search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 05:42
MENU CLOSE

Χίλαρι Κλίντον: Η Ουκρανία θυμίζει Αφγανιστάν

02.03.2022 11:36
hillary clinton new

Το μοντέλο που ακολουθεί η Ουάσινγκτον για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση θυμίζει τον εξοπλισμό των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, στη δεκαετία του 1980, επισήμανε η Χίλαρι Κλίντον.

Μία θέση που επιτρέπει αρκετές αναγνώσεις, καθώς ο πολυετής πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε δραματικές συνέπειες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για τις υπερδυνάμεις που ενεπλάκησαν- Σοβιετική Ένωση και ΗΠΑ.

Η πρώην υποψήφια για την προεδρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε σύγκριση ανάμεσα στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, το 1979, λέγοντας ότι μπορεί να επέλθει το ίδιο τελικό αποτέλεσμα που είχε και η αμερικανική πολιτική του εξοπλισμού των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν:

«Θυμηθείτε, όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Αφγανιστάν… παρόλο που καμία χώρα δεν έστειλε στρατό, πολλά κράτη εξόπλισαν και έστειλαν συμβούλους σε αυτούς που στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν τη Ρωσία», είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Η εκτίμηση της Χίλαρι Κλίντον είναι ότι  ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «δεν τελείωσε καλά» για την Σοβιετική Ένωση παρόλο που ήταν μία στρατιωτική υπερδύναμη,  αφού οι Μουτζαχεντίν κατάφεραν να εκδιώξουν τους Σοβιετικούς από τη χώρα.

Απέφυγε όμως να αναφερθεί και στην άτακτη φυγή των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, πριν από λίγους μήνες αν και παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν ορισμένες άλλες μη αναμενόμενες συνέπειες».

Αναφερόταν  προφανώς στο γεγονός ότι ο εξοπλισμός των Μουτζαχεντίν είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της Αλ Κάιντα και στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι «το γεγονός είναι ότι μία καλή κινητοποίηση για τον εξοπλισμό των εξεγερθέντων εκδίωξε τους Ρώσους από το Αφγανιστάν».

Η «Επιχείρηση Κυκλώνας»

Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κυκλώνας» η CIA χρηματοδότησε με δισεκατομμύρια δολάρια τον εξοπλισμό των ισλαμιστών μαχητών στο Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1980, βοήθεια που εξακολούθησε να ρέει και μετά την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων το 1989. Ο εμφύλιος στο Αφγανιστάν ανέδειξε ως κυρίαρχους τους Μουτζαχεντίν και την Αλ Κάιντα, με τις ΗΠΑ να πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Η Χίλαρι Κλίντον, που έχει κατηγορήσει την Ρωσία ότι βοήθησε τον αντίπαλό της στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, παραδέχτηκε ότι είναι προβληματική η σύγκριση του Αφγανιστάν με την Ουκρανία, καθώς τα πεδία μαχών στις δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετικά .

Αλλά εκτίμησε ότι με την πολιτική του εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων και των πολιτών μπορεί να οδηγηθεί σε δύσκολη θέση η Ρωσία και κάλεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν να συνεχίσει την τακτική του οικονομικού και πολιτικού στραγγαλισμού της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης

Ψυχροπολεμικά μηνύματα ανταλλάσσουν Κίνα και ΗΠΑ, με αφορμή την Ταϊβάν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο διάγγελμα Ζελένσκι – «Θέλουν να διαγράψουν την ιστορία μας – Σχεδόν 6.000 Ρώσοι νεκροί»

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μαριούπολη: Επιστρέφουν στην Ελλάδα δημοσιογράφοι και μέλη της πρεσβείας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31