search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 04:14
MENU CLOSE

O Mπάιντεν κόβει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία – Τέλος στη ρωσική βότκα και το χαβιάρι

11.03.2022 18:26
biden-232-new

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Παρασκευή το Κογκρέσο να συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες των G7 για την αναστολή των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, επιτρέποντας την επιβολή νέων δασμών ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά την ομιλία του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν επίσης τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών, θαλασσινών, χαβιαριού και βότκας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα επίσης την απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τους φίλους του να συνεχίσουν να ζουν σε χλιδή ενώ προκαλούν τεράστια δεινά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Αυτή η νέα ανακοίνωση έρχεται αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο.

Η απαγόρευση του αμερικανικού υπουργείου στοχεύει επίσης Ρώσους και Λευκορώσους ολιγάρχες που ζουν στο εξωτερικό και «στηρίζουν τον Πούτιν».

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά βρίσκονται στη μαύρη λίστα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Η σημερινή ενέργεια πρέπει να υπενθυμίσει στον Πούτιν και στους Ρώσους και Λευκορώσους φίλους του ότι ο κόσμος καταδικάζει σθεναρά τη φρίκη που διαπράττουν».

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να βάλει στο στόχαστρο Ρώσους και Λευκορώσους που κρίνει ότι ασκούν «επιρροή» για να τους αποτρέψει από το να παρέχουν «υποστήριξη στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία».

Μεταξύ των ειδών πολυτελείας αμερικανικής προέλευσης που επηρεάζονται από τις κυρώσεις είναι οινοπνευματώδη ποτά, προϊόντα καπνού, ρούχα, κοσμήματα, οχήματα και αντίκες.

Μέχρι στιγμής, οι απαγορεύσεις σε είδη πολυτελείας ίσχυαν μόνο για τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου.

Η αναστολή των ομαλών εμπορικών σχέσεων, η οποία απαιτεί το «πράσινο φως» του Κογκρέσου, θα τερματίσει το καθεστώς της Ρωσίας ως «πιο ευνοημένου έθνους», μια κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που εξαιρεί μια χώρα από δασμούς.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από την επιβολή σοβαρών κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η Ρωσία θα βυθιστεί σε «βαθιά ύφεση» φέτος.

«Καθώς ο Πούτιν συνεχίζει την ανελέητη επίθεσή του, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα για να αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στον Πούτιν και να απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία σε παγκόσμια σκηνή», είπε ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: Ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «κατά λάθος» έναν πύραυλο στο Πακιστάν

Παραμένει η ανησυχία για το Τσερνόμπιλ – Διαρροή ραδιενέργειας φοβάται η Ουκρανία

Facebook και Instagram θα επιτρέψουν αναρτήσεις που προτρέπουν σε βία – Αρκεί να αφορούν Ρώσους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49