιγιάζ.

Την ορχήστρα διευθύνει ο ανερχόμενος Έλληνας αρχιμουσικός της νέας γενιάς Στάθης Σούλης. Και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον Αλεξάντρς Αντονένκο (Οθέλλος), τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο (Ιάγος) και την υψίφωνο Τσέλια Κοστέα (Δυσδαιμόνα). Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Καλύβας, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρίνος Ταρνανάς, Παύλος Σαμψάκης, Βιολέττα Λούστα.

Από την άλλη, ο διάσημος Έλληνας μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής γιορτάζει τα γενέθλιά του στο Μέγαρο, παρουσιάζοντας με τη MusicAeterna στις 19 και 20 Φεβρουαρίου την «Ενάτη Συμφωνία» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής εντυπωσιάζει το κοινό τόσο με την αντισυμβατική παρουσία του, όσο και με τον ιδιαίτερο ιδιοσυγκρασιακό τρόπο με τον οποίο διευθύνει το ορχηστρικό του σύνολο.

Ο Έλληνας αρχιμουσικός, που γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1972, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης έχοντας ως δάσκαλο τον Ιλία Μούσιν, ο οποίος κάποτε είπε: «Είχα πολύ ταλαντούχους μαθητές…. και μία μόνο διάνοια: τον Θόδωρο Κουρεντζή». Στη συνέχεια έφτιαξε τη δική του ορχήστρα και χορωδία MusicAeterna, εγκαταστάθηκε στην Περμ, μια πόλη στους πρόποδες της οροσειράς των Ουραλίων, και το 2011 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Περμ και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ. Ακολούθησαν άπειρες εμφανίσεις του στα μεγαλύτερα μουσικά θέατρα του κόσμου και πολλές βραβεύσεις. Εγκαταλείποντας την Όπερα της Περμ, έχει εγκατασταθεί στην Αγία Πετρούπολη με στόχο να προωθήσει την οικονομικά ανεξάρτητη πια ορχήστρα του. Ταυτόχρονα, παραμένει διευθυντής στη Συμφωνική Ορχήστρα της Στουτγκάρδης.

Η «Ενάτη» είναι η τελευταία ολοκληρωμένη συμφωνία του Μπετόβεν και βασίζεται στο ποίημα του Γερμανού ρομαντικού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φρίντριχ Σίλερ «Ωδή στη χαρά» (1785). Και αυτό το ποίημα, για τη συμφιλίωση της ανθρωπότητας και το θαύμα της ζωής, ενέπνευσε 40 χρόνια αργότερα τη δημιουργία της εξαιρετικής Συμφωνίας. Η ένταξη, εξάλλου, στο τελευταίο μέρος της ενός χορωδιακού φινάλε, άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στον χώρο της συμφωνικής μουσικής.

Τέλος, η παράσταση του Θόδωρου Τερζόπουλου «Alarme», που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, επιστρέφει ύστερα από 10 χρόνια στο θέατρο Άττις με την ίδια διανομή (Σοφία Χίλλ, Αγλαΐα Παππά, Τάσος Δήμας).

Και, όπως έγραψε τότε ο κριτικός του «Guardian» Michael Billington, είναι «μία έξοχη σωματική, πνευματώδης, ερωτική μελέτη της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ δύο βασιλισσών που δεν συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή. Αμέσως αναγνώρισα ότι έβλεπα το έργο μιας θεατρικής ιδιοφυΐας…»

Σκηνοθεσία – σκηνική εγκατάσταση και δραματουργική σύνθεση Θόδωρος Τερζόπουλος. Κοστούμια Λουκία. Μουσική Παναγιώτης Βελιανίτης.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, περιπέτεια και… βιντεοπαιχνίδια – Τζέισον Στέιθαμ και Γκάι Ρίτσι ξανασυναντιούνται

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Έγκλημα στον Νείλο, πολεμικό δράμα με εφιάλτες από το παρελθόν και ρομάντζο με τη Λόπεζ

Μάνα, κόρη, μια εποχή σαν σήμερα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50