search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:57
MENU CLOSE

Νικ Κλέγκ: Από «δεξί χέρι» του Ντέβιντ Κάμερον, «δεξί χέρι» του Μάρκ Ζούκερμπεργκ (Photos)

22.02.2022 11:54
meta new

Ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, επι πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον την περίοδο 2010-2015, έγινε «νούμερο 1» στην εταιρεία Meta.

H προαγωγή έγινε πριν από λίγα 24ωρα. Με κάθε επισημότητα ο αλλοτινός ηγέτης των Φιλελευθερων Δημοκρατών  της Βρετανίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, λόρδος πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Συνταγματικών και Πολιτικών Μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση συνασπισμού του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, προήχθη από το Μάρκ Ζούκερμπεργκ σε πρόεδρο Παγκοσμίων Υποθέσεων του κολοσσού Meta. Πού σημαίνει ότι θα συνεννοείται απευθείας με τον Ζούκεμπεργκ και θα έχει την ευθύνη για την πολιτική της εταιρείας σε παγκόσμια κλίμακα.

Και κάπως έτσι ο Κλέκγ μαζί με την Σέριλ Σάντμπεργκ που είναι Επικεφαλής Λειτουργίας (Chief Operating Officer) του ομίλου Meta, είναι πλέον οι στενότεροι συνεργάτες του Ζούκεμπεργκ.

 «Ο Νικ θα είναι πια υπεύθυνος για όλα τα ζητήματα πολιτικής, συμπεριλαμβανόμενων των επαφών μας με κυβερνήσεις όσο εξετάζονται νέα μέτρα και ρυθμίσεις, όπως επίσης για τη δημόσια παρουσίαση των προϊόντων μας και του τρόπου λειτουργίας μας», ανακοίνωσε ο μίστερ Meta.

Βέβαια ο Κλεγκ, που εργάζεται στην Meta από το 2018, ατύπως είχε έναν αυξημένο ρόλο το τελευταίο διάστημα.

Επισήμως πλέον οι αποφάσεις του μπορεί να επηρεάσουν δισεκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp και Oculus.

Κίνηση τακτικής

Πάντως η ανάδειξη του πρώην Βρετανού πολιτικού στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Meta αφορά περισσότερο τον Ζούκερμπεργκ και τα σχέδια που έχει για την Σάντμπεργκ.

 «Το έργο μας στη Meta παίζει σημαντικό ρόλο σε πολύ κόσμο. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο πολλών διαμαχών για την τεχνολογία και την κοινωνία», είπε ο Ζούκερμπεργκ.

Η συνέχεια της δήλωσης Ζούκερμπεργκ κατά την παρουσίαση του Κλεγκ στον αναβαθμισμένο ρόλο του, έχει τη σημασία της. 

Ο Ζούκερμπεργκ δεν ήθελε ποτέ να έχει πολλά πολλά με την Ουάσιγκτον. Η  Facebook έχει εκτεθεί τα τελευταία χρόνια.

Ξέσπασε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου έγινε γνωστό πως η Facebook είχε δώσει ελεύθερη πρόσβαση στο προφίλ δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών της.

Και ποιός ξεχνά πώς ο Ζούκερμπεργκ σύρθηκε ενώπιον Κογκρέσου και Γερουσίας των ΗΠΑ; To 2018 ήταν μια εφιαλτική χρονιά για εκείνον.

Όπως έγραψαν οι Times, ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ, ως επικεφαλής της εταιρείας και κάτοχος του 60% των μετοχών της, και η Σέριλ Σάντμπεργκ, ως επικεφαλής Λειτουργίας της, αγνόησαν για καιρό και προσπάθησαν να αποσιωπήσουν προειδοποιήσεις στελεχών για τις κακές χρήσεις της πλατφόρμας, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούσαν να αντιστρέψουν την κριτική που δέχονταν, σε βάρος των ανταγωνιστών τους.

Εν συνεχεία, το εγχείρημα του Ζούκερμπεργκ για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος βρήκε σθεναρή αντίσταση από το αμερικανικό Κογκρέσο. Επικράτησε μεγάλη ανησυχία για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις για την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος σε ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης με 2,9 δισ. χρήστες σε όλον τον κόσμο.

Ύστερα ακολούθησαν οι αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν, η οποία ήταν διευθύντρια ανάπτυξης  προϊόντων στη Facebook, το προηγούμενο φθινόπωρο.

Αφού παραιτήθηκε από τον όμιλο τεχνολογίας, έδωσε στη δημοσιότητα έρευνες και την προσωπική της μαρτυρία για τακτικές που είναι παραπλανητικές, τοξικές και προσβάλουν ακόμη και τη δημοκρατία, κάνοντας λόγω για την προώθηση πολωτικού και αμφιλεγόμενου περιεχομένου. Λίγο μετά η Facebook μετονομάστηκε σε Meta.

Αντιπερισπασμός

Ο Ζούκερμπεργκ τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει έναν πιο προβεβλημένο- δημόσιο ρόλο στην εταιρεία του για τον οποίον είχε παραδεχθεί, έπειτα από όσα ακολούθησαν, πως δεν είναι ο «κατάλληλος τύπος για αυτή τη δουλειά».

