search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:15
MENU CLOSE

Φωτιά στην πολιτική σκηνή στο Περού βάζουν οι αυξήσεις στα καύσιμα και στα λιπάσματα

05.04.2022 19:04
vasiki

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Λίμα επέβαλε ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση ύστερα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν από την δραματική αύξηση του κόστους των καυσίμων και των λιπασμάτων.

«Η κυβέρνηση συμφώνησε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πολιτών για να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών», ανακοίνωσε ο Καστίγιο, ο οποίος έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα στη σκιά των βίαιων ταραχών που στοίχισαν τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία να ελέγξει τις δραματικές αυξήσεις στα καύσιμα και τα λιπάσματα, που αποδίδονται στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι αυξήσεις τιμών προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στην Ρωσία, που είναι από τους κύριους εξαγωγείς πρώτων υλών για τα λιπάσματα και από τους κύριους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Την αρχή για τις κινητοποιήσεις στο Περού έκαναν οι αγρότες και οι φορτηγατζήδες, που απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες στη Λίμα, με συνέπεια να προκληθούν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με βασικά είδη διατροφής. Κοντά στην πόλη Ίκα, στο νότιο Περού, διαδηλωτές πυρπόλησαν σταθμούς διοδίων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

«Αυτή η απεργία δεν γίνεται μόνο εδώ, αλλά σε όλο το Περού», δήλωσε ένας διαδηλωτής στην Ίκα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει την οργή μειώνοντας την φορολογία στα καύσιμα και αυξάνοντας κατά 10% τους μισθούς.

Όμως η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Περού, απέρριψε ως ανεπαρκή τα μέτρα αυτά και κάλεσε τα μέλη της να πάρουν μέρος σε νέες διαδηλώσεις την Πέμπτη.

Οι κινητοποιήσεις είναι ένα κρίσιμο τεστ για τον αριστερό πρόεδρο του Περού, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος προέρχεται από αγροτική οικογένεια και κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο χρόνο εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που ζουν στις αγροτικές επαρχίες.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχει επηρεάσει 1,2 δισ. ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η ΕΕ «κόβει» κονδύλια από την Ουγγαρία για το κράτος δικαίου

Πούτιν: Προαναγγέλλει αντίποινα για τις κρατικοποιήσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 11:15