search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:58
MENU CLOSE

Όσκαρ 2022: Οι νικητές της μεγάλης βραδιάς (Videos/Photos)

28.03.2022 02:44
oscars

Με μεγάλο νικητή το CODA ολοκληρώθηκε η βραδιά της 94ης τελετής απονομής των Όσκαρ, των κορυφαίων βραβείων της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Οι αστέρες της έβδομης τέχνης επέστρεψαν στο κόκκινο χαλί, αντίθετα με ό,τι συνέβη πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Την έναρξη κήρυξαν οι αμερικανίδες τενίστριες, αδελφές Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς, με τη ζωντανή ερμηνεία της τραγουδίστριας Μπιγιονσέ σε γήπεδο αντισφαίρισης σε προάστιο του Λος Άντζελες.

Η αμερικανική Ακαδημία των Τεχνών και των Επιστημών του Κινηματογράφου θα απονείμει στην τελετή συνολικά 23 χρυσά αγαλματίδια.

Φαβορί των Όσκαρ των ταινιών μεγάλου μήκους θεωρούνται τα φιλμ «Η εξουσία του σκύλου», σε σκηνοθεσία της Τζέιν Κάμπιον, «CODA», σε σκηνοθεσία της Σιάν Χέντερ, και «Μπέλφαστ» σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα. Οι δύο πρώτες ταινίες έχουν και τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Έκανε την ανατροπή το CODA

Το φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού «CODA» της Σιάν Χέντερ, για την περίπλοκη ζωή μιας οικογένειας κωφών και της κόρης της που έχει την ακοή της, έλαβε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διαψεύδοντας τα προγνωστικά ειδικών και συντρίβοντας αρκετά βαριά ονόματα που ανταγωνιζόταν.

Ο θρίαμβος του φιλμ αυτού, αγγλόφωνης διασκευής της γαλλικής επιτυχημένης ταινίας «La Famille Bélier», ήταν επίσης νίκη της Apple TV+, της πρώτης πλατφόρμας streaming που κατακτά Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Η σκηνοθέτρια Σιάν Χέντερ εξασφάλισε εξάλλου βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, ενώ ο Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου.

Η Κάμπιον πήρε το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα της

Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας κέρδισε η Τζέιν Κάμπιον για την ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου».

Η 67χρονη Νεοζηλανδή -που πήρε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της, το 1994, για την ταινία «Μαθήματα Πιάνου»- έστειλε την αγάπη της σε όλους τους συνυποψήφιούς της, τους οποίους χαρακτήρισε πολύ ταλαντούχους.

Ευχαρίστησε τους ηθοποιούς που έπαιξαν στην ταινία της, την οικογένειά της, την κόρη της και το Netfix που χρηματοδότησε την ταινία της.

Στον Γουίλ Σμίθ το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Ο Γουίλ Σμιθ επιβεβαίωσε τα …προγνωστικά και πήρε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς».

Ο ηθοποιός πήρε το πρώτο του Όσκαρ μετά από πολλές υποψηφιότητες.

Συγκινημένος, με δάκρυα στα μάτια, μίλησε για τις συμπρωταγωνίστριές του και για τους ανθρώπους που έχει γεννηθεί για να προστατεύει. Αναφέρθηκε σε όσους δεν φέρονται σωστά.

Ευχαρίστησε τις τενίστριες, αδελφές Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς, που τον εμπιστεύτηκαν, τη μητέρα και τη σύζυγό του.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία» του αμερικανικού κινηματογράφου, είπε δακρυσμένος ο ηθοποιός, ο οποίος λίγο νωρίτερα άφησε αποσβολωμένη όλη την αίθουσα ανεβαίνοντας στη σκηνή για να χαστουκίσει τον χιουμορίστα Κρις Ροκ, που είχε πει ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του – που πάσχει από αλωπεκίαση.

«Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα», προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο κ. Σμιθ παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Στην Τζέσικα Τσαστέιν το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Η Τζέσικα Τσαστέιν για την ερμηνεία της στην ταινία «The Eyes of Tammy Faye» κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η 45χρονη ηθοποιός ήταν ήδη δύο φορές ατυχήσασα υποψήφια για το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, αρχικά με το «Υπηρέτριες», κατόπιν για την ερμηνεία της στο «Zero Dark Thirty».

