search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:33
MENU CLOSE

Στην επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να σώσει τον τουρισμό

07.04.2022 06:00
TOYRISMOS_NEW

Η απόφαση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει  την συνέχιση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έως το 2028 αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη ήταν η μοναδική κίνηση που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να εκτονώσει το μεγάλο θέμα με τις αυξήσεις  στην ενέργεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε στην πραγματικότητα – με αφορμή των πόλεμο στην Ουκρανία- να επανασχεδιάσει το  προγράμμα απολιγνιτοποίησης  το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή παραδεχόμενος  ουσιαστικά ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου».

Παράλληλα ανέφερε  ότι «έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης που έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον φυσικό αέριο».

Πάντως  στο κυβερνητικό επιτελείο οι προσδοκίες για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε έχουν εξανεμιστεί , καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα που απαιτεί χρόνο . Μόνο που η Ελλάδα,  δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει το καλοκαίρι στην τύχη του καθώς  υπάρχει το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού, όπου η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα πάντα προκειμένου να υπάρξει μια οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για την ερχόμενη εβδομάδα τις ανακοινώσεις που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τόξο νοτίως της Κρήτης, σε Κυπαρισσιακό κόλπο και στο Ιόνιο πέλαγος.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού έχουν να κάνουν ωστόσο με το απώτερο μέλλον και πιο συγκεκριμένα με το 2025 όποτε και αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την προσδοκία ότι παρά το γεγονός ότι μπορούν να απαιτηθούν  πολλά χρόνια για να υπάρξουν αποτελέσματα το πρότζεκτ της Κρήτης σε βάθος χρόνου ίσως  μπορέσει να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και εξαγωγές.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Μέγιστο θεσμικό ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί την ανεξαρτησία του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας

Τσίπρας: «Κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική στην ουκρανική κρίση»

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Στον Ευαγγελισμό με πνευμονική εμβολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:31