search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:38
MENU CLOSE

Ουκρανία: Βρετανός λιποτάκτησε από τη βασιλική φρουρά και πήγε να πολεμήσει επειδή… βαριόταν (Photo)

21.03.2022 12:04
vasiliki-froyra-new

Είναι μόλις 19 χρόνων και λίγο έλειψε να βάλει σε μπελάδες το Μπάκιγχαμ. Ο λόγος για έναν φρουρό του παλατιού που συνελήφθη από την στρατιωτική αστυνομία επειδή επιχείρησε να καταταχθεί σε τάγμα εθελοντών και να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Ο 19χρονος άφησε το Λονδίνο, έφτασε στην Ουκρανία, αλλά εκεί κατάλαβε πως ο πόλεμος δεν είναι video game. Ήρθε σε επαφή με τις βρετανικές αρχές, επέστρεψε μέσω Πολωνίας και συνελήφθη φθάνοντας στην χώρα του, όπου θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για λιποταξία. Το μεγάλο λάθος του ήταν που βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη, όπου αν είχε συλληφθεί από τους Ρώσους, θα τους έδινε το επιχείρημα να κατηγορήσουν την Βρετανία ότι στέλνουν στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Ο φρουρός φαίνεται πως αντιλήφθηκε το λάθος του ενώ βρισκόταν στη Ουκρανία και όλοι μας είμαστε ανακουφισμένοι», δήλωσε στρατιωτική πηγή στην εφημερίδα Sun.

Ο αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Τόνι Ράντακιν έχει δηλώσει ότι είναι «παράνομο» για όσους υπηρετούν στον στρατό να εντάσσονται στις μονάδες που πολεμούν εναντίον της Ρωσίας. Η οικειοθελής επιστροφή του νεαρού φρουρού στην πατρίδα του προκάλεσε ανακούφιση στην ηγεσία του βρετανικού στρατού.

Η Sun σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ο 19χρονος είναι ο ένας από τους τέσσερις Βρετανούς στρατιώτες που εγκατέλειψαν την βάση τους στο Ουίνδσορ και κατατάχθηκαν σε εθελοντική ομάδα στην Ουκρανία. Οι άλλοι τρεις πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία.

«Ήρθε σε επαφή με την διοίκηση και έλαβε την εντολή να επιστρέψει. Γνώριζε ότι θα έμπαινε σε μπελάδες, αλλά κατάλαβε ότι θα ήταν χειρότερο αν παρέμενε περισσότερο εκεί», εξήγησε Βρετανός αξιωματικός.

Ο φρουρός του κάστρου του Ουίνδσορ ανακρίθηκε και θα οδηγηθεί ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου.

Ο 19χρονος φρουρός εγκατέλειψε την μονάδα του, ταξίδεψε στην Ουκρανία μέσω Κρακοβίας, πέρασε τα σύνορα και παρουσιάστηκε στο αρχηγείο της Διεθνούς Ταξιαρχίας στο Γιάβοριβ της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στο Λβιβ. Ένας απόστρατος Βρετανός που έχει καταταχθεί στην Διεθνή Ταξιαρχία εντόπισε τον 19χρονο μεταξύ των εθελοντών και όταν τον ρώτησε γιατί εγκατέλειψε την μονάδα του εκείνος απάντησε ότι «βαριόταν στην Βρετανία και ήθελε να μπει στην δράση».

«Είπε στους Ουκρανούς στην βάση (της Διεθνούς Ταξιαρχίας) ότι είχε εμπειρία μάχης, καθώς έκαναν τον διαχωρισμό των εθελοντών ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ή δεν έχουν εμπειρία», δήλωσε στην Sun στρατιωτική πηγή.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα ανέφεραν ότι ο νεαρός φρουρός του Ουίνδσορ «βαριόταν» τον τελετουργικό ρόλο της μονάδας του στο παλάτι και ήθελε να ζήσει την εμπειρία ενός μετώπου όπως το Αφγανιστάν.

Ο 19χρονος δεν είναι ο μόνος νεαρός Βρετανός που κατατάχθηκε ως εθελοντής στην Ουκρανία. Όπως γράφει η Sun έχει εντοπιστεί άλλος ένας 17χροονος, που η μόνη του εμπειρία από πόλεμο είναι η συμμετοχή του στο videogame «CallofDuty» και ο οποίος θέλησε από την εικονική πραγματικότητα να ζήσει την πραγματικότητα του πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Συνετρίβη Boeing 737 με 133 επιβάτες (video)

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέρριψε το τελεσίγραφο της Μόσχας για τη Μαριούπολη (Video)

Μανώλης Ανδρουλάκης: Το σημείο που βρισκόμουν χτυπήθηκε δύο φορές, αλλά δεν είχε έρθει η ώρα μου (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:32