Εντέλει κέρδισε την αναμέτρηση με άλλες τέσσερις πολύ δημοφιλείς σταρ: την Πενέλοπε Κρουθ («Madres Paralelas»), την Κρίστεν Στούαρτ («Spencer»), τη Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos») και την Ολίβια Κόλμαν («The Lost Daughter»).

Η Τσαστέιν ευχαρίστησε όλες τις συναδέλφους της που ήταν υποψήφιες για το ίδιο Όσκαρ, τον σκηνοθέτη της, την ομάδα του make up (πήρε και το αντίστοιχο Όσκαρ) που τη βοήθησε στην ταινία και όλους όσους της έβγαλαν τον καλύτερο εαυτό της στο πλατό.

Αναφέρθηκε στην Tammy Faye, υπαρκτό πρόσωπο, που υποστήριξε τα LGBT κινήματα σε άλλες εποχές, και στην επιθυμία των ανθρώπων να τους αγαπούν για αυτό που είναι και να ζουν χωρίς φόβο.

Στην Αριάνα ΝτεΜπόουζ το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου

Η αμερικανίδα ηθοποιός Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της Ανίτας στο «Γουέστ Σάιντ Στόρι», στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η 31χρονη ηθοποιός διαδέχθηκε τη θρυλική Ρίτα Μορένο, που κατάγεται όπως εκείνη από το Πουέρτο Ρίκο και είχε κερδίσει το 1962 το ίδιο βραβείο, στην πρώτη εκδοχή του φιλμ.

«Σου είμαι τόσο ευγνώμων, η Ανίτα σου άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες Ανίτες όπως εγώ», είπε στην 90χρονη σταρ, που την επευφημούσε μαζί με το υπόλοιπο κοινό στην αίθουσα.

Η Αριάνα ΝτεΜπόουζ είχε ήδη εξασφαλίσει Χρυσή Σφαίρα, το βραβείο της ένωσης ηθοποιών και αυτό της βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου για την ερμηνεία της. Η ΝτεΜπόουζ, Αφρολατίνα και ανοικτά ομοφυλόφιλη, δήλωνε τον Νοέμβριο του 2021 «είμαι η Αμερική», «είμαι μέλος σχεδόν κάθε περιθωριοποιημένης κοινότητας» στις ΗΠΑ.

Η ΝτεΜπόουζ επικράτησε έναντι αρκετών δυνατών υποψηφιοτήτων, αυτής της Κίρστεν Ντανστ στην «Εξουσία του σκύλου», της Όντζουαν Έλις στον «Βασιλιά Ριχάρδο», της Τζούντι Ντεντς στο «Μπέλφαστ» και της Τζέσι Μπάκλεϊ στη «Χαμένη Κόρη».

Στον Τρόι Κότσουρ το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA».

Ο 53χρονος καλλιτέχνης θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος κωφός ηθοποιός που βραβεύτηκε από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου για την ερμηνεία του, με χιούμορ, αλλά και λεπτότητα και ευαισθησία, στον ρόλο του αφόρητα γκρινιάρη πατέρα, που μολαταύτα λατρεύει την οικογένειά του.

Ο Τρόι Κότσουρ, ο οποίος αφιέρωσε τη νίκη του στην «κοινότητα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία», επευφημήθηκε στη νοηματική από αρκετούς προσκεκλημένους πηγαίνοντας να παραλάβει το αγαλματίδιο.

Πρωτότυπο Σενάριο

Η ταινία Belfast του Κένεθ Μπράνα κέρδισε το Όσκαρ του πρωτότυπου Σεναρίου.

Διασκευασμένο Σενάριο

Το Όσκαρ διασκευασμένου Σεναρίου κέρδισε η Σίαν Χέντερ για το «CODA», η οποία ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, την οικογένεια και τα παιδιά της για το όνειρο που έγινε αληθινό.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στην κοινότητα των κωφών, στην κοινότητα CODA, που είναι οι δάσκαλοί μου», είπε, μεταξύ άλλων.

Σάρωσε το «Dune» – Πήρε 6 Όσκαρ

Το Όσκαρ στη μουσική κατηγορία κέρδισε ο Χανς Τσίμερ για το «Dune». Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν οι: Νίκολας Μπριτέλ για το «Μην Κοιτάτε Πάνω», Ζερμέν Φράνκο για το «Ενκάντο: Ενας Κόσμος Μαγικός»,
Αλμπέρτο Ιγκλέσιας για το «Παράλληλες Μητέρες» και Τζόνι Γκρίνγουντ για το «Η Εξουσία του Σκύλου».