Είναι όμως ο Κλέγκ, κατά τον Ζούκεμπεργκ. Ο εμπνευστής του Facebook, σύμφωνα με Αμερικανούς παρατηρητές του χώρου των διεθνών ΜΜΕ, θέλει με την κίνηση αυτή να βγει από το «κάδρο».

Και το κάνει σε μια στιγμή που επίκεινται πολλές εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τις τεχνολογικές πλατφόρμες που διαφεντεύουν το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χρειαζόμαστε έναν επικεφαλής ίσης αξίας με εμένα, για τα προϊόντα μας, και την Σέριλ (σ.σ. Σάντμπεργκ) για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μας, οι οποίοι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν σε όλο το φάσμα πολιτικών μας σε παγκόσμιο επίπεδο», πόσταρε ο Ζούκεμπεργκ στο Facebook.

Ουσιαστικά χρήζοντας τον Νικ Κλεγκ ως «αντ’ αυτού» εκείνος «αποτραβιέται» από τη δημοσιότητα, κάνοντας τα φώτα της να στραφούν πάνω στον Βρετανό, ώστε με την Σάντμπεργκ να μπορεί να εστιάσει απερίσπαστος στα νέα προϊόντα της εταιρείας του αλλά και «να αντιμετωπίσουμε τις νέες αλλαγές για την ιδιωτικότητα» , όπως άλλωστε έγραψε στο Facebook. Αντιλαμβάνεται πάντως ότι τα ζόρια (για τον ίδιο) δεν έχουν τελειωμό.

Δύσκολο έργο

Αλλά και για τον Νικ Κλέγκ τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά. Ο δρόμος είναι στρωμένος μάλλον με αγκάθια παρά με ροδοπέταλα.

Διότι καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από μεγάλες «προκλήσεις».

Καταρχάς το αφεντικό του είναι σε δεινή θέση. Οι χρήστες στο Facebook μειώνονται. Οι επενδυτές χάνουν την πίστη τους. Και το μοντέλο διαφημίσεων της εταιρείας πρέπει να αφομοιώσει τις νέες αλλαγές σε επίπεδο διασφάλισης προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η μετάβαση σε μια εταιρεία metaverse- ό,τι κι αν σημαίνει αυτό- δεν είναι πανάκεια. Δεν σημαίνει, αναφέρουν αναλυτές μίντια, ότι επειδή άλλαξε ονομασία η εταιρεία, μπορεί να γλιτώσει από τα αρνητικά δημοσιεύματα. «Είναι λύση ανάγκης. Σαν σωσίβια λέμβο. Για την μετάβαση σε μια άλλη εποχή το εγχείρημα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας όταν μάλιστα σύρεσαι σε δικαστικές διαμάχες και βρίσκεσαι απολογούμενος για τα λάθη των πρώτων 18 ετών σου».

Οι ίδιο κύκλοι εκτιμούν ότι ο Κλεγκ σε βάθος χρόνου θα υπερκεράσει την Σάντμπεργκ, ίσως και να την εκτοπίσει. Και είναι κάτι που το θεωρούν φυσικό. «Εκείνη ήταν η εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ουάσιγκτον την ταραχώδη περίοδο 2016- 2018 και κατηύθυνε την κρίση της ρωσικής προπαγάνδας, προκαλώντας τις  συνέπειες του 2016», αναφέρουν.

Ό,τι καλύτερο αλλά δεν είναι μαγική κίνηση

«Για τον Κλεγκ η προαγωγή τού προσδίδει την βαρύτητα που χρειάζεται για επαφές και συναντήσεις κορυφής, με ηγέτες κρατών», λέει η Κέιτι Χάρμπαθ, πρώην γενική διευθύντρια πολιτικής επικοινωνίας του Facebook επι μία δεκαετία,  σημειώνοντας παράλληλα ότι «η αλλαγή αυτή βγάζει  νόημα καθώς Μαρκ και Σεριλ δεν ενδιαφέρονται για την Πολιτική».

«Είναι το καλύτερο που έκαναν για την ηγεσία της εταιρείας», σχολίασε η Κρισταλ Πάτερσον , πρώην διευθύντρια επικοινωνίας πολιτικής  του Facebook επι μια επταετία.

Στην πράξη πάντως η προαγωγή του Κλεγκ ίσως αποδειχθεί ότι δεν είναι η μαγική κίνηση που θέλουν Ζούκεμπεργκ και Σάντμπεργκ που θα τους βγάλει από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Τουλάχιστον στις κρίσιμες στιγμές.

Διότι, αν κάτι είναι σαφές, αυτό είναι  το γεγονός ότι οι νομοθέτες στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συνομιλήσουν όχι με το «συνεργείο καθαρισμού» αλλά με εκείνους που προκάλεσαν το χάος.

Διαβάστε επίσης

Τηλεθέαση: Συνεχίζει στην πρώτη θέση και αυτή την εβδομάδα «Το Πρωινό» με Λιάγκα – Σκορδά

MasterChef: To ρατσιστικό σχόλιο παίκτη που προκάλεσε οργή στο Twitter (Video)

Ευάγγελος Βενιζέλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος συνθέτουν την αποψινή «Μεγάλη εικόνα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:57