search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:28
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Τις επόμενες εβδομάδες η δέσμη μέτρων για την ενέργεια (Videos)

11.03.2022 07:30
eu new

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε στις Βερσαλλίες

Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με την ιδέα Μακρόν για ένα ευρωομόλογο, το οποίο θα κάλυπτε τις αναβαθμισμένες ανάγκες άμυνας και ενεργειακών δαπανών.

Απέναντι στην πρόταση του Γάλλου προέδρου, την οποίο στηρίζει ο Μάριο Ντράγκι, βρέθηκε η Γερμανία ως επί το πλείστον, ενώ ενστάσεις υπήρξαν κυρίως από την Ολλανδία. Η Ελλάδα, από την άλλη, ήταν εξαρχής υπέρ κάθε μέτρου αμοιβαιοποίησης χρέους.

Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη

Από την άλλη συμπέρασμα  ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν νέα και πιο γενναία μέτρα για την στήριξη των αυξημένων ενεργειακών δαπανών στα κράτη-μέλη.

Η Κομισιόν θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές.

Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.

Απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Οι ευρωπαίοι κινούνται σταδιακά στην λογική της αυτονόμησης από την ρωσική ενέργεια.

Μάλιστα στο τραπέζι της συζήτησης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται πως έβαλε ένα χρονοδιάγραμμα, με διακοπή των προμηθειών πετρελαίου και αερίου ως το 2027, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση ως το τέλος Μαϊου.

H Κομισιόν, θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που επείγουν, όπως για την αναχαίτιση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη ανάμεσα στα μέτρα κατά της ακρίβειας

Τσίπρας: Πολιτική επιλογή Μητσοτάκη να μην συγκρουστεί με συμφέροντα και αισχροκέρδεια

Ενεργειακή κρίση – Οικονόμου: «Η στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:27