search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:36
MENU CLOSE

Πάιατ στο Φόρουμ των Δελφών: Διευκρινίσεις για τον East Med

07.04.2022 18:10
5560480

Με χιούμορ και συγκίνηση, αλλά και με διάθεση για διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ για κάποια ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, εμφανίστηκε ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είπε ότι το Μάιο θα αποχωρήσει από τη χώρα μετά από πέντε χρόνια, αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα των επιφυλάξεων των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed, λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρόθεση της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο καθιστούν άλλα έργα (LNG, ηλεκτρική διασύνδεση με Αίγυπτο, κλπ), ενώ προσέθεσε ο αγωγός θα κόστιζε 8 δισ. σε μια φάση που οι καταναλωτές θέλουν ταχείες λύσεις.

Επίσης, αναφερόμενος στη συζήτηση ΗΠΑ-Τουρκίας για την αγορά από τη δεύτερη μαχητικών F-16, παρά τις κυρώσεις για τους S-400, o Αμερικανός πρέσβης από τη μία ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας παραμένουν και από την άλλη εξήρε τις σχέσεις που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα τα τελευταία χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τις αναγνωρίζει σε σχέση με όταν είχε πρωτοέλθει στη χώρα. Τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν Ελλάδα να προβάλλει ισχύ στην περιοχή και ότι πλέον η στρατηγική συνεργασία των δύο χώρων είναι εξαιρετική και στέκεται από μόνη της.

Επίσης, έστειλε μήνυμα στην Τουρκιά σχετικά με την ισορροπιστική στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα εφαρμοστούν και ότι θα υπάρχουν συνέπειες για όποιον επιχειρήσει να βοηθήσει τη Μόσχα να τις ξεπεράσει. Τόνισε, δε, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χάσει αυτό τον πόλεμο. Κατά τα λοιπά, ο Τζ. Πάιατ εξήρε την πορεία των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, από την αυξημένη σημασία του ρόλου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μέχρι τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, ενώ χρησιμοποίησε συχνά τη λέξη «αυτοπεποίθηση» για να περιγράψει την εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Επίσης, αποκάλυψε ότι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει τη διάθεση να… προσλάβουν τον Κυριάκο Πιερρακάκη, βλέποντας τα όσα έχει κάνει στην Ελλάδα για την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης στο Φόρουμ των Δελφών: Προφανώς θέλω εκλογές

Τασούλας για Αζόφ: 10 λεπτά πριν την ομιλία Ζελένσκι έμαθα πως θα μιλήσουν δύο στρατιώτες

Βουλή – Τάγμα Αζοφ: Για δικαίωση μιλά το ΚΚΕ – Βαρουφάκης: Ο Ζελένσκι πρόσβαλε τη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:36