H ίδια ταινία κέρδισε ακόμη τα Όσκαρ Φωτογραφίας (Γκρεγκ Φρέιζερ), Σκηνικών, Μοντάζ (Τζο Γουόκερ), Οπτικών Εφέ και Ήχου.

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους

Νικητής στο ντοκιμαντέρ – μικρού μήκους αναδείχτηκε το The Queen of Basketball που είχε να ανταγωνιστεί τα:
Audible, Lead me Home, Three Songs for Benazir και When We Were Bullies.

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους

Το φιλμ «Summer of Soul»του μουσικού της χιπ-χοπ Αμίρ «Questlove» Τόμσον, με θέμα την αξιομνημόνευτη αν και ξεχασμένη από πολλούς συναυλία στο Χάρλεμ το 1969, που είχε αποκληθεί «το μαύρο Γούντστοκ», έλαβε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Ήδη πολυβραβευμένη αφότου κυκλοφόρησε, ειδικά στο φεστιβάλ Σάντανς του 2021 (βραβείο κριτικής επιτροπής, βραβείο κοινού), η θεαματική και γεμάτη ενέργεια ταινία κέρδισε το «Flee», ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για την πορεία αφγανού πρόσφυγα.

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Τα στούντιο Ντίσνεϊ εξασφάλισαν χθες Κυριακή το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, με το «Ενκάντο, ένας κόσμος μαγικός», φιλμ που έχει σκηνικό την Κολομβία και αναφορές στον πολιτισμό και τις παραδόσεις της.

Το «Ενκάντο» αφηγείται τις περιπέτειες μιας συνηθισμένης έφηβης, της Μιραμπέλ, παιδιού οικογένειας κάθε μέλος της οποίας έχει μαγικές δυνάμεις, στην καρδιά των βουνών της Κολομβίας.

Επικράτησε έναντι μιας επικής περιπέτειας, επίσης των στούντιο Ντίσνεϊ, του «Η Ράια και ο τελευταίος δράκος», της δραματικής ταινίας «Flee», του «Luca» της εταιρείας Πίξαρ (θυγατρική της Ντίσνεϊ) και του φιλμ «Οι Μίτσελ και η εξέγερση των μηχανών», σε σκηνοθεσία του Μάικ Ριάντα .

Μικρού Μήκους Ταινία – Animation

Νικήτρια αναδείχτηκε η ταινία The Windshield Wiper.

Τρίτο Όσκαρ κουστουμιών για τη Βρετανίδα ενδυματολόγο

Το τρίτο Όσκαρ στην καριέρα της πήρε η Τζένι Μπίβεν για την ταινία Κρουέλα.

Η Βρετανίδα ενδυματολόγος κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», το 2016, και το Όσκαρ για την ταινία «Δωμάτιο με θέα».

Καλύτερης Ξένης Ταινίας

Το τρίωρο φιλμ «Drive my car» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ριουσούκε Χαμαγκούτσι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Εμπνευσμένο από τρεις νουβέλες του συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι για τους «άνδρες χωρίς γυναίκες», το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός ηθοποιού και θεατρικού σκηνοθέτη τον οποίο στοιχειώνει η απώλεια της γυναίκας του.

Το «Drive my car» επιβλήθηκε άλλων τεσσάρων ταινιών που συμμετείχαν με τα χρώματα του Μπουτάν, της Δανίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας.

Κομμώσεις και Μακιγιάζ

Το Όσκαρ για τις κομμώσεις και Μακιγιάζ κέρδισαν οι Λίντα Ντόουντς, Στέφανι Ινγκραμ και Τζάστιν Ράλι για την ταινία «The Eyes of Tammy Faye».

Η ταινία «The Long Goodbye» των Ριζ Αχμεντ και Ανέιλ Καρία πήρε το Όσκαρ Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action.

Καλύτερου Τραγουδιού

Το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισαν οι Billie Eilish και Finneas O’Connell για το τραγούδι No Time to Die από το «No Time to Die».

Διαβάστε επίσης:

Όσκαρ 2022: Η Τζέιμι Λι Κέρτις πόζαρε με την μπλε κορδέλα για τους πρόσφυγες

Όσκαρ: Η μεγαλύτερης διάρκειας ομιλία στην ιστορία τους (Video)

Σον Πεν: «Θα λιώσω τα βραβεία μου αν δε μιλήσει ο Ζελένσκι στην τελετή των Όσκαρ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:58