search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:06
MENU CLOSE

Θυροειδής: Οι 4 ομάδες τροφών που χρειάζεται για να είναι υγιής

12.03.2022 08:40
doctor

Ο θυρεοειδής, ο αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολικού ρυθμού, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όταν δεν λειτουργεί σωστά.

Όταν υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) προκαλεί κούραση, τριχόπτωση, αϋπνία, αύξηση βάρους, νευρικότητα και προβλήματα μνήμης.

Εξίσου κακός είναι ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός), ο οποίος προκαλεί κόπωση, αίσθημα παλμών, διάρροια, κατάθλιψη, δυσανεξία στη ζέστη και αϋπνία.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε προκειμένου να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας υγιή. Πρόκειται για όσες περιέχουν μια κατηγορία ενώσεων που ονομάζονται βρογχοκηλογόνα (goitrogens) και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό.

Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται στο λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα προϊόντα σόγιας, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι και τις φράουλες. Ευτυχώς οι ουσίες αυτές απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα.

Για να έχετε έναν υγιή θυρεοειδή χρειάζεστε τα παρακάτω θρεπτικά που βρίσκονται στις εξής τροφές:

Ιώδιο: Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι ο μπακαλιάρος, ο γαλέος, τα φύκια, το γιαούρτι με λίγα λιπαρά, τα στρείδια, το αγελαδινό γάλα και το φρέσκο τυρί.

Θειαμίνη: Τροφές πλούσιες σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) είναι οι ξηροί καρποί, το συκώτι, τα πουλερικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα ψάρια, το φύτρο σταριού.

Ψευδάργυρος: Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το αρνί, η μαύρη σοκολάτα, τα στρείδια, οι σπόροι, το μοσχαρίσιο συκώτι και τα δημητριακά.

Σελήνιο: Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια, τα αυγά, τα μανιτάρια, τα όστρακα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Στέβια: Πιθανά οφέλη και παρενέργειες υγείας

Έτσι θα κάνεις βελούδινα τα σκασμένα χέρια από το κρύο

Το όσπριο που «ρυθμίζει» σάκχαρο και χοληστερόλη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:06