search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:51
MENU CLOSE

Γαλλία: Κι αν ο Μακρόν χάσει τις εκλογές;

08.04.2022 06:00
Makron98-new

Δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Γαλλία και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς, κατηγορώντας την Μαρίν Λε Πεν για «ξεκάθαρη ξενοφοβία και υπερσυντηρητικούς στόχους». Παραδέχτηκε πάντως πως έχει και ο ίδιος ευθύνη για την συρρίκνωση της διαφοράς με την Λε Πεν, λέγοντας ότι  δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους.

Όταν το 2017 έκανε την επινίκια ομιλία στο Λούβρο, έχοντας πάρει το 66% των ψήφων – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της Λε Πεν–  ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι ως πρόεδρος της Γαλλίας θα έπειθε τους ψηφοφόρους ότι «δεν υπάρχει πλέον λόγος να ψηφίζουν ακραίους» υποψηφίους. Προφανώς δεν τα κατάφερε.

Οριακή η διαφορά Μακρόν- Λε Πεν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανότατα θα επανεκλεγεί στον δεύτερο γύρο και θα γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που τα τελευταία 20 χρόνια εξασφαλίζει δεύτερη θητεία. Όμως οι εκλογές δεν είναι περίπατος για τον Μακρόν.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris δίνει στον Μακρόν επανεκλογή με ποσοστό 51,5%, έναντι 48,5% της Λε Πεν. Η διαφορά όμως είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Το πρόβλημα για τον Μακρόν είναι ότι η Λε Πεν έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της ρίχνοντας το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στα οικονομικά θέματα και όχι  στην αντιμεταναστευτική πολιτική. Αν η Λε Πεν επέμενε σε μία εκστρατεία με συνθήματα κατά των μεταναστών, τότε θα ήταν πιο εύκολο το έργο του Μακρόν. Όμως η Λε Πεν «επένδυσε» πολιτικά σε αυτό που καίει τους Γάλλους: η ακρίβεια, το καλάθι της νοικοκυράς, το κόστος ζωής.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το θέμα που απασχολεί τους Γάλλους είναι η ακρίβεια και μετά έρχονται τα άλλα– μεταναστευτικό, πόλεμος, κλπ. Η Λε Πεν λοιπόν υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα ως απάντηση στην δραματική αύξηση του κόστους ζωής και έχει πείσει.

Αντίθετα ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να πείσει τους Γάλλους ότι θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα αυτό, αφού συνυπογράφοντας με τους άλλους Ευρωπαίους τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας συναινεί στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς.

Μακρόν: Τα καταφέραμε, αλλά η ακροδεξιά είναι εδώ…

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα LeFigaro ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε αν έχει ευθύνη ο ίδιος για την άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Καταφέραμε να δώσουμε απαντήσεις σε παράγοντες που τροφοδοτούν την ακροδεξιά ψήφο, με την μείωση της ανεργίας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έναρξη μίας διαδικασίας αναστροφής του φαινομένου της αποβιομηχάνισης , είπε, προσθέτοντας ότι «όταν κυβερνάς πάντα έχεις ένα μερίδιο ευθύνης». Εξήγησε ότι «στο μεταναστευτικό τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή, αλλά ενισχύσαμε την φύλαξη των συνόρων, κάναμε πιο δύσκολες τις προϋποθέσεις εισόδου στο έδαφός μας σε μία συγκυρία σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών». Δηλαδή αφού θεωρεί επιτυχημένα τα συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών γιατί θεωρεί ότι έχει «ανεπαρκή αποτελέσματα»;

Όμως η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως η Λε Πεν μαζί με τον άλλο ακροδεξιό υποψήφιο για την προεδρία, τον ΕρίκΖεμούρ, συγκεντρώνουν συνολικά πάνω από το 30% των ψήφων. Δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις Γάλλους ψηφίζει ακροδεξιά κόμματα. Ο Μακρόν έχει δημοσκοπικό ποσοστό 26,5% και η Λε Πεν 23%.

Αναποφάσιστοι και αποχή οι κρίσιμοι παράγοντες

Με δεδομένο ότι  είναι υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που θα επιλέξουν να απέχουν από την κάλπη, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών είναι ανοιχτό. Η Figaro επισημαίνει ότι η αποχή μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πάντως θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο.

Μάλιστα η βελγική Soir θέτει ευθέως το ερώτημα «κι αν ο Μακρόν χάσει τις εκλογές», σημειώνοντας ότι μία εκστρατεία που φαινόταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Μακρόν αποδεικνύεται πολύ δύσκολη, αφού «έχει ανακοπεί το ρεύμα» που είχε ο πρόεδρος, προς όφελος της Λε Πεν.

Ερωτηθείς από την Figaro γιατί δεν κατάφερε να ανακόψει το ρεύμα της ακροδεξιάς, ο Μακρόν απάντησε: «Τα άκρα τροφοδοτούνται από τους φόβους και οι φόβοι είναι εδώ- είναι το κλίμα, η γεωπολιτική, η πανδημία. Προσπάθησα να δώσω απαντήσεις. Όμως όταν υπάρχουν φόβοι και μεγάλες αλλαγές η στρατηγική του αποδιοπομπαίου τράγου λειτουργεί πολύ καλύτερα».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στο 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ισραήλ: Τουλάχιστον δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ (Video)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκ από βίντεο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν αιχμάλωτο Ρώσο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:51