search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 21:28
MENU CLOSE

Οι «Ρωσίδες χορεύτριες» που έγιναν «Ουκρανές» – Ο πίνακας του Ντεγκά άλλαξε όνομα

04.04.2022 16:05
russian-new

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου άλλαξε τον τον τίτλο του πίνακα του Έντγκαρ Ντεγκά από «Ρωσίδες χορεύτριες» σε «Ουκρανές χορεύτριες», καλώντας ταυτόχρονα και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις «τεμπέλικες» ερμηνείες ή την εσφαλμένη αναγνώριση της ουκρανικής τέχνης και κληρονομιάς.

Μετά από αιτήματα πολλών Ουκρανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γκαλερί αποφάσισε να αλλάξει τον τίτλο του έργου του Γάλλου ιμπρεσιονιστή του 20ου αιώνα, το οποίο δεν εκτίθεται επί του παρόντος. Είναι ένα παστέλ που απεικονίζει έναν θίασο χορευτριών, τους οποίους ο καλλιτέχνης είδε στο Παρίσι και γοητεύτηκε.

Το κίτρινο και το μπλε των εθνικών χρωμάτων της Ουκρανίας φαίνονται καθαρά στις κορδέλες μαλλιών που φορούν οι χορεύτριες αλλά και σε γιρλάντες που κρατούν.

Όπως είπε ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Guardan: «Ο τίτλος αυτού του πίνακα είναι ένα συνεχές αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια και καλύπτεται από την επιστημονική βιβλιογραφία. Ωστόσο, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον αυτό τον τελευταίο μήνα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, επομένως θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο του πίνακα για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το θέμα του πίνακα».

Μεταξύ εκείνων που καλωσόρισαν την κίνηση της Εθνικής Πινακοθήκης ήταν η Mariia Kashchenko, η ουκρανικής καταγωγής ιδρύτρια και διευθύντρια της Art Unit, η οποία παρουσιάζει ανερχόμενους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων 21 Ουκρανών καλλιτεχνών.

«Καταλαβαίνω ότι ο όρος ρωσική τέχνη έγινε ένας εύκολος όρος «ομπρέλα» που ήταν χρήσιμος, αλλά είναι πολύ σημαντικό τώρα να διορθωθούν τα πράγματα. Ως Ουκρανή, στο παρελθόν είχα εμπειρίες κατά τις οποίες κάποιοι με αποκαλούσαν Ρωσίδα ή όπου η ουκρανική κληρονομιά χαρακτηριζόταν Ρωσική», είπε.

Κριτική των βρετανικών πολιτιστικών ιδρυμάτων άσκησε επίσης η Olesya Khromeychuk, διευθύντρια του Ουκρανικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο, η οποία έγραψε τον περασμένο μήνα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel:

«Οι επιμελητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρουσιάσουν την εβραϊκή, τη λευκορωσική ή την ουκρανική τέχνη και καλλιτέχνες ως Ρώσους. Σε μια σπάνια περίπτωση που ένας Ουκρανός δεν παρουσιάζεται ως Ρώσος, μπορεί να παρουσιαστεί ως “ουκρανικής καταγωγής”, όπως συνέβη με τον σκηνοθέτη Oleksandr Dovzhenko, σε μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο». 

Αναφερόμενος στη δράση που έγινε σε σχέση με το έργο του Ντεγκά, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης είπε: «Είμαστε επίσης πολύ ανοιχτοί στο να λαμβάνουμε σχόλια από το κοινό για συγκεκριμένα έργα και απαντάμε τακτικά σε σχόλια που κοινοποιούνται από το κοινό μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Διαβάστε επίσης:

Μπούκα: Σκηνοθετημένες οι σκηνές με τους νεκρούς αμάχους ισχυρίζεται η Μόσχα (Video)

Ο Έλον Μασκ έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter με μερίδιο 2,89 δισ. δολάρια

Η Μπριζίτ στα πόδια του Εμανουέλ Μακρόν – Viral η τρυφερή στιγμή του προεδρικού ζεύγους (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 21:25