ΚΥΡΙΑΚΗ 09.06.2024 07:48
MENU CLOSE

Παραδοσιακή ρυζογαλατόπιτα με σταφίδες της Αποκριάς

22.02.2022 07:00

Ένα πολύ γρήγορο και νόστιμο επιδόρπιο, που συνηθίζεται τις ημέρες της Αποκριάς σε πολλές περιοχές της χώρας μας με αρκετές παραλλαγές. Σε αυτή την απλή εκδοχή της, ετοιμάζεται χωρίς φύλλο, με λίγα υλικά που έχουμε όλοι και εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους με τα αρώματά της και τη θρεπτική της αξία.

210 γραμμάρια ρύζι καρολίνα ή γλασσέ

80 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

2 αυγά μεγάλα

60 γραμμάρια σταφίδες

2 κουταλιές της σούπας λικέρ (προαιρετικά)

15 γραμμάρια ξύσμα λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος από ένα ολόκληρο λεμόνι)

Κανέλα και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Αρχικά βράστε το ρύζι στο γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα για περίπου 16 λεπτά από την ώρα βρασμού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο. Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το να χλιαρύνει για περίπου 30 λεπτά (διαφορετικά θα ψηθούν τα αυγά μόλις τα προσθέσουμε.) Προσθέστε τη ζάχαρη, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το ξύσμα, τις σταφίδες και το λικέρ, αν χρησιμοποιήσετε. Στρώστε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, αδειάστε το μίγμα και χτυπήστε ελαφρά το ταψάκι πάνω στον πάγκο για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το μίγμα. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήστε το να κρυώσει, μεταφέρετέ το σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Διαβάστε επίσης:

Canolli από ψωμί του τοστ, σε στυλ πίτσας

Μπισκοτένια ντόμινο, χωρίς ψήσιμο

Κρανιός στο χαρτί, με λάδι εσπεριδοειδών και αρωματικά βότανα

ΚΥΡΙΑΚΗ 09.06.2024 07:46
Exit mobile version