search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:39
MENU CLOSE

Κρίση στην Ουκρανία: Σε άλλο τόνο η Κίνα – Τι στάση κρατά

22.02.2022 15:51
china-new

Ως …άλλη Ελβετία, η Κίνα συστήνει αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη και προσπάθεια αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπός της στα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο απέφυγε να καταδικάσει την αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από το Κρεμλίνο ως ανεξάρτητες περιοχές.

Το Πεκίνο επιχειρεί να χαράξει το δικό του δρόμο την ώρα που εντάσεις αυξάνονται και επιχειρεί να εμβαθύνει αφενός τη σχέση του με τη Μόσχα και αφετέρου να παραμείνει σταθερά στο δρόμο της εξωτερικής της πολιτικής που υπαγορεύει την υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών.

Σε μια σύντομη δήλωση κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα το βράδυ, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν, είπε ότι το Πεκίνο καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για διπλωματική λύση, προσθέτοντας ότι όλες οι ανησυχίες πρέπει να αντιμετωπίζονται στη «βάση της ισότητας».

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων παραγόντων. Η Κίνα διατυπώνει πάντα τη δική της θέση ανάλογα με την ουσία του θέματος. Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες πρέπει να επιλύουν τις διεθνείς διαφορές με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτης του ΟΗΕ», είπε ο Ζανγκ.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ηγέτες παγκοσμίως προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να μεταβούν σε δύο αποσχιθείσες περιοχές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα αφού πρώτα τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητες – μια κίνηση που Δυτικοί αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι θα αποτελέσει πρόσχημα για μια ευρύτερη εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερασπίστηκε τις ενέργειές της ως προσπάθειες «για την προστασία αυτών των ανθρώπων» που ζουν στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (DPR και LPR).

«Μέτωπο» κατά της Δύσης

Την ώρα που η Δύση καταδικάζει ομόθυμα την ενέργεια αυτή, η Ρωσία προσπάθησε να πλησιάσει περισσότερο την Κίνα, με τον Πούτιν να ταξιδεύει στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση μιας σαρωτικής δήλωσης που ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «όρια» στη σχέση των δύο χωρών και «δεν υπάρχουν “απαγορευμένοι” τομείς συνεργασίας».

Η επίδειξη αλληλεγγύης δεν πέρασε απαρατήρητη στη Δύση. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή δήλωση του Σι και του Πούτιν με έντονα σχόλια στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την περασμένη Παρασκευή, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο και η Μόσχα προσπάθησαν να αντικαταστήσουν το κράτος δικαίου με το «κράτος του ισχυρότερου».

Η Κίνα υποστηρίζει ότι τα συμφέροντά της είναι ο διάλογος και η ειρηνική επίλυση, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα τηρήσει επιφυλακτική στάση προκειμένου να αποφύγει τη σύνδεση με τη Μόσχα.

«Δεν θέλουν να εμπλακούν και δεν θέλουν να κάνουν μια πολύ ισχυρή δήλωση, (με αυτόν τον τρόπο) οι ΗΠΑ δεν θα θυμώσουν και η ούτε η Ρωσία θα θυμώσει», δήλωσε ο Alfred Wu, αναπληρωτής καθηγητής τη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, μιλώντας στο CNN.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα ήθελε να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν τις ενέργειες της Μόσχας και θα «προσέξει να μην δώσει την εικόνα ότι υποστηρίζει ανοιχτά τη Ρωσία».

Αν και δεν είναι στρατιωτικοί σύμμαχοι, η Κίνα και η Ρωσία παρουσιάζουν ένα όλο και πιο ενωμένο μέτωπο απέναντι σε αυτό που θεωρούν ως δυτική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις, καταγγέλλοντας τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και συχνά ψηφίζοντας ως μπλοκ στον ΟΗΕ.

Αυτό που υπογραμμίστηκε στην κοινή δήλωση της 4ης Φεβρουαρίου, η οποία δεν ανέφερε την Ουκρανία, αλλά η Κίνα υποστήριξε το κεντρικό αίτημα της Ρωσίας προς τη Δύση, με τις δύο πλευρές «να αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Δευτέρας κάλεσαν τις χώρες – μέλη να διαλέξουν πλευρά, με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ να λέει ότι κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ έχει μερίδιο σε αυτή την κρίση. «Αυτή είναι μια στιγμή για συλλογική δράση», είπε. «Τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα για να κάθεται κάποιος στην άκρη».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανική κρίση: Ευνοεί τον χρυσό «βυθίζει» τo bitcoin – Αναλυτές βλέπουν περαιτέρω πτώση του

Υπουργείο Εξωτερικών: Μην ταξιδεύετε προς το παρόν στην Ουκρανία

Κορωνοϊός – Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε το πρόγραμμά της – Τα νεότερα για την υγεία της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 12:37