search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Κοιλιακό λίπος: Οι 5 χειρότερες κατεψυγμένες τροφές, σύμφωνα με διατροφολόγους

05.03.2022 11:18
frozen

Θέλετε να αδυνατίσετε; Η απώλεια λίπους από την κοιλιά μπορεί να αποδειχθεί ακόμη δυσκολότερη υπόθεση, αν καταναλώνετε κατεψυγμένες τροφές γεμάτες λιπαρά. 

Η κοιλιακή παχυσαρκία διακρίνεται σε δύο είδη: στο υποδόριο λίπος και στο σπλαχνικό. Το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται γύρω από ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι και το πάγκρεας, συνδέεται στενά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου Β, καρδιαγγειακών νόσων και περιορίζει επιπλέον το προσδόκιμο ζωής).

Ο περιορισμός του συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία μας. Για την αντιμετώπισή του, διατροφολόγοι προτείνουν το συνδυασμό τακτικής αερόβιας άσκησης (τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως) και ισορροπημένης (ή και υποθερμιδικής) διατροφής.

Στη διατροφή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα παρακάτω κατεψυγμένα «προβληματικά» τρόφιμα που συναντάμε στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ και «σαμποτάρουν» τις όποιες προσθάθειές μας.

Πίτσα

Ένα από αυτά τα φαηγτά είναι η κατεψυγμένη πίτσα, που συχνά πυκνά αποτελεί μια γρήγορη, νόστιμη και εύκολη λύση.

Όπως εξηγεί η Trista Best, RD στο eatthis.com, η κατεψυγμένη πίτσα δεν είναι μόνο ανθυγιεινή αλλά συμβάλει στην αύξηση του κοιλιακού λίπους, καθώς συνδυάζει επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και νάτριο. Κοινώς τρία σε ένα!

«Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα χρησιμοποιηθούν γρήγορα από το σώμα, ενώ το κορεσμένο λίπος και οι υπόλοιπες θερμίδες θα μετατραπούν σε λίπος γύρω από τη μέση», εξηγεί η Best.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο της κατεψυγμένης πίτσας επιδεινώνει τη φλεγμονή και την κατακράτηση υγρών, παράγοντες που παρεμποδίζουν την απώλεια βάρους, ειδικά γύρω από την κοιλιά. Επιπλέον, η κατεψυγμένη πίτσα περιέχει ελάχιστες έως καθόλου βιταμίνες και μέταλλα που καθιστούν το γεύμα ένα είδος τροφής που ευθύνεται περισσότερο για το λίπος στο στομάχι».

Παγωτό

Το παγωτό δεν αποτελείται απλώς από… κενές θερμίδες. Όπως αποδεικνύεται μπορεί να συσσωρεύσει αποτελεσματικά λίπος γύρω από την κοιλιά.

«Όλοι αγαπάμε το παγωτό, αλλά είναι γεμάτο θερμίδες, λίπος και πρόσθετη ζάχαρη, που μπορεί να αυξήσει το λίπος στην κοιλιά και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους», λέει η Lisa Young, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Finally Full, Finally Slim».

«Ναι, είναι εντάξει να απολαμβάνεις μια στο τόσο, αλλά μείνε σε μια μερίδα».

Κατεψυγμένες σούπες

Όταν θέλετε να μείνετε μέσα και να μείνετε ζεστοί, τίποτα δεν ακούγεται καλύτερο από ένα ζεστό μπολ σούπας. Αντίθετα με τη μαγειρεμένη σούπα που μπορεί να χρειαστεί ώρες για να παρασκευαστεί, οι κατεψυγμένες σούπες με noodle μπορούν να δελεάσουν όποιον θέλει να φάει κάτι ζεστό, γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Δυστυχώς όμως και αυτό το κατεψυγμένο γεύμα συμβάλλει σοβαρά στην ανάπτυξη του κοιλιακού λίπους.

«Είναι γεμάτες νάτριο που μπορεί να αυξήσουν το φούσκωμα της κοιλιάς και τα noodles περιέχουν εκλεπτυσμένους κόκκους που μπορεί να αυξήσουν το λίπος τους. Προτιμήστε μια σούπα λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αρακά ή φασολάδα», συμβουλεύει η Young.

Βάσεις smoothie

«Οι βάσεις για smoothie δεν περιέχουν αληθινά φρούτα. Είναι μείγματα γεμάτα σάκχαρα, αρωματικές ύλες και πρόσθετα», εξηγεί ο Harland Adkins, RD στο Fast Food Menu Prices.

«Είναι καλύτερα να ψωνίζετε ολόκληρα φρούτα, σκόνη πρωτεΐνης και γάλα, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με υγιεινό τρόπο», προτείνει.

Κατεψυγμένα ζυμαρικά

Ακριβώς όπως οι κατεψυγμένες σούπες με ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα ζυμαρικά μπορούν να σαμποτάρουν όλη τη σκληρή προσπάθεια που κάνουμε για να μειώσουμε το λίπος στην κοιλιά. Τα κατεψυγμένα ζυμαρικά είναι γεμάτα περιττά θρεπτικά συστατικά που προσθέτουν επιπλέον κιλά γύρω από τη μέση.

«Τα κατεψυγμένα ζυμαρικά είναι γεμάτα νάτριο και λίπος, τα οποία είναι επιζήμια για την υγεία σας μακροπρόθεσμα», λέει ο Adkins. «Βράστε τα ζυμαρικά μόνοι σας για να μπορείτε να ελέγξετε τι θα βάλετε μέσα», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

Καθαρά Δευτέρα: Πώς καταναλώνουμε με ασφάλεια θαλασσινά και οστρακοειδή

Τα 5 φρούτα που «καίνε» το λίπος στην κοιλιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:36